L’Agenda urbana de Catalunya serà un acord de representants de les administracions de la Generalitat de Catalunya, de l’àmbit local i del teixit associatiu ciutadà i empresarial, per dissenyar els hàbitats urbans del futur
Imatge del procès participatiu de l’Agenda urbana de Catalunya. Foto: govern.cat
El procés participatiu per a l’elaboració de l’Agenda urbana Catalunya s’ha obert avui amb l’habilitació al portal agendaurbana.cat de les inscripcions a les diverses sessions de treball, que tindran lloc a partir del 6 de juny. Després de cadascuna de les jornades presencials la ciutadania interessada també podrà fer aportacions en línia sobre els objectius de l’Agenda.
L’Agenda urbana de Catalunya serà un acord de representants de les administracions de la Generalitat de Catalunya, de l’àmbit local i del teixit associatiu ciutadà i empresarial, per dissenyar els hàbitats urbans del futur. Representa, per tant, una oportunitat per a la modernització del país i una contribució a la sostenibilitat del planeta.
Catalunya ha d’abordar les conseqüències d’una urbanització extensiva que ha fomentat la dispersió de la població i la seva dependència del vehicle privat, així com de les energies fòssils, altament contaminants. Els problemes en l’accés a l’habitatge, la desigualtat, la seguretat o la cohesió social i l’accés als serveis bàsics són alguns dels reptes de les ciutats catalanes actuals.
També cal un altre model urbà que doni resposta a les noves tendències que ja són una realitat i que busquen el seu espai en les ciutats, com ara la revolució tecnològica, els nous impactes ambientals o el canvi del model energètic.
Procés consensuat, estratègic i vinculant
Per abordar tots aquests reptes, l’Agenda urbana de Catalunya necessita el compromís i la participació de tots els actors que influeixen en el territori. El Govern de la Generalitat impulsa un procés d’elaboració basat en un ampli consens, estratègic en les seves conclusions i vinculant per a totes les administracions.
És per això que el novembre del 2018 es va constituir l’Assemblea Urbana de Catalunya, un òrgan adscrit al Departament de Territori i Sostenibilitat, que redactarà i validarà l’Agenda abans que el Govern l’aprovi.
El procés d’elaboració de l’Agenda urbana inclourà tres fases de participació ciutadana. La primera fase, que s’inicia ara, servirà per elaborar una diagnosi de la situació actual, dels reptes de les àrees urbanes, oberta a les aportacions de la ciutadania i de persones expertes. En definitiva, es demanarà als actors que hi participin que tractin sobre els dèficits de l’actual model urbà i que concretin aquelles temàtiques que s’haurien d’incloure a l’Agenda urbana de Catalunya.
Els àmbits de debat es centraran en l’atenció pels processos metabòlics urbans, la revisió de l’actual model de ciutat, els desafiaments derivats de la creixent mobilitat urbana, la mitigació de les desigualtats en els hàbitats urbans, la potenciació de la dimensió ciutadana de les ciutats i la cerca d’un model de governança urbana adaptat als reptes socials i climàtics del futur.
Participació presencial i en línia
Així, avui s’ha obert la inscripció de la ciutadania a les sessions presencials. Després de cadascuna d’aquestes jornades també es podran fer aportacions online als divuit objectius del procés, a través d’uns qüestionaris disponibles al portal de l’Agenda urbana de Catalunya.
Les sessions tindran lloc a l’Hospitalet de Llobregat (6 de juny), Manresa (12 de juny), Girona (19 de juny), Tarragona (1 de juliol) i Barcelona (26 de juny i 4 de juliol). Cada sessió es dedicarà a tres objectius concrets i s’oferiran, en total, 18 panels de debat, que es corresponen amb el conjunt dels objectius fixats per l’Agenda urbana. Cada panel contindrà un debat entre experts -100 ponents en total i prop de 500 actors especialitzats en temes urbans- seguit de dinàmiques de grup entre els assistents per debatre els objectius dels panels. Totes les sessions es retransmetran en línia.
El resultat d’aquesta primera fase de participació definirà el marc de treball per als diversos grups d’experts que l’Assemblea Urbana designarà passat l’estiu.
Adhesions a l’Agenda urbana
Atès que l’Agenda serà el full de ruta del desenvolupament urbà sostenible per a les properes dècades i que la seva aplicació requereix un compromís compartit entre administracions i societat civil, està oberta a les adhesions de tothom que comparteixi els seus objectius.
A més dels integrants de l’Assemblea, s’han adherit a la Declaració per una Agenda urbana de Catalunya, els ajuntaments d’Igualada, Granollers, Manresa, Palafrugell i Santa Perpètua de la Mogoda, i properament ho faran els municipis de Terrassa i Cerdanyola del Vallès, així com la Creu Roja de Catalunya.