La Diputació de Barcelona destina 3,4 milions d’euros al desplegament de polítiques socials locals a la comarca d’Osona al 2022. Al llarg de l’any, la corporació inverteix el 44,2% dels recursos econòmics en l’àmbit de suport als serveis socials locals (serveis bàsics socials i programes contra la vulnerabilitat social); el 24,7% a reforçar polítiques de salut pública i consum locals (serveis municipals de consum, sanitat ambiental, promoció de la salut, control d’aigües de consum humà o animals de companyia, entre d’altres); el 30,2% a temes d’Igualtat i Ciutadania (polítiques d’igualtat, lluita contra violències masclistes, convivència i diversitat, infància i adolescència, mediació ciutadana i gent gran) i 0,9% a projectes d’innovació social.
El suport al territori també inclou recursos materials, entre els que destaquen l’arranjament d’habitatges per a persones grans a 13 municipis, la Targeta Moneder d’Impacte Social en 11 municipis, les activitats de sensibilització envers relacions igualitàries (25 municipis) o de corresponsabilitat en les cures (4 municipis), les Unitats Mòbils d’Informació al Consumidor en 45 ens locals, les activitats de sensibilització en consum responsable, o la realització d’analítiques d’aigües en 29 municipis, entre d’altres. Pel què fa als recursos tècnics cal esmentar el projecte estratègic en l’àmbit de l’envelliment actiu, a càrrec de la Mancomunitat Intermunicipal Voluntària La Plana. El Servei Local de Teleassistència de la Diputació de Barcelona compta a la comarca amb 3.662 persones, que es corresponen en el 12,50% a majors de 65 anys, i un 31,55% a majors de 80 anys. Hi ha instal·lats 536 dispositius de seguretat a les llars A la comarca hi ha dues bases territorials d’unitats mòbils de primera resposta.
Les dades les van donar a conèixer ahir la diputada d’Igualtat i Sostenibilitat Social, Lluïsa Moret, i el diputat delegat de Salut Pública i Consum, Jesús Naharro, en el marc de l’Espai de diàleg celebrat al Consell Comarcal d’Osona. L’encontre va reunir alcaldes/esses i regidors/es dels àmbits de la igualtat, els serveis socials, la convivència, la salut pública i el consum, i representants de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona. La reunió va permetre per compartir les línies i els projectes estratègics de la Diputació de Barcelona i recollir les necessitats dels municipis de la comarca.
La sessió va estar presidida pel president del Consell Comarcal d’Osona Joan Carles Rodríguez, la diputada d’Igualtat i Sostenibilitat Social, Lluïsa Moret, i el diputat de Salut Pública i Consum, Jesús Naharro. Van assistir-hi representants dels municipis de Calldetenes, Centelles, Les Masies de Voltregà, Malla, Montesquiu, Muntanyola, Sant Julià de Vilatorta, Sant Pere de Torelló, Sant Quirze de Besora i Vic.
Els representants de la corporació van repassar els principals projectes en polítiques socials adreçats als municipis i ens locals, com ara la millora dels barris més vulnerables; la millora del sistema públic de cures; la reorganització dels serveis socials; l’abordatge de les violències masclistes, el suport a infants, joves i adolescents, la promoció de la salut i la defensa dels drets dels consumidors, entre d’altres.
Moret va assenyalar la importància d’aquestes reunions donat que «els reptes actuals no poden ser abordats des d’una única administració, ni tan sols des de les administracions soles. Cal coordinació, treball en xarxa, aprenentatge i solucions compartides». Naharro per la seva part va posar en valor el suport de la Diputació en els àmbits del consum, la sanitat ambiental i la seguretat alimentària «per protegir la salut de les persones derivats dels riscos del consum d’aliments i de l’aigua, així com dels riscos de l’entorn on vivim»,
L’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona participa en trobades als diferents territoris de la província, sota el nom d’ Espais de diàleg, per aproximar els projectes, estratègies i línies d’actuació de la Diputació al territori i facilitar el desplegament de polítiques socials per donar resposta a les necessitats dels municipis i els seus habitants.