L’objectiu principal del Pla és la vigilància, detecció i primera intervenció en zones forestals allunyades dels parcs de bombers de la zona, com són els de Guardiola de Berguedà i Berga.
Equip tècnic.
Les diputacions de Barcelona i Lleida, el Consell Comarcal del Berguedà, la Federació d’ADF del Berguedà i les ADF Sobrepuny, la Pobla-Castellar i la Solana del Cadí, de l’Alt Berguedà, organitzen un dispositiu de prevenció d’incendi forestals d’hivern (Pla d’actuació especial d’hivern en cas de risc de gran incendi forestal – PAEh) que va des de gener a març, per a l’Alt Berguedà, al nord de la demarcació de Barcelona.
L’objectiu principal del Pla és la vigilància, detecció i primera intervenció en zones forestals allunyades dels parcs de bombers de la zona, com són els de Guardiola de Berguedà i Berga. El dispositiu està integrat per una vintena de voluntaris d’aquestes ADF de l’Alt Berguedà amb els seus equips de primera intervenció, que realitzen accions de vigilància en punts clau on els equips d’extinció tardarien mes de 20 minuts en arribar en cas d’incendi i, especialment, en dies concrets en que es concentren unes previsions de fort vent de tramuntana i de sequedat de la vegetació produïda per la falta de precipitacions, que pot ser habitual en aquesta època de l’any.
Aquest és el segon any en què s’organitza aquest operatiu que compta amb la col·laboració dels bombers i dels agents rurals de la Generalitat i de la direcció del Parc Natural del Cadí-Moixeró, a més de tots els ajuntaments de la zona. La novetat d’aquest any és la incorporació de Gósol al dispositiu com a municipi de la comarca del Berguedà, però que pertany a l’ADF Solana del Cadí, en la demarcació de Lleida. Amb la col·laboració de la Diputació de Lleida s’han pogut posar a punt els dispositius d’extinció i complementar alguns elements dels equips de seguretat personal a fi d’integrar-se amb les millors condicions possibles al dispositiu.
La Diputació de Barcelona col·labora amb les ADF de l’Alt Berguedà Sobrepuny i la Pobla-Castellar, amb la despesa de logística, manteniment i millora del material d’extinció. En aquest sentit, cal destacar la unió i col·laboració entre aquestes ADF al decidir aplicar l’ajuda assignada per aquest equips a l’adquisició d’un pikup d’extinció d’incendis de segona mà per l’ADF la Pobla-Castellar, amb l’objectiu de substituir l’antic remolc i millorar així la maniobrabilitat durant l’extinció.
L’operatiu funciona amb un equip tècnic de l’Oficina de Prevenció d’Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona que dóna suport a les actuacions dels voluntaris de les ADF a partir de dos treballs preliminars com són un estudi d’isòcrones, estudi espaial de la comarca que mostra el temps d’arribada dels equips d’extinció a les masses forestals a partir del qual es pot concretar el lloc més adient d’ubicació de les ADF per aconseguir una intervenció mes ràpida en cas d’inici d’un incendi en les zones mes allunyades, i un estudi diari de les condicions i previsions meteorològiques que originen les alertes als equips per la seva ubicació en els llocs establerts per les isòcrones.