Més de 1.100 ens catalans adquireixen productes i serveis de la Central de Compres de l’ACM
A les comarques de Girona el 100% dels municipis de la comarca del Gironès utilitzen aquesta adquisició centralitzada
Imatge de la jornada. Foto: ACM.
Olot ha acollit aquest dijous la tercera sessió territorial de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques per parlar de contractació a l’administració local. Aquestes sessions, que recorreran tot Catalunya, van dirigides especialment a responsables d’àrees de contractació i compres dels ens locals catalans amb la voluntat de compartir inquietuds, estratègies i dubtes, un any després de la vigència de la Llei de Contractes del Sector Públic (LCSP).
Aquesta sessió s’ha fet a Olot amb més de 60 tècnics de les comarques de l’Alt Empordà, Baix Empordà, Garrotxa, Gironès, Pla de l’Estany, Ripollès i La Selva. La sessió ha servit per tractar aspectes com els procediments dels contractes menors amb la participació de la Secretària de l’Ajuntament d’Arenys de Munt, Maria del Carmen Gómez. També s’ha parlat de pautes en l’elaboració del plec per a l’execució del contracte i de la implementació de clàusules socials i mediambientals amb el Cap de la Unitat de Contractació a l’Ajuntament de Premià de Mar, Jofre Clofent, i dels criteris i subcriteris d’adjudicació amb la Secretària del Consell Comarcal del Bages, Llums Bruno. Les sessions es basen, precisament, en un intercanvi d’experiències i bones pràctiques dels governs locals del país.
La responsable d’estudis i contractació de l’ACM, Jordina Moltó, ha exposat les modificacions dels contractes dels acords marc de la Central de Compres en base a la LCSP, i el consultor Isidre Virgili i el responsable de formació de l’ACM, Carles Bassaganya, han destacat els principals canvis que la LCSP ha suposat pels òrgans de contractació locals, en aquest any de vigència de la Llei de Contractes.
Està previst que es facin sessions territorialitzades fins a mitjans del mes d’abril.
173 municipis de les Comarques de Girona utilitzen la Central de Compres de l’ACM
Un 83% dels 208 municipis de les comarques gironines compresa per les comarques de l’Alt Empordà, Baix Empordà, Garrotxa, Gironès, Pla de l’Estany, Ripollès i La Selva, adquireixen productes i serveis de la Central de Compres de l’ACM. Cal destacar que el 100%, és a dir tot els municipis, del Gironès en fa ús.
En aquestes comarques s’utilitzen aquests productes i serveis:
- Assegurances: 116 (nº municipis)
- Electricitat: 166
- Gas: 42
- Vehicles: 35
- Equips d’impressió: 18
- Paper: 43
- Màquines tècniques: 9
- Equips informàtics: 13
- Vídeoactes: 9
- Ascensors: 33
- Desfibril·ladors: 7
Actualment ofereix 12 productes a més d’un miler d’ens de tot Catalunya. Pel que fa als ajuntaments, 815 compren algun producte o servei com electricitat, gas, assegurances, equips informàtics, mobilitat sostenible, equips d’impressió, maquinària tècnica, paper, vídeoactes, desfibril·ladors i ascensors. L’últim servei que s’ha incorporat és el de subministrament de parcs infantils i mobiliari urbà.
Els ens que compren alguna producte o servei a través de la Central de compres del món local s’asseguren que compleixen amb la Llei de Contractes, aconseguint màxima seguretat jurídica, estalvi de procediments i agilitat, i al mateix temps estalvis econòmics pel fet de comprar de forma agregada. L’objectiu principal de la Central de compres és que tots els Municipis disposin dels mateixos preus i condicions, siguin petits o grans.
Ús de la Central de Compres per comarques
- Alt Empordà: En aquesta comarca 57 municipis de 68 (83,82%) contracten a través de la Central de Compres. L’ús que se’n fa (inclou altres ens com consells comarcals) és el següent: 23 ens locals contracten el servei d’assegurances, 55 compren electricitat, 4 Gas, 6 vehicles, 6 equips d’impressió, 9 paper d’oficina, 3 màquines tècniques, 4 equips informàtics, 2 sistema de vídeoactes, 8 ascensors i 3 desfibril·ladors.
- Baix Empordà: En aquesta comarca 25 municipis de 36 (69,44%) contracten a través la Central de Compres. L’ús que se’n fa (inclou altres ens com consells comarcals) és el següent: 21 del servei d’assegurances, 29 compren electricitat, 6 Gas, 7 vehicles, 7 paper d’oficina, 1 màquines tècniques, 3 equips informàtics, 2 sistema de vídeoactes i 2 ascensors.
- Garrotxa: En aquesta comarca 15 municipis de 21 (71,43%) contracten a través de la Central de Compres. L’ús que se’n fa (inclou altres ens com consells comarcals o ens dependents) és el següent: 12 del servei d’assegurances, 2 compren electricitat, 1 Gas, 4 vehicles, 3 paper d’oficina, 2 màquines tècniques i 2 ascensors.
- Gironès: En aquesta comarca 27 municipis de 27 (100%) contracten a través de la Central de Compres. L’ús que se’n fa (inclou altres ens com consells comarcals o ens dependents) és el següent: 18 del servei d’assegurances, 39 compren electricitat, 15 gas, 6 vehicles, 4 equips d’impressió, 11 paper d’oficina, 1 màquines tècniques, 2 equips informàtics, i 7 ascensors.
- Pla de l’Estany: En aquesta comarca 7 municipis d’11 (63,64%) contracten a través de la Central de Compres. L’ús que se’n fa (inclou altres ens com consells comarcals o ens dependents) és el següent: 5 del servei d’assegurances, 1 compren electricitat, 3 Gas, 2 vehicles, 1 equips d’impressió, 1 paper d’oficina, 1 sistema de vídeoactes, 5 ascensors i 1 desfibril·ladors.
- Ripollès: En aquesta comarca 17 municipis de 19 (89,47%) contracten a través de la Central de Compres. L’ús que se’n fa (inclou altres ens com consells comarcals o ens dependents) és el següent: 18 del servei d’assegurances, 14 compren electricitat, 4 gas, 3 vehicles, 1 equips d’impressió, 1 paper d’oficina i 1 ascensors.
- La Selva: En aquesta comarca 25 municipis de 26 (96,15%) contracten a través de la Central de Compres. L’ús que se’n fa (inclou altres ens com consells comarcals o ens dependents) és el següent: 19 del servei d’assegurances, 26 compren electricitat, 9 gas, 7 vehicles, 6 equips d’impressió, 11 paper d’oficina, 2 màquines tècniques, 4 equips informàtics, 4 sistema de vídeoactes, 8 ascensors i 3 desfibril·ladors.