21.11.17 – OLOT • La Garrotxa

Olot inicia els pressupostos participatius

0
402

El ple d’aquest dijous escollirà el primer sector de la ciutat on començarà el projecte


Josep Maria Coma, regidor de participació, i els responsables de les cooperatives que conduiran el procés de participació Foto: J.C.

Situar la participació ciutadana com a element clau a la política municipal és un dels objectius del Pla de Govern 2015-2019 de l’Ajuntament d’Olot 

L’Ajuntament ha respost a aquesta voluntat la consulta popular sobre el correbou i la variant d’Olot i el procés participatiu que ara fa exactament un any va permetre als olotins i les olotines escollissin el projecte guanyador del Passeig d’en Blay.

El Pla Integral d’Accions de Millora de Sant Miquel i del Nucli Antic també permeten establir nous canals de relació entre la ciutadania i l’Ajuntament als que ara s’afegeix els pressupostos participatius.

Amb la presentació d’aquest dilluns 20 de novembre, s’inicia el procés de pressupostos participatius d’Olot. El regidor de Participació, Josep M. Coma, ha explicat que els comptes municipals de 2018 reserven una partida de 100.000 euros perquè els veïns i veïnes d’Olot puguin debatre i decidir quines milloren s’han de fer. Aquest dijous s’escollirà la zona de la ciutat on es començarà a treballar. Donat que a Sant Miquel i al Nucli Antic, ja hi ha en marxa plans integrals d’accions de millora s’ha optat perquè aquesta barris d’Olot quedin exclosos del projecte i dividir la  resta de la ciutat en tres grans àrees (amb una quantitat de població semblant):  
  1. zona nord (Montsacopa): formada pels barris de La Canya, Les Mates, Pla de Baix, Morrot, Sant Joan, Estires-Sant Francesc, Eixample Balmes, Olot – Centre, Sant Cristòfol – Mas Bernat i Benavent.
  2. zona oest (Montolivet): formada pels barris Sant Andreu, La Creu, Mas Baix, Pla de Dalt – El Cassés, El Xiprer, Les Planotes, Montolivet, Desamparats i Eixample Malagrida.
  3. zona sud (Batet): formada pels barris de Sant Roc, Pequín, Bonavista, Les Fonts i Batet.
En el ple d’aquest dijous es farà el sorteig de la zona on es desenvoluparan els pressupostos participatius d’Olot al 2018. També s’escollirà l’any en què es treballarà a la resta de zones (per a l’exercici 2019 i 2020). A la sessió d’aquest dijous també es portarà a aprovació el reglament de Pressupostos Participatius de la Ciutat d’Olot que estarà en informació pública els primers mesos de 2018 perquè tothom qui vulgui pugui fer-hi aportacions.
Tots els veïns i veïnes de la zona on es desenvolupi aquesta primera edició dels Pressupostos Participatius estan convidats a participar-hi, així com els de la resta de la ciutat (encara que no podran votar les propostes finalistes). Durant el procés s’organitzaran diversos espais de trobada i debat (s’anunciaran una vegada escollida la zona) per parlar i consensuar les propostes de millora. Per a les persones que no hi puguin assistir també se’ls oferirà la possibilitat de fer arribar accions de millora a través d’internet.
Les accions proposades han de ser de competència municipal, s’han de poder realitzar en un període màxim de sis mesos (dins l’any 2018) i han de tenir un cost mínim de 5.000 euros i no superar els 40.000. Una vegada escollides les accions es validaran tècnicament, se’ls assignarà un pressupost i es posaran a votació. Podran votar els veïns i veïnes de la zona de més de 16 anys. Les votacions seran al mes de maig, es faran online, tot i que s’organitzaran activitats presencials per ajudar a votar les persones que tinguin dificultats per fer-ho.  Les iniciatives més votades fins a esgotar els 100.000 euros de pressupost seran les que finalment executaran.
L’Ajuntament d’Olot ha encarregat els pressupostos participatius a l’equip de professionals format per les cooperatives Resilience Earth i Ekona: 
  • Resilience Earth SCCL: aporta una llarga experiència en processos participatius i facilitació de grups tant a la Garrotxa com a nivell internacional, a més de formar part de grups de recerca en participació i resiliència comunitària.
  • Ekona SCCL: reuneix professionals amb un llarg recorregut en desenvolupar propostes per a una nova economia i aporta experiència i coneixement en pressupostos participatius. L’any passat varen dissenyar, acompanyar i avaluar la implementació de la prova pilot dels pressupostos participatius de l’Ajuntament de Barcelona.
A la presentació d’aquesta tarda, el regidor de Participació, Josep M. Coma, ha fet una crida a “participar dels pressupostos participatius a tots els veïns i veïns d’Olot i pensant en tota la ciutat”. Coma ha estat acompanyat d’Òscar Gussinyé de Resilence Earth, Iolanda Fresnillo d’Ekona, Albert Serra d’Arriant i Marc Planagumà. 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.