Amb una participació del 41% Arenys de Munt va celebrar diumenge un referèndum no vinculant sobre la independència de Catalunya. 2.671 persones, de les 6.500 que podien respondre a la pregunta elaborada pel Consistori -els majors de 16 anys residents-, van acudir a la crida de l’alcalde i van donar un sí majoritari.
Al marge que es permetia votar des dels 16 anys, com a element de comparació es pot assenyalar que van votar més persones a Arenys que en les últimes europees (35,1%), però menys que en les generals, les locals i el referèndum de l’Estatut (56%).
González Pons va expressar el seu desig de què el Govern “ almenys políticament s’activi davant referèndums com el d’Arenys”. D’altra banda, el PP es va posar seriós: creu que el referèndum evidencia que el president del Govern, José Luís Rodríguez Zapatero, deixa “indefensos” als catalans no nacionalistes i “ renúncia a defensar la Constitució de 1979 “ A més, el vicesecretari de Comunicació del PP va qualificar de “paradójic” que Sabater sigui “ tan tou políticament” amb referèndums com el d’Arenys de Munt i “tan dur per defensar l’Estatut de Catalunya”.
Tant el PSOE com el PSC van voler fer el menor soroll possible amb el referèndum. Fins a última hora de la tarda, l’única veu del socialisme català que va fer referència al que estava passant a Arenys va ser la de l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, que es queixava de la “exagerada” atenció mediàtica.
Va caldre esperar que CiU afirmés que “acompanyarà” consultes com la d’Arenys en altres municipis de Catalunya per escoltar una reflexió política de major calat des del PSC. El portaveu del partit, Miquel Iceta, va respondre que la federació nacionalista ha entrat en una “ deriva radical” que l’allunya del seu electorat. “ No crec que la majoria de l’electorat de CiU sigui independentista, ni que la millor manera de defensar l’Estatut mentre esperem sentència del TC sigui promovent consultes locals sobre l’independència”, va dir Iceta.