El distintiu premia la qualitat de l’aigua de les platges i l’òptima gestió ambiental dels ports
Catalunya rep el distintiu Bandera Blava, un guardó reconegut en l’àmbit internacional que aquest 2018 ha concedit a Catalunya 123 banderes, de les quals 101 són per a les platges i 22 per als ports esportius. Cal destacar que, enguany, de les 101 platges guardonades, 11 han estat per a platges del Maresme: Malgrat Centre i l’Astillero, de Malgrat de Mar; Pescadors i La Riera, de Pineda de Mar; Garbí, de Calella; Les Barques, de Sant Pol de Mar; Canet, de Canet de Mar, Tres Micos i Kalima, de Caldes d’Estrac, i Ocata i platja del Masnou al Masnou. Pel que fa als ports esportius, de les 22 banderes aconseguides, 3 són per a ports maresmencs. En concret, han estat guardonats el CN El Balís, el Consorci Port Mataró i el Port Masnou.
El guardó, atorgat per un tribunal de la FEE (Fundació d’Educació Ambiental) amb la col·laboració de l’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor (Adeac), valora i premia la gestió ambiental i la seguretat. Així mateix, exigeix a les platges una qualitat de l’aigua excel·lent i, als ports, una òptima gestió ambiental. Aquesta edició ha demostrat que Catalunya, i en concret el Maresme, aposten per la qualitat de les seves platges i dels seus ports esportius.
Quatre platges maresmenques “Compromís Biosphere” de sostenibilitat turística
A més de les platges amb la distinció Bandera Blava, quatre més han estat reconegudes amb l’adhesió al Compromís per la sostenibilitat turística Biosphere, que prioritza la qualitat i la sostenibilitat turística. Les platges van rebre els diplomes a principis d’any i en concret han estat la de Llevant de Santa Susanna, Garbí de Calella, la Gran de Calella i Roques de Calella. El segell Biosphere es basa en uns paràmetres que garanteixen la qualitat del servei al turista, centrats en els 17 objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides a través de la primera Conferència Mundial de Turisme Sostenible.
L’adhesió d’aquestes platges suposa una garantia pels turistes en matèria de gestió mediambiental, protecció del patrimoni cultural i defensa de les variables socioeconòmiques d’una empresa o destinació turístiques. Aquest projecte, coordinat al Maresme pel Consorci de Turisme amb el lideratge de Diputació de Barcelona i Cambra de Comerç de Barcelona, sota les directrius de l’Institut de Turisme Responsable (ITR), reconeix la feina feta en matèria de sostenibilitat ambiental i econòmica, així com de promoció turística, esdevenint una comarca amb l’objectiu de fomentar les bones pràctiques en gestió sostenible de les empreses turístiques i serveis. Els serveis i empreses que reben el distintiu el poden renovar anualment.