Una vuitantena d’assistents s’han aplegat a la Sala Gòtica de la Seu de Manresa per conèixer els punts principals d’aquest valuós document elaborat amb la participació d’un centenar d’agents turístics públics i privats del territori.
Imatge grupal a la Sala Gòtica de la Seu de Manresa. Foto: CCBages.
Durant l’acte, 20 establiments, equipaments i serveis han rebut l’acreditació com a nous Punts d’Informació Turística (PIT) i altres 26 han renovat aquest distintiu; d’altra banda, 23 més han rebut les credencials com a Centres Col·laboradors Geoparc.
Aquest dijous 14 de desembre ha tingut lloc la presentació oficial del Pla Estratègic de Bages Turisme, un ambiciós document que recull la visió estratègica, les línies d’actuació i objectius del sector turístic al Bages per als propers anys, amb el Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central com a eix vertebrador. El president del Consell Comarcal del Bages i president de Bages Turisme, Agustí Comas, ha manifestat que "aquest pla és fruit del treball intens i la cooperació d’un ampli ventall d’agents públics i privats del sector turístic del territori; veure els 30 municipis de la comarca implicats a l’hora d’aportar recursos per al desenvolupament turístic ens esperona a seguir millorant en la planificació, gestió i promoció del Bages com una destinació sostenible i de qualitat".
En un acte que també ha comptat amb els parlaments de Miquel Forns, diputat delegat de Turisme de la Diputació de Barcelona, Valentí Junyent, alcalde de Manresa i vicepresident de Bages Turisme, Josep Canals, conseller de l’Àrea de Turisme del Consell Comarcal i president del Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central, i Ignasi Sala, president de Bages Impuls, una vuitantena d’assistents han pogut conèixer tots els detalls entorn del Pla Estratègic de Bages Turisme, redactat pel consultor Joan Manuel Ribera. En relació a les línies estratègiques, el pla destaca el posicionament turístic del Bages aprofitant el relat del mar interior i el segell UNESCO del Geoparc de la Catalunya Central -un reconeixement de rellevància mundial- per esdevenir una destinació atractiva. En aquest sentit, Comas remarca que "l’objectiu és situar el turisme com un actiu important en el desenvolupament socioeconòmic del territori i configurar el Bages com un conjunt de destinacions cooperatives de qualitat amb el Geoparc com a eina de posicionament estratègic diferencial".
El Pla Estratègic també neix amb la voluntat de facilitar la creació de productes turístics especialitzats i diversificats orientats a una demanda de qualitat tant nacional com internacional, aprofitant el sistema Geoparc per fomentar-ne la transversalitat, consolidar Bages Turisme com l’ens comarcal públic-privat de referència en la planificació i gestió del turisme, i apostar per les noves tecnologies, el coneixement, la formació i la innovació com a elements clau per a la competitivitat i l’excel·lència del sector turístic al Bages. Per a més informació, podeu consultar la presentació del Pla Estratègic de Bages Turisme clicant aquest enllaç, així com també la xerrada “La qualitat i la sostenibilitat, els valors de la nostra destinació UNESCO”, a càrrec de Ferran Climent, director científic del Geoparc, descarregant aquest document.
Entrega de distintius PIT i Centres Col·laboradors Geoparc
Durant l’acte, també s’ha fet entrega a 20 establiments, equipaments i serveis de l’acreditació com a nous Punts d’Informació Turística (PIT), mentre que 26 han renovat aquest distintiu. D’altra banda, 23 més han rebut les acreditacions com a Centres Col·laboradors Geoparc, en el marc del compromís per a la sostenibilitat en destinacions Biosphere. En ambdós casos, se’ls ha fet entrega d’un plafó informatiu del Geoparc on s’explica la història geològica del mar interior.
El programa PIT, que està coordinat i impulsat a nivell provincial per la Diputació de Barcelona i coordinat i gestionat pel Consell Comarcal del Bages i Bages Turisme al territori, té com a objectiu dotar a equipaments turístics d’informació i coneixements dels atractius i l’oferta turística de la comarca. Per un altre costat, el protocol d’adhesió com a Centre Col·laborador Geoparc -impulsat, coordinat i gestionat pel Consell Comarcal i Bages Turisme- està emmarcat en el compromís per a la sostenibilitat en destinacions Biosphere liderat per la Diputació de Barcelona.
Relleu a la presidència de Bages Turisme
Coincidint amb aquest esdeveniment, també s’ha informat del relleu a la presidència de Bages Turisme -previst durant la creació de l’ens i que es va fer efectiu a data de 23 de novembre de 2017-, fer un balanç dels dos primers anys de l’ens i analitzar les propostes de futur.
Valentí Junyent, com a vicepresident de Bages Turisme, ha posat en valor la feina realitzada en els darrers anys, un període en el qual s’ha aconseguit que tots els municipis del territori s’adherissin a l’ens i col·laboressin activament en la promoció i difusió de l’activitat turística, tal com ha succeït en l’elaboració del Pla Estratègic. A més, ha reiterat que el treball conjunt d’agents públics i privats, entre els quals hi destaca Bages Impuls, és essencial per al posicionament estratègic de la destinació Bages.
De la seva banda, Agustí Comas, com a nou president de Bages Turisme, ha detallat el pla d’acció per als propers anys, com el Pacte Comarcal pel Turisme que inclogui els principals actors del territori i el pla de comunicació previst, que engloba l’elaboració d’un eslògan, una marca i una campanya de comunicació d’acord amb el posicionament estratègic.