S’hi espera la participació d’un centenar de submarinistes voluntaris d’arreu del país
Submarinistes realitzant tasques de neteja del fons marí. Foto: Ajuntament de Castell-Platja d’Aro.
S’hi espera, de nou, la participació de més d’un centenar de submarinistes voluntaris d’arreu de país, que de mitjana extreuen quantitats que oscil·len entre els 350 i els 500 quilos de brossa
L’endemà, dilluns 5 de juny, també se celebra la Descoberta del Fons Marí, una activitat de formació mediambiental adreçada als alumnes de 6è de Primària de les escoles del municipi.
La Neteja del Fons Marí té com a punt de trobada i d’arribada dels participants la zona de Riuet de la Platja Gran, a tocar del Club Nàutic Port d’Aro, on s’hi fan les inscripcions (8-9 h). Des d’allà les barques els traslladen a la zona designada del litoral del municipi (9 h), on durant una hora i mitja hi fan les immersions (9.30-11 h). Com a cloenda hi ha un esmorzar popular per als participants. En relació a la Descoberta del Fons Marí, els escolars participen en una jornada d’educació ambiental que s’inicia amb un passeig en barca per conèixer el litoral i les cales del municipi. Tot seguit, fan una descoberta del fons marí -fauna i flora- a la Cala Pedrosa de S’Agaró. Darrerament, poden contrastar-ne la seva riquesa amb els elements de brutícia extrets el dia abans.
Ambdues activitats, la neteja i la descoberta del fons marí, pretenen sensibilitzar la població sobre la necessitat de protegir i preservar el medi ambient, tot insistint que el fons marí també en forma part. La gran quantitat d’objectes que s’han extret durant aquests anys (taules, mobiliari públic, elements d’embarcacions, ferralla…), confirmen que encara hi ha molt de treball per fer en aquest àmbit. Els submarinistes participants han d’estar en possessió del corresponent carnet o llicència federativa.
En relació al litoral submarí de Castell-Platja d’Aro, a les darreries de l’any 2016, es va dona a conèixer l’estudi cartogràfic i bionòmic (relacions dels organismes amb el medi que els envolta) de les àrees submarines d’interès ecològic del municipi, desenvolupat en el marc del Projecte Silmar, impulsat per la Fundació Mar. La principal conclusió és que la seva qualitat ecològica i mediambiental és, en general, alta i està en bones condicions per poder mantenir i conservar els seus actius i valors naturals. L’estudi va determinar 17 comunitats biològiques, i d’aquestes n’hi ha set que integren espècies protegides o d’interès en conservació. La presència d’hàbitats d’interès comunitari (HIC) implica a les administracions públiques competents en la seva gestió efectiva i a garantir-ne la seva conservació de manera perdurable en el marc de les Directives Europees de conservació d’hàbitats i espècies.