24.10.11 – RIPOLL • Ripollès

Pastors de l’Estat es concentren a Ripoll per compartir experiències i trobar solucions per “dignificar” la professió

0
383

Ripoll (ACN).- Ripoll ha esdevingut el punt de trobada d’una trentena de pastors i agents de la pagesia vinguts d’arreu de l’Estat amb l’objectiu de compartit experiències i coneixement i “ajudar a dignificar” la professió. Així ho ha explicat el coordinador nacional del projecte de cooperació “Escuelas de pastores en Red”, Antonio Román, que ha afegit que la voluntat d’aquest projecte finançat pel Ministeri de Medi Ambient és “millorar l’opinió pública respecte els pastors i poder incorporar joves al sector”. Les jornades, que han començat aquest dilluns al Consorci Ripollès Desenvolupament i s’allargaran fins dimecres, compten amb participants d’Andalusia, Cantàbria, Astúries, Múrcia o País Basc.

El projecte “Escuelas de Pastores en Red” busca generar sinèrgies entre els projectes formatius de pastors engegats arreu de l’Estat amb la idea de transferir experiències per a una millora del sector de la ramaderia extensiva a l’Estat. A banda, també es busca afavorir la professionalitat i millorar la sensibilitat de l’opinió pública respecte els pastors. En aquest sentit, el coordinador nacional del projecte de cooperació, Antonio Román, ha assenyalat que l’objectiu és “intercanviar models formatius per dignificar la professió de pastor i promoure la incorporació de joves ramaders que es puguin dedicar a l’ofici”.

Segons el gerent de l”Associació Leader Ripollès Ges Bisaura’, Albert Puigvert, “aquest projecte ha de servir per fomentar intercanvis entre els territoris, sobretot de mètodes formatius encaminats a professionalitzar i donar un valor afegit a la professió”. Des de l’entitat volen que els joves tinguin entrada al sector a través d’aquest treball conjunt i d’intercanvi d’idees.

Segons ha explicat el cap de l’oficina comarcal del Departament d’Agricultura i Ramaderia, Joan Casas, la qüestió de l’associacionisme a la muntanya “és difícil d’aconseguir però alhora és molt important” perquè amb projectes comuns, ha assenyalat, “es podrà fer evolucionar el sector”. En aquest sentit, a la comarca del Ripollès, entre d’altres, s’ha creat l’Associació de Pastors del Ripollès, l’Associació Nacional de Criadors d’ovins de Raça Ripollesa o l’Associació de Ramaders del Ripollès.

D’altra banda, Casas ha assenyalat que “la gent comença a adonar-se que els productes ecològics ajuden a la sostenibilitat del territori” i és per aquesta raó que aquest nínxol de mercat està prenent “rellevància”. Segons ha explicat, al Ripollès ja hi ha 62 explotacions ecològiques.

Des de la comarca del Ripollès s’aportarà al projecte de cooperació l’experiència formativa del curs de gestió i maneig per als emprenedors del sector oví, que el novembre engegarà la segona edició, l’experiència en creació d’associacions agroalimentàries i ramaderes, com l’Associació de Pastors del Ripollès i s’explicarà el treball per a la creació de productes alimentaris de qualitat que a la comarca es poden trobar sota la marca de garantia ‘Producte del Ripollès’.

Una agenda plena d’activitats

Un grup d’entre 20 i 30 representants dels sectors ramaders, docents d’escoles i cursos de pastors de diferents territoris de l’Estat són a Ripoll des d’aquest dilluns i fins dimecres 26 d’octubre per participar en aquest projecte que combina sessions de caràcter teòric amb visites tècniques a diferents empreses i explotacions del Ripollès, la Garrotxa i Osona.

Per aquest dilluns hi ha programada una visita a les instal·lacions de l’empresa Pirenat que es dediquen a l’especejament i comercialització directa de carn ecològica del Ripollès. A més, els participants també visitaran la cooperativa agrària La Fageda que es dedica a la producció i comercialització de làctics i l’explotació d’oví de Raça Ripollesa Les Anglades de Vilert a Esponellà.

Dimarts, després d’una sessió matinal al Castell de Montesquiu, els diferents agents relacionats amb el món de la pagesia visitaran l’empresa Carns i Embotits de Collfred de Vidrà (Osona) que es dedica al vaquí de carn de la Raça Llimosina i també elabora embotits. A més, també es podran conèixer dues experiències emprenedores d’antics alumnes que han participat a l’escola de pastors i que han tirat endavant projectes personals d’èxit a Manlleu i Prats de Lluçanès. Per últim, un professor de pastors explicarà la seva experiència des de fa cinc anys al capdavant d’una explotació d’oví ecològic de raça ripollesa. Les jornades acabaran diumenge amb una reunió de coordinació del projecte “Escuelas de Pastores en Red” a Montesquiu.

Segons ha explicat el gerent de l’Associació Leader Ripollès Ges Bisaura, Albert Puigvert, “totes aquestes visites seran una manera informal d’intercanviar el coneixement que hi ha al territori i donar veu als agents ramaders”.

Primer projecte a nivell estatal

Es tracta del primer projecte a nivell estatal d’aquestes característiques en què participaran escoles de pastors de diferents territoris de l’Estat com Andalusia, Cantàbria, les Illes Canàries, Castella la Manxa, Múrcia, País Basc i Astúries. Segons ha destacat Puigvert, l’Associació Leader representa les escoles de pastors catalanes, entre elles, l’Escola de Pastors del Pallars.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.