17.06.13 – OLOT • La Garrotxa

Olot vol aprofitar les obres a la Plaça Mercat per impulsar un projecte d’energies renovables amb capital privat

0
329

L’Ajuntament estudia la viabilitat d’instal·lar pous geotèrmics al subsòl del nou edifici, plaques fotovoltaiques i calderes de biomassa per abastir també als edificis del costat


Les primeres màquines treballant a la Plaça Mercat d’Olot aquest dilluns.
L’Ajuntament d’Olot estudia instal·lar pous geotèrmics al subsòl de la nova Plaça Mercat aprofitant les obres que avui han començat i que han de permetre enderrocar l’edifici vell i aixecar el nou per tenir-lo acabat l’octubre del 2014. Es tracta d’un projecte d’energies renovables, finançat només amb capital privat, que parteix de l’emplaçament "estratègic" de la Plaça Mercat per fer-hi, juntament amb els edificis veïns -el geriàtric Montsacopa, l’Hospici i en un futur el que quedi de l’actual Hospital Sant Jaume-, una "illa" sostenible energèticament gràcies a dos sistemes més, com són plaques fotovoltaiques al sostre del nou mercat i calderes de biomassa al subsòl en un indret pendent de concretar.
El projecte està en fase d’estudi però en qüestió de setmanes l’Ajuntament haurà de prendre una decisió ja que el que es vol és que es puguin construir els pous geotèrmics al mateix temps que avancin les obres a les dues plantes subterrànies de la nova Plaça Mercat. "Si es pot fer serà la cirereta del pastís", reconeix l’alcalde d’Olot, Josep Maria Corominas. El projecte està liderat pel Consorci de Medi Ambient i Salut Pública (SIGMA) juntament amb l’empresa olotina Wattia Innova, impulsora de l’Espai Zero, el primer edifici de l’Estat capaç d’autoabastir-se amb energia procedent de fonts renovables. 
Des del consistori tenen clar que aquest ha de ser un projecte finançat exclusivament amb diners privats i per això la idea és convocar un concurs públic per tal que una sola empresa aporti els diners de la inversió i que els amortitzi amb l’explotació de l’energia que generaran les instal·lacions. Tots els detalls quedaran recollits en el plec de clàusules i de moment no hi ha una xifra exacte dels diners que faran falta, ja que encara s’estan concretant les característiques tècniques del projecte.
Tres sistemes complementaris
El que sí està clar és que inclourà tres sistemes complementaris d’energies renovables per a un mateix objectiu, com és aconseguir reduir la factura de la llum i la calefacció i aconseguir un estalvi energètic. L’alcalde explica que la Plaça Mercat no és un edifici que requereixi un gran consum energètic, ja que actualment no hi ha calefacció -els usuaris van i venen- però sí que hi ha les cambres de refrigeració. El més interessant, segons explica Corominas, és que es van adonar que es troba en un lloc "estratègic" de consum d’energia, ja que estar al costat d’altres edificis, alguns públics, que sí que en necessiten molt més, com és el Centre Geriàtric Montsacopa, l’edifici Hospici -on hi ha entre altres coses l’Oficina de Turisme i el Museu Comarcal de la Garrotxa- i l’actual Hospital Sant Jaume que marxarà l’any que ve per anar al nou edifici però que mantindrà segurament part de les instal·lacions en funció dels usos que se li doni. Tots ells es troben al carrer Mulleras, que es troba al centre de la ciutat.
Tècnicament, el que presenta més dificultats és el de la geotèrmia, ja que requereix la instal·lació de pous subterranis al subsòl de la Plaça Mercat. "És el que ens corre més pressa perquè les obres han d’avançar al mateix ritme que les del nou mercat i el seu entorn", explica Corominas, que afegeix que "no tindria sentit aixecar carrers per després haver-hi de tornar" per fer els pous. El sistema consisteix en injectar aigua al subsòl i aprofitar l’escalfor de la terra perquè quedi calenta.
Les plaques fotovoltaiques previstes estan pensades per anar a la nova coberta de la Plaça Mercat mentre que queda per definir la instal·lació de calderes de biomassa a la zona, també al subsòl. Aquesta tercera pota del projecte és especialment atractiva, segons l’ajuntament, ja que permetrà donar valor a la fusta dels boscos garrotxins -a mans de privats- i al mateix temps crear llocs de treball per a persones amb risc d’exclusió social que s’encarregarien de tallar la fusta i dur-la fins a les calderes. Els terminis encara no estan clars, es parla de com a molt un any perquè estigui en marxa, però sí que ja hi ha contactes amb empreses interessades. 
Inici d’obres a la Plaça Mercat
Els olotins han vist aquest dilluns els primers moviments del projecte d’enderroc de l’actual Plaça Mercat. Aquest matí, s’ha enretirat el mobiliari urbà de la plaça de l’Hospital que hi ha just al costat i aquesta tarda començaran a instal·lar les tanques de seguretat del perímetre de tota l’obra. A partir de demà, està previst que comencin a construir els murs pantalla de contenció de terres en l’ampliació per la plaça Hospital. Es farà amb un sistema amb pilots d’uns 25 centimetres de diàmetre que faran un mur vertical. Un cop fet en tots els costats de l’obra, s’excavarà al seu interior fins arribar als dos subterranis. Després es construirà fins a la planta zero. 
A partir de demà, el carrer Mulleras passarà a tenir dos carrils en comptes dels tres actuals perquè serà per on entraran i sortiran els camions i vehicles de l’obra, que va a càrrec de la constructora Rubau Tarrés. Entre el 15 de juliol i el 15 d’agost està prevista una segona fase que consistirà en l’inici de l’enderroc de la Plaça Mercat. I així fins a quatre fases. L’última consistirà en l’edificació de la planta 0 (on aniran les parades del mercat) i l’altell a la primera planta on hi haurà despatxos i vestidors prevista a partir del febrer del 2014. La idea és que el nou pàrquing subterrani amb 85 places connecti amb l’actual que ja hi ha i que sigui de pagament. El supermercat Mercadona, que anirà a la planta -1, també podrà utilitzar algunes d’aquestes places per a clients. 
El trasllat al mercat provisional i les molèsties de les obres
La data d’obertura del mercat provisional, instal·lat a la finca de Can Gelada del Firal d’Olot, serà el 10 de juliol en un acte inaugural que es farà el vespre. Fins llavors, però, els clients podran seguir anant a l’antic edifici del Mercat. Des de l’Ajuntament són conscients que serà un autèntic trasbals per la ciutat. "Jo ja estic donant disculpes als veïns per avançat perquè causarem moltes molèsties", reconeix l’alcalde. I és que no només es veurà afectada la circulació d’una via principal d’Olot sinó que també afectarà al funcionament de l’hospital i als comerços de la zona. Amb tot, consideren que és un sacrifici que cal fer per "tenir una zona més dinamitzada, amb un nou supermercat i més aparcament", conclou Corominas. 
El calendari fixat preveu que l’edifici es pugui inaugurar l’octubre del 2014, coincidint amb Sant Lluc. Pel que fa als terrenys de Can Gelada -l’edifici que hi havia es va enderrocar fa uns mesos a càrrec de l’Ajuntament-, són propietat del BBVA i el consistori té previst mantenir converses amb l’entitat després de l’estiu per veure si es pot continuar donant un ús públic per a la ciutat. Per poder instal·lar-hi el mercat provisional, es va arribar a un acord de cessió dels terrenys per un període de tres anys a canvi que l’Ajuntament assumís els costos de l’enderroc. Els operaris estan a punt d’enllestir les obres d’habilitació per poder acollir el mercat. La constructora hi ha instal·lat un edifici metàl·lic assentat damunt d’unes bases de formigó. Fa uns 560 metres quadrats destinats a les 19 parades i 160 metres quadrats més per a molls de càrrega i cambres de refrigeració. 
El pressupost total del projecte de la Plaça Mercat és de prop de 7 milions d’euros i el disseny ha anat a càrrec de Land Urbanisme i Projectes SLP. Pel que fa a l’adjudicació del supermercat a Mercadona, aquesta és per a un període de 40 anys i es preveu que la firma pagui incialment 3,5 MEUR i posteriorment, un cop estigui obert l’establiment, aportarà uns 6.000 euros al mes per l’ús dels aparcaments.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.