El candidat d’ERC i Rcat a l’alcaldia de Barcelona i líder municipal dels republicans, Jordi Portabella, ha explicat aquest dimecres al vespre en una conferència les línies mestres del projecte amb el que es presenta a les properes eleccions. Portabella ha promès una ‘reindustrialització’ de la ciutat a través de la qual assegura que pot garantir 50.000 llocs de feina. A més, vol que la coalició que ara encapçala, i a la que podria incorporar-se la Democràcia Catalana de Joan Laporta, sigui l’espai polític ‘capaç de convèncer a la gent de que deixi de votar per eliminació’. Laporta, que havia confirmat l’assistència a la conferència, no ha pogut assistir perquè el Ple del Parlament li ho ha impedit.
Amb l’auditori de La Pedrera de Gaudí ple, Portabella va donar el seu particular tret de sortida als actes multitudinaris de precampanya. La conferència ‘Una Barcelona justa i lliure’ ha deixat entreveure els grans trets del programa d’ERC i Reagrupament que passejarà fins les properes eleccions municipals el seu cap de llista, Jordi Portabella. El republicà ha basat gran part de la seva exposició el un projecte per ‘reindustrialitzar’ Barcelona i deixar enrere el seu model de creixement ‘esgotat’ i econòmic que, segons ha vaticinat, haurà de girar al voltant dels sectors més emergents ‘sense abandonar la indústria que ja tenim’.
Enmig de les seves propostes econòmiques per sortir de la crisi, Portabella n’ha destacat, sobretot, una, la que li ha fet prometre milers de llocs d’ocupació. ‘Coneixem les persones que en saben, sabem qui ho ha de fer i estem convençuts que som capaços de generar 50.000 llocs de treball’, ha sentenciat en to ferm. Amb aquesta xifra que s’ha compromès a assolir si governa, ha assegurat que Barcelona ‘tornaria a l’atur de 2007’ i això suposaria una millora considerable. Portabella, però, ha alertat que aquesta ‘no és una proposta d’aquelles a l’engròs’. ‘És una proposta ben concreta, ben específica, ben capaç de poder-la desenvolupar. Ho farem perquè podem tenir una ciutat econòmicament potent i aprofitem el coneixement que tenim’, ha explicat.
Per a l’Administració pública també ha tingut paraules el republicà. Portabella ha assegurat que ‘en el model de gestió és necessari innovar i molt’, i per això ha advocat per ‘anar eliminant greix, burocràcia i guanyant musculatura, capacitat de lideratge i coneixement dels temes’. A més, el cap de llista d’ERC i Rcat aposta per ‘aprofitar els recursos externs i incorporar-los’ i ‘no posar el nas més enllà dels llocs que pertoqui’.
En la vessant més política, Portabella ha insistit en defensar la necessitat i utilitat d’un projecte unitari de tot l’independentisme per la ciutat de Barcelona. En aquest sentit, ha reconegut que aquest ‘tercer espai l’haurem d’anar construint durant molt de temps, però ja té una formació inicial molt potent, amb ERC i Reagrupament’. Tot i això, Portabella ha volgut enviar un missatge implícit a la resta de formacions de caire independentista, i molt especialment a la Democràcia Catalana de Joan Laporta, i als seus ja exsocis de Solidaritat Catalana per la Independència (SI). És per això que ha destacat que el seu projecte ‘té les portes obertes amb intenció de créixer més i més’.
‘Amb aquesta proposta volem tallar la desconfiança permanent de la ciutadania en la política’, ha dit definint aquest espai polític que encapçala i que, segons ha dit té ‘la vocació d’unir, de sumar i de cohesionar’. En aquesta mateixa línia, ha explicat que una força unitària d’independentistes és l’única capaç de ‘cohesionar’ i de fer ‘el gran canvi’ a Barcelona. ‘Estic convençut que podem convèncer a la gent de que deixi de votar per eliminació per votar un projecte que els il·lusioni, un projecte que se’l creuen, un projecte que toca de peus a terra i per això té una utopia al cap’, ha dit, mentre ha detallat que aquesta ‘utopia’ ell i els seus seran ‘capaços de cristal·litzar ja en les properes eleccions municipals on esperem, de veritat, que es produeixi el primer pas cap al gran canvi’.
L’agenda del Parlament deixa l’acte sense foto de Portabella i Laporta junts
La conferència de Portabella tenia entre les primeres files dirigents d’ERC, com Joan Puigcercós, i de Reagrupament, com Ruth Carendell, però l’atenció abans d’iniciar-se l’acte se centrava en l’assistència confirmada del president de Democràcia Catalana i fins avui mateix membre del grup parlamentari de SI, Joan Laporta. Però les obligacions de Laporta al Parlament, on hi havia intervencions i votacions previstes que s’han allargat més del que ell preveia, han impedit que hagi pogut assistir a la conferència del que podria acabar sent el seu cap de llista a les eleccions municipals de Barcelona. La foto dels dos independentistes junts, doncs, haurà d’esperar. Anna Arqué, del mateix partit que l’expresident del Barça, ha acabat seient al seu lloc.