La proposta estrella de Jordi Portabella per la sostenibilitat energètica de Barcelona és un projecte que ha qualificat casi de primícia mundial. Es tracta d’aerogeneradors d’estructura vertical que, com plaques fotovoltaiques, es poden instal·lar als terrats dels edificis perquè s’estenen horitzontalment. El projecte està desenvolupat per una empresa catalana que ja té un prototip instal·lat a la Zona Franca i Portabella l’ha exhibit com un clar exemple d’emprenedoria en sectors del coneixement. L’alcaldable d’Unitat per Barcelona també s’ha referit a la mobilitat amb la proposta que el Bicing quedi integrat en el sistema tarifari del transport públic i l’ampliació dels seus horaris de servei.
Jordi Portabella ha visitat la Universitat Pompeu Fabra per explicar les seves propostes per al jovent i especialment les seves propostes en matèria mediambiental, de mobilitat i de sostenibilitat. Entre elles, la proposta estrella és la instal·lació d’aerogeneradors d’estructura vertical. Els ventiladors d’aquests generadors miren cap amunt i per tant la seva estructura no s’eleva sinó que s’estén horitzontalment. Això fa que es puguin instal·lar als terrats com si fossin plaques solars.
Malgrat que se n’està instal·lant un prototip a la Zona Franca, el projecte està encara en fase embrionària i no s’han determinat ubicacions concretes més enllà de la bocana del port. El que sí que ha avançat l’alcaldable és que les primeres unitats s’instal·laran en edificis públics per poder fer-ne seguiment. El prototip ha estat desenvolupat per un grup d’empreses catalanes i per això Portabella l’ha posat com un exemple d’emprenedoria en economia verda
Una altra mesura per millorar l’eficiència i la sostenibilitat energètica de Barcelona són les plantes de trigeneració energètica on a més d’aprofitar el calor residual aquest també es pot refredar. Això permetria generar tant calor com fred per distribuir-los en, per exemple un barri.
El candidat d’Unitat per Barcelona també s’ha referit a la mobilitat tot remarcant que l’aposta de la seva formació és la del cotxe híbrid i les motos elèctriques. Com ja ha explicat en d’altres ocasions Barcelona no està preparada per assumir el cotxe elèctric però sí que ho està per la moto.
Pel que fa al transport públic, Portabella ha llençat diferents propostes. La primera més que una proposta és la reclamació que es mantingui el projecte íntegre de la L9 sense suprimir estacions i en el temps d’obra estipulat. Aquesta línia ha de vincular totes les altres línies i donar sortida al Baix Llobregat.
A banda d’insistir en el projecte del Red Bus, una distribució ortogonal de la xarxa que permetria passar als autobusos dels 11 km/h de mitja actuals als 14 km/h, Portabella s’ha referit principalment al Bicing.
El candidat ha explicat que el sistema ha d’estar concebut com un complement a l’autobús i que per tant ha d’integrar-se en el sistema tarifari de la resta de transports públics de Barcelona a més d’ampliar els seus horaris per donar millor cobertura al servei.
Hi ha candidats insegurs per la seva manca de programa
Portabella també s’ha referit al debat que va tenir lloc ahir a TVE. El candidat ha explicat que el format del debat no permet entrar en un diàleg de rèpliques i contrarèpliques però malgrat això el considera "útil" perquè almenys va poder explicar les propostes centrals.
A diferència d’altres, ha dit, que "se senten insegurs perquè només critiquen als altres" i en comptes d’aportar "solucions constructives per solucionar els problemes que preocupen" a la gent només es dediquen a "fotre calbots" als altres. "Hi ha qui té programa i hi ha qui l’olora", ha sentenciat.