El Govern destinarà més de 500 milions d’euros aquest any a la reactivació de l’economia i el manteniment de les polítiques d’ocupació i de protecció social
El president Mas ha encapçalat la signatura de l’Acord pel diàleg social permanent.
El cap de l’Executiu ha presidit aquest matí, al Palau, la signatura d’un Acord, amb el qual el Govern i els agents econòmics i socials aprofundeixen en el diàleg social i aproven mesures de caràcter urgent per pal·liar els efectes de la crisi
L’Acord pel diàleg social permanent signat avui conté també mesures de mitjà i llarg termini destinades a millorar la competitivitat de l’economia catalana
L’Acord pel diàleg social permanent signat avui conté també mesures de mitjà i llarg termini destinades a millorar la competitivitat de l’economia catalana
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha insistit aquest matí, en l’acte de signatura de l’Acord pel diàleg social permanent entre el Govern i els agents econòmics i socials, que “el Govern buscarà tots els aliats possibles en el camp polític, econòmic i social, per intentar assegurar la reactivació econòmica i el sentit de la justícia social”, i ha afegit “tots els aliats possibles són els que ens ajuden en el dia a dia i els que ens poden ajudar puntualment”.
El cap del Govern ha emmarcat en aquesta voluntat de buscar aliats per reactivar l’economia el document signat avui; l’acord assolit ahir amb el grup parlamentari socialista per fer possible el projecte del BCN World, i també la constitució, divendres passat, del clúster de la química, a Tarragona. Pel que fa a l’Acord pel diàleg, el president ha assegurat que “tant en els sindicats com en les organitzacions empresarials hem trobat uns bons aliats, cadascú defensant la seva posició, i espero que anirem trobant tots els punts d’entesa per assegurar que els objectius vagin endavant”.
En aquesta línia, el president ha posat en relleu la transcendència d’aquests tipus d’acords en els moments actuals i ha afirmat que “el diàleg és possible, necessari, convenient, i, a més, fructífer i positiu”. Per això, ha afegit “amb aquest acord tenim un bon exemple de fins a quin punt el diàleg i l’acord, si hi ha voluntat d’arribar a pactes, és perfectament possible, però cal voler arribar-hi, que vol dir que tothom ha d’entendre que no es pot defensar al 100% la seva posició sinó que s’ha de saber arribar a punts d’entesa”.
Impuls a la reactivació econòmica i la justícia social
El president Mas ha presidit aquest matí, al Palau de la Generalitat, l’acte de signatura de l’Acord pel diàleg social permanent, un document consensuat entre el Govern i els agents econòmics i socials que conté un conjunt de mesures de caràcter urgent destinades a pal·liar els efectes de la crisi sobre l’ocupació, el nivell de benestar de les persones i la supervivència del teixit empresarial.
L’Acord ha estat signat pel portaveu del Govern i conseller de la Presidència, Francesc Homs, en representació de l’Executiu; pels secretaris generals de CCOO-Catalunya, Joan Carles Gallego, i UGT-Catalunya, Josep Maria Álvarez; en representació dels dos sindicats majoritaris, i pels presidents de les patronals Foment del Treball, Pimec i Fepime, Joaquim Gay de Montellà; Josep González i Eusebi Cima, respectivament.
En referència a l’Acord signat, el cap de l’Executiu ha subratllat que “és un Pla que combina bé l’impuls de la reactivació econòmica, tan necessària avui, amb el sentit de la justícia social, tan urgent i necessària sempre”. En aquest sentit, el president ha advocat per “no perdre mai de vista el sentit de justícia social”, i ha continuat “si la reactivació només és per a uns pocs servirà de molt poc, si està al servei de molts o de tots, servirà de molt, i l’acord signat avui va en aquesta direcció”.
Compromís amb l’ocupació
Prèviament al president, el conseller Homs ha fet una explicació dels continguts de l’acord, en el decurs de la qual ha subratllat l’atur com a principal problema del país i el compromís de tots els agents implicats per combatre’l. “En aquest document manifestem posar-nos d’acord en aquelles matèries essencials de la competitivitat futura de l’economia catalana per tal de crear ocupació d’una banda, i millorar els nivells de benestar de la ciutadania de l’altra”, ha afirmat.
Amb aquest objectiu, el conseller ha subratllat que el contingut de l’acord està organitzat en quatre blocs “que ens identifiquen la combinació d’una manera de fer les coses, d’una priorització de decisions i d’una calendarització tant a curt com a més llarg termini”.
A l’acte d’aquest matí, a més del president i el conseller Homs, hi han estat presents la vicepresidenta del Govern i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega; els consellers d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell; d’Empresa i Ocupació, Felip Puig; de Benestar Social i Família, Neus Munté; d’Ensenyament, Irene Rigau, i el secretari de Govern, Jordi Baiget.
Mesures a curt, mitjà i llarg termini
L’acte d’avui representa la concreció del compromís que el 15 de maig de 2013 el Govern de la Generalitat i els agents econòmics i socials varen adoptar en signar el Document de bases per a l’impuls de la competitivitat, l’ocupació i la cohesió social. Amb aquest Document, que renovava l’Acord Estratègic fins al 2016, les parts signants consideraven necessària una reorientació de la política econòmica que permetés compatibilitzar el necessari control de les finances públiques i la reducció del dèficit amb polítiques actives de creació d’ocupació, d’estímul al creixement econòmic i de cohesió social.
El document signat avui es presenta com un instrument per canalitzar el diàleg social entre les parts, definint actuacions en dos nivells temporals: unes de compliment immediat i unes altres que s’aniran desenvolupant al llarg dels propers anys.
El paquet de mesures de caràcter urgent va adreçat a pal·liar els efectes de la crisi sobre l’ocupació, el benestar de les persones, i la supervivència del teixit empresarial. Aquestes mesures s’han recollit en dos plans de xoc, que, només per al 2014, comporten partides extraordinàries de més de 500 milions d’euros. El segon paquet de mesures s’adreça a l’impuls de la competitivitat econòmica del país, a través d’actuacions que es duran a terme a mitjà i llarg termini.
L’Acord consensuat avui s’estructura en 4 blocs:
- “De l’acord estratègic al diàleg social permanent”, estableix l’obertura del procés de diàleg entre el Govern i els agents econòmics i socials, així com la dinàmica de seguiment dels acords. El Departament de la Presidència serà el responsable de coordinar els treballs de seguiment dels acords.
- “Diàleg a l’entorn de reformes legislatives per a l’impuls de l’ocupació”, contempla l’acord per consensuar diferents projectes de llei com el d’ocupació, el del sistema de formació i qualificació professionals i el projecte de llei de la renda mínima d’inserció.
- “Plans de xoc”, on s’especifiquen les mesures acordades. Es divideix en dos plans: un de mesures adreçades a la reactivació urgent de l’activitat productiva, en el qual el Govern aportarà 578,5 milions d’euros, dels quals 292,1 aquest 2014; i un segon pla adreçat al manteniment de les polítiques d’ocupació i de protecció social. El conjunt d’aquest segon pla suposarà una aportació econòmica, només pel 2014, de 240,55 milions d’euros.
- “Mesures per a l’impuls de la competitivitat econòmica”. Aquest bloc es complementa amb dos annexos, un primer on es detallen les actuacions que caldrà dur a terme per a cada mesura, i un segon annex, on s’especifiquen els indicadors que han de servir per al seguiment i avaluació de l’aplicació de les mesures i actuacions.