- Durant una visita a la dessalinitzadora del Llobregat, el cap de l’Executiu ha explicat que aquestes infraestructures “han produït en 16 mesos un total de 86 hm³, més de l’aigua que hi cap a l’embassament de la Llosa del Cavall”
- També ha posat en relleu que en els pròxims cinc anys, l’Agència Catalana de l’Aigua “duplicarà la capacitat de producció d’aigua dessalinitzada, passant dels 80 actuals als 160 hm³”
- Això serà possible arran de quadruplicar la capacitat de producció de la dessalinitzadora de la Tordera (dels 20 als 80 hm3) i de construir una nova planta a la desembocadura del Foix (20 hm³), amb una inversió de 400 milions d’euros
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha posat en relleu aquest migdia que el Pla de Sequera, posat en funcionament l’any 2021, “està treballant a ple rendiment” i gràcies a això i a infraestructures com les dessalinitzadores “s’ha pogut endarrerir sis mesos l’entrada en fase d’excepcionalitat”.
El cap de l’Executiu ha destacat la importància del Pla de Sequera durant la visita a la dessalinitzadora del Llobregat, que ha fet juntament amb la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà; el director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Samuel Reyes, i el delegat del Govern de la Generalitat a Barcelona, Joan Borràs.
En declaracions als mitjans, el president Aragonès també ha destacat que “en els últims 16 mesos les dessalinitzadores han produït 86 hm³ d’aigua, més aigua que la que hi cap a l’embassament de la Llosa del Cavall”. I ha afegit que, conjuntament amb l’aigua regenerada i els pous de sequera, han contribuït a aportar 200 hm³, que equival a la capacitat plena dels embassaments de Sau i de Sant Ponç. “Aquest és el camí per abordar la sequera: dotar-nos de les infraestructures necessàries per fer front a la nova realitat climàtica”, ha reblat.
Inversió de 400 milions en els pròxims sis anys
Pere Aragonès també ha posat en relleu que l’Agència Catalana de l’Aigua “destinarà 400 milions d’euros a quadruplicar la capacitat de producció de la dessalinitzadora de la Tordera, passant dels 20 hm³ actuals a 80, i construir-ne una de nova a la desembocadura del Foix, que tindrà capacitat per produir 20 hm³ i podrà aportar aigua al sistema Ter-Llobregat i al sistema del Camp de Tarragona”.
D’aquests 400 milions d’euros, 250 es destinaran a l’ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera i els altres 150 a la nova planta de Foix. És previst que enguany es puguin licitar les obres per ampliar la dessalinitzadora de la Tordera, que tindran una durada aproximada de tres anys. Amb aquestes dues actuacions, ha explicat el president, l’Agència Catalana de l’Aigua “duplicarà la capacitat de producció d’aigua dessalinitzada actual i arribarà fins a 160 hm³”.
El cap de l’Executiu ha assegurat que, “com a Govern, estem adoptant les decisions que toquen en cada moment, seguint el pla de sequera que es va posar en marxa el 2021 i estableix els llindars a partir dels quals s’activa cadascuna de les fases i acompanyats de les recomanacions dels experts”. En aquest sentit, ha assenyalat que es tracta de “decisions difícils, que ens obliguen a totes i a tots a la màxima responsabilitat i unitat”.
Font: Govern