03.06.13 – LLEIDA • Segrià

Ofereixen reduir a la meitat el cost que suposa a un ajuntament portar un gos abandonat a Alcanó a canvi d’una taxa

0
296

La majoria d’alcaldes segueixen considerant car el servei i proposen que l’assumeixi la Diputació de Lleida


El Consell Comarcal del Segrià ha celebrat aquest dilluns un Consell d’Alcaldes extraordinari.
El responsable del Centre d’Acollida d’Animals de Companyia d’Alcanó (Segrià), Ernest Belchi, ha ofert aquest dilluns durant el Consell Extraordinari d’Alcaldes del Segrià, reduir de 600 a 300 euros el cost que suposa a un ajuntament portar-hi un animal abandonat, a canvi d’ una taxa als ajuntaments de com a màxim dos euros per habitant. A més, Belchi ha explicat que d’aquests 300 euros, l’ajuntament en podria recuperar fins a 200 a través de subvencions de la Generalitat. La majoria d’alcaldes, però, segueixen considerant que el cost que han d’assumir pels animals abandonats que apareixen als seus municipis és molt car i proposen que el manteniment del Centre l’assumeixi la Diputació de Lleida.
El Consell Comarcal del Segrià ha celebrat aquest dilluns un consell d’alcaldes extraordinari per tractar el funcionament del Centre d’Acollida d’Animals de Companyia d’Alcanó ja que en els sis mesos que fa que està obert, només ha acollit un animal. El seu responsable, Ernest Belchi, ha recordat la importància de fer ús d’aquest equipament que ha costat un milió d’euros i que és únic per aspectes com ara l’existència de calefacció radial o de menjadores automàtiques.
Belchi ha alertat que la seva empresa, que va guanyar el concurs per gestionar l’equipament, no pot sobreviure amb només 600 euros (que és el que cobren per cada animal que acullen) en sis mesos i ha proposat als alcaldes alternatives per poder ingressar els 120.000 euros que calcula costa el seu funcionament anualment. El responsable de la canera d’Alcanó ha proposat que en comptes dels 600 euros que un ajuntament ha d’abonar perquè el centre aculli un animal abandonat al seu municipi, siguin 300. Els 300 restants, proposa, es finançarien gràcies a una taxa fixa als ajuntaments d’uns dos euros per habitant. 
Aquest cost, però, ha afegit Belchi, podria ser encara més barat pels ajuntaments si s’hi adhereixen més municipis, ja que com més municipis hi participin, menor serà la taxa per habitant. A més, aquesta taxa de 2 euros per habitant la podrien assumir els propietaris d’animals de companyia ja que proposa als ajuntaments que obliguin a censar els animals i que cobrin per aquest cens uns 10 euros.
Pel que fa als 300 euros que costaria llavors cada animal abandonat que ingressés al centre, Belchi assegura, a més, que l’ajuntament podria recuperar fins a 200 a través de subvencions de la Generalitat. En aquest sentit, l’alcalde d’Almenar, Pasqual Izquierdo, per exemple, ha mostrat el seu recel ja que es pregunta que "si encara no hem cobrat subvencions com ara la corresponent a la llar d’infants, qui ens assegura què i quan cobrarem pels animals". Pel que fa al cobrament de 10 euros per censar un animal, Izquierdo no creu que sigui una solució carregar els veïns amb una altra taxa i per tant, proposa com a solució que els 120.000 euros que costa el manteniment del centre anualment l’assumeixi la Diputació de Lleida.
Per la seva banda, l’alcalde de Llardecans (Segrià), Miquel Sas, reconeix que les propostes de Belchi "no m’acaven de fer el pes" perquè "jo no tinc problema amb els gossos del poble sinó amb la gent que ve de fora i abandona gossos com ara els caçadors". Sas assegura que el que no es pot demanar a l’ajuntament és que cada dia que ve gent a caçar, es passi llista de quants gossos porten. Pel que fa a la taxa dels 2 euros per habitant, assegura que "no la podem pagar perquè estem al límit" i sobre els 10 euros per censar els animals, "la gent del poble tampoc els voldrà pagar".
Al consell d’alcaldes extraordinari també han assistit representants de la Segarra i el Pla d’Urgell. El president del Consell Comarcal de la Segarra, Adrià Marquilles, per exemple, ha vist amb bons ulls les propostes de Belchi i no descarta adherir-s’hi per poder fer ús de la canera d’Alcanó. "Creiem que és una sortida molt positiva ja que la gravetat dels abandonaments no és el preu sinó la realitat social". 
L’alcalde de El Poal (Pla d’Urgell), Rafael Panadès, ha assegurat per la seva banda, que valoraran al Consell Comarcal la possibilitat d’adherir-se també a la proposta del Centre d’Acollida d’Animals de Companyia ja que "creiem que no és un problema d’un sol municipi sinó general".
Belchi ha explicat que en un municipi de 1.000 habitants es calcula que hi viuen uns 250 gossos. Per tant, si cada propietari d’un gos pagués una taxa de 10 euros, els ingressos provinents del cens s’elevarien a 2.500 euros. Aquí se li haurien de sumar, ha afegit, les subvencions provinents de 5 gossos abandonats l’any de mitjana (170×5), més els ingressos provinents de l’aplicació de sancions i taxes (700). Els ingressos doncs sumarien un total de 4.050 euros, front unes despeses de 3.500 (1.500 euros pels 5 gossos que entrarien a la canera d’Alcanó més 2.000 euros de la taxa fixa de 2 euros). La resta, doncs, considera que es podrien fins i tot invertir en polítiques de conscienciació ciudadana, formació i informació perquè la població tingui una actitud responsable a l’hora de fer-se càrrec d’un gos i que el seu abandonament sigui objecte de sanció.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.