El Govern cofinançarà amb gairebé 2 milions d’euros el projecte “VINSEUM: Centre Nacional de la Cultura del Vi” per convertir l’espai en un centre nacional de referència del vi
Fotografia de la presentació.
La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, i l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, han anunciat avui l’obtenció del finançament per impulsar la segona fase del projecte VINSEUM: Centre Nacional de la Cultura del Vi, una remodelació i ampliació del museu vilafranquí amb l’objectiu de promoure turísticament el patrimoni vitivinícola de Catalunya. Aquesta segona fase del projecte compta amb un pressupost de 4 milions d’euros. La Generalitat hi aportarà un total d’1,9 milions, a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i l’Ajuntament de Vilafranca hi aportarà els 2 milions restants.
L’alcalde Pere Regull destacava aquest compromís municipal per finançar una obra que necessita d’una inversió important i continuada: “avui anunciem la concessió de la subvenció dels fons FEDER, una quantitat important de diners, però va mes enllà, són uns diners que arriben a l’Ajuntament i alhora és el compromís de l’Ajuntament a doblar aquesta aportació”. L’alcalde valorava que aquests “són diners que es podrien destinar a d’altres accions, per tant, l’opció de l’Ajuntament ha estat impulsar la segona fase de rehabilitació del VINSEUM, perquè entenem que és un projecte transversal que promourà el territori”. Les obres començaran aquest any 2017, amb una inversió prevista de mig milió d’euros. L’any vinent se n’invertiran 2 milions més, i el milió i mig restant, abans de 2010, que és quan la intervenció ha d’estar finalitzada.
El projecte pretén crear les condicions adequades per tal que el Museu de les Cultures del Vi de Catalunya VINSEUM esdevingui un centre nacional de referència del vi. La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge ha destacat que l’ampliació de VINSEUM és el projecte amb finançament més elevat de la darrera convocatòria dels fons FEDER i que la Generalitat “hi aposta perquè és un projecte engrescador que promet molt”. Meritxell Borràs valora que el Penedès “és un referent al país en l’àmbit vitivinícola. VINSEUM pretén posar en valor aquest patrimoni, amb la millora d’un edifici singular com el Palau Reial, que li donarà una dimensió de connexió amb el passat i també projecció de futur”. Borràs ha afegit que aquest “projecte facilita l’activitat econòmica, el turisme,… en definitiva, la riquesa, que és el que vol la Generalitat, potenciar recursos perquè els ciutadans puguin mantenir-se en el territori i fer-lo créixer”.
La reforma i ampliació del Museu ha de convertir-lo en una eina de conservació, restauració i promoció del patrimoni cultural i artístic, així com també en un reclam turístic, generador d’activitats formatives, d’innovació i de recerca, i catalitzador de col·laboracions entre el teixit associatiu, cultural i empresarial del territori. En concret, el projecte inclou la millora i ampliació de les instal·lacions de l’edifici Palau Reial, i comporta l’enderroc de l’edifici de Cal Pa i les Figues i la construcció d’un nou edifici de tres plantes per a exposicions, amb espais addicionals per a tasques de preparació i suport. L’enderroc de Cal Pa i les Figues permetrà fer un estudi arqueològic del solar, amb vinculació al casc històric des del segle XIII.
Aquesta iniciativa s’emmarca en la darrera convocatòria dels FEDER 2014-2020 presentada pel Departament de Governació l’any passat, amb l’objectiu de promoure un creixement intel·ligent, sostenible i integrador del territori, en la línia de les directrius de l’estratègia Europa 2020 i la seva transposició a Catalunya.