El programa beneficiarà un total de 18 municipis i permetrà reduir-hi la sinistralitat
El director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, i la delegada territorial del Govern a Lleida, Montse Bergés, han presentat avui a la seu de la Delegació del Govern a Lleida la nova línia de subvencions de 10M€ a municipis petits per projectes de pacificació de trànsit i la reducció de la sinistralitat.
El programa de subvencions afavorirà municipis de menys de 50.000 habitants que desenvolupin actuacions vinculades a la mobilitat segura, sostenible i intel·ligent, impulsin la pacificació del trànsit i aconsegueixin una reducció de l’accidentalitat en l’entorn urbà.
L’import inicial del programa, de 5 milions d’euros, es va ampliar fins als 10 milions per donar resposta a la gran quantitat de sol·licituds. En total, es van presentar a la convocatòria 226 ajuntaments i, d’aquests, 122 complien els requisits per a l’atorgament de la subvenció. D’aquesta manera, es podran realitzar projectes a un total de 90 municipis.
Durant la seva compareixença, el director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, ha explicat que “aquest programa és una bestreta del 100% perquè els municipis puguin desenvolupar els projectes de mobilitat segura i sostenible. Els elements que més destaquen són les intervencions a les travesseres, actuacions d’accessibilitat i reduccions de velocitat“.
Lamiel també ha fet balanç de la sinistralitat viària 2022 a la vegueria de Lleida: “hi va haver 11 morts en 9 accidents mortals, un 45% menys que el 2019. L’alliberament del peatge de l’AP-2 ha afavorit aquesta reducció de l’accidentalitat mortal“. A més, ha detallat que “la sinistralitat mortal és majoritàriament en dies feiners i de moviments interns. Sobre les causes hem de dir que les distraccions són darrere del 25% dels accidents amb víctimes i el 40% de les víctimes mortals havien consumit alcohol o drogues”.
Per part seva, la delegada territorial del Govern a Lleida, Montse Bergés, ha destacat que “des de la Delegació del Govern a Lleida seguirem insistint als ajuntaments perquè es dotin d’un pla local de seguretat viària, amb el suport tècnic que els ofereix el Servei Català de Trànsit, primer, per tal que puguin adoptar mesures eficaces que millorin i facin més segura i sostenible la mobilitat en els entorns urbans, i segon, perquè el fet de disposar d’aquests plans locals de seguretat viària els afavorirà la possibilitat d’accedir a les subvencions de la segona convocatòria per a una mobilitat segura i sostenible que el SCT habilitarà el 2024.”
Anàlisi de la sinistralitat el 2022
Durant l’any 2022, a la vegueria de Lleida i en xarxa viària interurbana, hi va haver 11 morts en 9 accidents mortals. L’any 2019 van morir 20 persones en 19 accidents mortals. Per tant, pel que fa al nombre de víctimes mortals, el 2022 es va produir una reducció d’un 45% respecte al 2019. Pel que fa a accidents amb víctimes, durant el 2022 n’hi va haver 492, quan en tot el 2019 n’hi va haver 564, el que suposa una reducció del 13%.
El pitjor mes del 2022, pel que fa a nombre de morts, va ser el setembre amb 4, seguit de l’abril amb 3. Dels 9 accidents mortals, 5 van ser col·lisió frontal. Si analitzem les dades de morts per tipus de vehicle, 7 eren vehicles lleugers, 3 motos o ciclomotors i 1 bicicleta.
Les vies amb més accidentalitat mortal durant el 2022 van ser la C-26 i la C-12, amb 3 morts a cada via.
Pel que fa a les dades de sinistralitat en zona urbana, l’any 2022 no hi va haver cap víctima mortal a la vegueria de Lleida. L’any 2019 n’hi va haver 7. Pel que fa a accidents amb víctimes, el 2022 n’hi va haver 467, quan el 2019 en van ser 393, el que suposa un augment del 18,8%.
Anàlisi de la sinistralitat el 2023
En el que portem d’any, a la vegueria de Lleida, hi ha hagut tres morts en tres accidents mortals a la xarxa viària interurbana. L’any passat i durant el mateix període de temps, no es va produir cap accident mortal. Pel que fa a accidents amb víctimes, aquest any n’hi ha hagut 36, quan l’any 2019 n’hi van haver 42 i l’any passat 24. Els tres accidents mortals d’aquest 2023 han estat col·lisions frontals, un a l’L-310, un altre a la C-12 i un tercer a l’L-311.
Pel que fa a la sinistralitat en zona urbana a la vegueria de Lleida, en el que portem d’any no hi ha hagut cap víctima mortal.
Subvencions aprovades i accions planificades
S’han aprovat subvencions a un total de 18 municipis de la vegueria de Lleida per un import d’1.868.000 euros. Els ajuntaments beneficiaris i les accions previstes són els següents:
–Ajuntament de Tàrrega: millora de la seguretat viària a la travessera C-14; accessibilitat; reducció d’aparcaments.
–Ajuntament d’Agramunt: millora itinerari vianants accessible, cruïlla amb la C-14.
–Ajuntament d’Àger: millora de mobilitat segura i sostenible a la travessera del nucli d’Àger.
–Ajuntament d’Alcarràs: millora de la mobilitat.
–Ajuntament de Mollerussa: instal·lació de grups semafòrics; millores d’itineraris per a vianants i bicicletes.
–Ajuntament de Foradada: pacificació del trànsit.
–Ajuntament de Guimerà: camí verd entre el nucli urbà i les piscines municipals.
–Ajuntament de Vilanova de Bellpuig: accessibilitat de passos de vianants; canvis de sentit de la circulació; ampliació de vorera.
–Ajuntament d’Artesa de Segre: instal·lació de semàfors i passos en ressalt.
–Ajuntament d’Alfarràs: obres diverses.
–Ajuntament de Guissona: carrils bici a les carreteres.
–Ajuntament de les Avellanes i Santa Linya: pacificació trànsit travessera; canvi de localització de la parada d’autocars.
–Ajuntament de Torrelameu: obertura d’un nou carrer per desviar el trànsit dins del municipi.
–Ajuntament de Miralcamp: pacificació del trànsit i millora de l’accessibilitat a diversos carrers.
–Ajuntament de Torrefarrera: millora de l’accessibilitat d’una cruïlla.
–Ajuntament d’Aspa: instal·lació d’espills de seguretat i senyals lluminosos als accessos de la població.
–Ajuntament de l’Espluga Calba: instal·lació de reductors de velocitat a diferents punts de les travesseres.
–Entitat municipal descentralitzada de Raimat: construcció de calçada única per pacificar el carrer i promoure una mobilitat activa.
Font: Govern