El conseller d’Educació, Ernest Maragall, i els presidents de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) i de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Salvador Esteve i Manuel Bustos, respectivament, han lliurat al president del Parlament, Ernest Benach, el balanç del Pla de llars d’infants de Catalunya 2004-2008.
El president de l’ACM, Salvador Esteve, ha manifestat que “sense la participació i col·laboració del món local no s’hauria arribat a la tramitació de les 41.528 places públiques de llars d’infants. Ara, però, caldrà que la major part d’aquestes es transformin en operatives el més aviat possible i arribar a les 30.000 com abans millor”, conclou Esteve.
En aquest sentit, l’ACM ha destacat l’esforç econòmic dels ajuntaments en la creació de les places: “Aproximadament, els ens locals aportem les dues terceres parts del valor de la plaça (10.000 euros més el solar) i el departament d’Educació n’aporta 5.000 € per plaça creada”. Segons Esteve, aquest esforç municipal “demostra el compromís del món local amb el sistema educatiu català”.
Nou marc de col·laboració amb més recursos
Salvador Esteve també ha dit que “en el context econòmic actual, els ajuntaments no podem fer front en solitari a la creació i manteniment de places noves i el manteniment de les ja creades”. Per aquest motiu, des de l’ACM “considerem que el Govern de la Generalitat de Catalunya ha d’actualitzar els recursos que destina al mapa de llars d’infants pel tal de garantir la sostenibilitat econòmica de les actuals Escoles Bressol públiques de titularitat municipal. Ens cal una assignació de recursos necessaris i suficients”.
Segons Esteve, això s’ha de traduir amb un nou marc entre la Conselleria i les entitats municipalistes que garanteixi la creació i el sosteniment de noves places d’Escola Bressol, així com l’actualització de la subvenció del sosteniment de les places ja creades.
La Llei 5/2004, de 9 de juliol, de creació de llars d’infants de qualitat, i l’acord-marc signat entre el Departament d’Educació i les entitats municipalistes el febrer de 2005 tenien com a finalitat la creació de 30.000 places públiques de llar d’infants abans de la finalització del 2008.
Font: Associació Catalana de Municipis i Comarques