El cap de l’Executiu ha presidit aquest vespre la presentació de la nova Història de la Literatura Catalana, impulsada conjuntament per Enciclopèdia Catalana, Editorial Barcino i l’Ajuntament de Barcelona
Les autoritats mostren el primer volum de la ‘Història de la Literatura Catalana’.
Durant el seu discurs, el president ha subratllat que la literatura “ha estat i és un element de supervivència del poble català i la nació catalana”
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha defensat aquest vespre que, en un moment on “Catalunya ha de fer un esforç per explicar que és el que vol com a país i que se’ns pugui arribar a entendre” serà molt útil saber “com ens hem explicat al llarg de la nostra història”. “El coneixement d’aquesta història literària de molts segles ens ajudarà a explicar-nos millor de portes endins i també enfora”, ha reblat el president.
Durant l’acte de presentació de la nova Història de la Literatura Catalana, que s’ha presentat al Saló de Cent de l’Ajuntament, el cap del Govern ha subratllat que aquesta obra ajuda a entendre que “la literatura catalana ha estat i és un element de supervivència del poble català i la nació catalana”. En aquest sentit, el president ha destacat que avui, en part, Catalunya és com és “perquè hem parlat, hem interpretat i hem escrit durant molts segles, i ho hem fet en la mateixa llengua, de manera permanent i molt sovint de manera excel·lent”.
Altres cultures i països han perdut la seva llengua o la seva literatura, ha assegurat Artur Mas, però no ha estat el cas de Catalunya que, “ha hagut de fer literatura i escriure i parlar en català a contracorrent, lluitant contra molts elements adversos i davant de parets molt altes que intentaven impedir que un poble normal pogués expressar-se en una llengua normal, com és la nostra”.
El president ha remarcat que, a més ser un element de supervivència, la literatura catalana “ha anat quasi sempre acompanyada d’un esperit d’iniciativa de primer nivell” que, juntament amb el teixit associatiu, “va ajudar a què el país pogués sobreviure, i fins i tot progressar”.
En el seu discurs, el cap de l’Executiu també ha fet notar que la nostra és una “literatura de qualitat intrínseca molt gran” que ha estat “reconeguda i valorada fora de casa nostra”, com ho demostra el fet que el català és la 22a llengua més traduïda del món. “A través de la literatura també influïm, ens projectem i som presents a Europa i al món”, ha remarcat el president.
La nova Història de la Literatura Catalana és un projecte cultural i literari impulsat conjuntament per l’Enciclopèdia Catalana, l’Editorial Barcino i l’Ajuntament de Barcelona. L’obra recull, sintetitza i actualitza l’aportació bibliogràfica que el món acadèmic i les recerques i estudis històrics han generat al llarg d’aquests darrers trenta anys que el català ha estat llengua oficial a l’ensenyament i a l’administració.
El projecte consta de vuit volums que es publicaran en els propers quatre anys i ha comptat amb la participació de prop de 70 historiadors i investigadors de la literatura de totes les universitats de parla catalana. El primer volum, que ara es posa a la venda, ha estat dirigit per Lola Badia i se centra des dels orígens en l’època medieval fins al segle XIV.
A l’acte de presentació també hi han participat l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias; el conseller de Cultura, Ferran Mascarell; el president de la Fundació Enciclopèdia Catalana, Jordi Porta; el director de l’editorial Barcino, Carles Duarte; el catedràtic emèrit de la Universitat de Barcelona Joaquim Molas; el director de la Història de la Literatura Catalana, Àlex Broc i la directora del primer volum de l’obra, Lola Badia.