La campanya d’Obertament té com a objectiu trencar amb el silenci i atacar d’arrel la dificultat de la gent a demanar ajuda quan hi ha malestar psicològic o emocional
L’Ajuntament de Palafrugell ha decidit donar suport a la campanya “Jo tampoc estic bé”, promoguda per l’entitat Obertament. El fet d’adherir-se a la campanya és una proposta de la Comissió de Salut Mental del Consell Municipal de Benestar Social de Palafrugell, format per entitats i serveis municipals que treballen per la salut mental a la nostra vila.
Es preveu que la crisi provocada per la COVID-19 tingui un impacte negatiu en la salut mental de la població general i que aquest tingui un efecte durador, el que ja s’ha anomenat com a pandèmia silenciosa o fatiga pandèmica. Segons un estudi de l’Agència de Salut Pública del Departament de Salut i ESADE a Catalunya es triplica el percentatge de població que refereix simptomatologia de depressió o malestar emocional durant el confinament. Aquesta dada ha posat en alerta els professionals de la salut els quals reclamen més responsabilitat i conscienciació de la societat d’aquesta problemàtica.
El fet de no ser-ne conscients, de no saber-li posar nom, de pensar que seré considerat algú més dèbil o incapaç si en parlo, impedeix que les persones demanin ajuda quan no es troben bé, retardant així l’accés al procés de recuperació que els permetrà recuperar la plenitud de les seves vides.
La pàgina jotampocesticbe.cat recull sis testimonis diferents, que expliquen a partir de diverses entrevistes amb el periodista Joan Maria Pou, quina ha estat la seva experiència i el seu recorregut fins arribar a poder parlar obertament del seu trastorn. Entre els diversos recursos que s’ofereixen hi ha un test d’autoavaluació, eines sobre com iniciar una conversa de salut mental i informació útil per demanar ajuda.