Pelegrí: “Hem de protegir la biodiversitat des de la interacció amb el territori”

0
355

"Catalunya ha d’obrir-se al món, també en l’àmbit dels espais protegits"

El Pla de gestió dels espais naturals protegits aprovat pel Govern defensa un model de gestió basat en l’equilibri entre la protecció i la dinamització sostenible del territori


Pelegrí durant la resposta a la sessió de control del Govern
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí,  ha defensat avui al Parlament la necessitat de protegir la biodiversitat de Catalunya des de la interacció amb el territori i, alhora, de donar a conèixer aquests valors arreu del món.
“Catalunya és un país, és un territori on hi ha mostres de la major biodiversitat del món, és un país amb molta i gran i diversa biodiversitat. Aquest valor afegit necessita -i després d’una avaluació acurada de com ha estat la gestió d’aquests espais naturals del nostre país-, obrir-se no només a Catalunya, sinó al món, perquè tenim un gran avantatge sobre altres territoris que no tenen, per exemple, la diversitat ornitològica que té el nostre país i que això és un atractiu molt important i mot potent per a altres persones d’altres estats, d’altres llocs del món que poden veure en el nostre país un lloc on venir, on veure, un estudiar i on tenir també, des de la base científica, una aportació per enriquir-se científicament i professionalment” ha remarcat Pelegrí.
 
Per això el Govern impulsa el Pla de gestió dels espais protegits de Catalunya, recentment aprovat per l’executiu a proposta del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, amb l’objectiu de promoure un nou model de gestió amb una visió integradora i més participat, de baix a dalt, per tots els agents (socials, institucionals i econòmics)  que viuen i desenvolupen la seva activitat en els territoris que conformen els  espais protegits.
 El conseller ha recordat que aquest “Pla de gestió no modifica cap normativa ambiental de protecció, ni espanyola, òbviament, ni catalana, sinó que el que vol fer és intentar donar una nova idea, una nova visió del que és la gestió dels espais naturals amb una major competència i responsabilitat de les persones responsables d’aquests espais, amb major amplitud de mires, amb major capacitat d’integració en el territori i, sobretot, amb mires a la internacionalització”
Es tracta de la primera vegada que un Govern de la Generalitat aprova per acord de Govern un pla per millorar la situació dels parcs naturals  de Catalunya i amb la seva aprovació els objectius que es persegueixen són els següents:
1.   Donar un major protagonisme al territori en la governança dels espais protegits i en la priorització de les mesures de dinamització i d’actuacions a implantar. Aproximar la realitat que perceben els equips de treballs del DAAM amb els diferents sectors de la societat que envolta a un espai.
2.   Definir un model de gestió d’espais per implantar els propers anys, el qual permeti concretar les prioritats, les accions espai per espai. La definició del model de gestió ha de permetre establir fulls de ruta per a cada espai i donar cohesió a la gestió que es realitza en el conjunt d’espais.
3.   Establir, a partir de la concreció de les tasques o accions prioritàries per a cada espai, les unitats del DAAM que les han de dur a terme, els equips necessaris i els seus perfils professionals, així com el paper que assumeix l’equip de gestor 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.