L’acord inclou 34 observacions per conservar l’actual morfologia del Delta que es faran arribar al Ministeri de Transició Ecològica
Sectors productius del Delta de l’Ebre, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i la Taula de Consens del Delta –formada per set municipis del Delta i les dues comunitats de regants– han acordat un document conjunt d’observacions al Pla per a la protecció del delta de l’Ebre presentat el mes de febrer pel Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic. El document inclou 34 recomanacions i s’adreçarà al Ministeri perquè es tingui en consideració.
Des que el Ministeri de Transició Ecològica va presentar el Pla per a la protecció del delta de l’Ebre, s’ha treballat conjuntament en el redactat d’un document que valorés els plantejament presentats, la seva idoneïtat i les seves repercussions, i que presentés propostes en la cerca d’un objectiu comú de protecció del Delta, dels seus actius econòmics i ambientals, i que n’assegurés la seva pervivència futura. El document, plantejat per la Taula de Consens, es va aprovar en un reunió aquest dimecres a la tarda amb representants del Departament d’Agricultura i de tots els sectors productius del delta de l’Ebre.
La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, ha destacat “la resposta de país que està donant al Delta davant la passivitat de l’Estat”. La consellera ha insistit que la proposta del Ministeri de Transició Ecològica provocarà “greus afectacions al sector productiu”.
El document posa èmfasi en 5 punts bàsics:
- No es poden presentar propostes de futur del Delta sense comptar en absolut amb la gent del delta, màxims sabedors de les dinàmiques que estan succeint, implicats, coneixedors dels reptes que s’aproximen i amb voluntat de participar en les solucions.
- L’aposta per l’arribada de sediments al Delta ha de ser decidida, d’ampli abast i segura, analitzant totes les possibilitat i metodologies, però sense deixar de banda el conjunt d’embassaments Mequinença Ribarroja.
- No es pot deixar actuar el processos naturals de manera lliure. Caldrà una gestió activa de sorres per assegurar la no invasió marina als camps del delta. Aquesta actuació caldrà que sigui contundent, suficient i ràpida, i combinada amb la futura arribada de nous sediment al delta.
- En aquesta línia, no es considera necessària durant la primera fase d’implementació del Pla la creació de zones d’acomodació proposades al Pla, i que suposarien la pèrdua de 832 Ha de camps de cultiu d’arròs, l’obligatòria reubicació de la majoria d’estacions de bombament del delta, la modificació d’estructures hidràuliques, el canvi d’ubicació de l’IRTA de Sant Carles i del Institut d’estudis aqüícoles i ambientals i altres moltes afectacions. Per contra es planteja la construcció de camins de guarda a l’interior de les dos badies i la protecció perimetral del les basses.
- Conservar l’actual morfologia de les dues badies, amb el Trabucador i la Punta de la Banya dels Alfacs i la península del Fangar, com a garantia de preservació dels valors ecològics i dels hàbitats marins, però també de l’activitat econòmica, la pesca, l’aqüicultura i la protecció contra grans onatges que es puguin produir en mar oberta.
El Govern, en coordinació amb la Taula de Consens, ha refermat els últims mesos el compromís amb la protecció del Delta de l’Ebre, el manteniment de la seva morfologia i amb la lluita contra la regressió que pateix. Així mateix ha reclamat a l’Estat, que és l’organisme competent en matèria de protecció de la costa i del litoral i de planificació hidrològica en la conca de l’Ebre, que deixi d’actuar de manera unilateral, tant en l’emergència com en les actuacions de planificació i gestió del Delta. Per a coordinar aquestes actuacions, el Govern ha insistit a l’Estat en la necessitat de constituir una comissió mixta amb la Generalitat i la Taula de Consens pel Delta per abordar el futur del Delta.