En la sessió de control al Parlament, el cap de l’Executiu subratlla que “obstaculitzar la legislació catalana” seria una actitud “d’hostilitat afegida” per part de l’Estat
El president Mas durant la sessió de control.
Artur Mas insta Mariano Rajoy a “agafar d’una vegada per totes el comandament del vaixell i deixar de portar el pilot automàtic”
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquest matí, durant la sessió de control al Parlament, que la principal conclusió que s’extreu del resultat de les eleccions europees celebrades diumenge és que “hi ha un aval complementari per seguir el procés” i que “el moviment democràtic del poble català, majoritari, en surt reforçat”.
Després de la celebració dels comicis, on Mas ha destacat que les forces pro consulta “han sumat gairebé el doble” que les contràries al procés, el cap de l’Executiu ha assegurat que “ara hi ha una altra oportunitat” per veure definitivament quines majories hi ha a Catalunya, que es conèixer la voluntat dels ciutadans a través de la llei catalana de consultes populars, que ha d’aprovar el Parlament.
“Ara ja no demanem que sigui d’acord amb ells, demanem que no s’hi fiquin, que ens deixin fer d’acord amb una llei catalana”, ha dit el president en relació a la posició de l’Estat espanyol, i ha afegit que “ara ja no requerim la seva autorització”.
El cap del Govern ha afirmat que l’opció “preferible” que ha de mantenir el Govern central de cara a la cita del 9 de novembre és “deixar fer, d’acord amb aquesta llei de consultes catalana”, i ha subratllat que, si opten per “intentar obstaculitzar la legislació catalana”, aquesta actitud seria clarament “hostilitat afegida”.
“Ni un pas enrere, però totes les passes endavant ben fetes”
El president ha defensat que fins ara “s’ha donat l’oportunitat a l’Estat espanyol de posar-nos d’acord” i fer la consulta de manera acordada i conjunta, però ha lamentat que el que ha faltat és “voluntat política” per part de les institucions espanyoles. “I és una llàstima –ha afegit el president – perquè l’actitud dels partits catalans que estan a favor de la consulta és una actitud de diàleg, de no tenir el pilot automàtic posat i d’intentar acordar les coses”.
En aquest sentit, Mas ha declarat que, “quan la resposta és sempre no”, com ha fet fins ara l’Estat espanyol, només hi ha dues opcions possibles: “abaixar el cap, girar cua i renunciar a tot, cosa que no farem”, ha remarcat Mas, o bé “seguir endavant”. I en aquest cas, ha dit, “ni un pas enrere, però totes les passes endavant que siguin ben fetes”.
En resposta al grup del PP, que ha alertat sobre un suposat rumb de col·lisió pel procés democràtic que viu Catalunya, el president Mas ha afirmat que “perquè no hi hagi rumb de col·lisió, el que porta el vaixell al centre de la península ha de deixar de portar el pilot automàtic”, i ha instat el president del Govern espanyol que “agafi d’una vegada per totes el comandament d’aquest vaixell, perquè és perillós quan hi ha tempesta portar els vaixells en pilot automàtic”.
Llei electoral
Durant la sessió de control, diversos grups parlamentaris s’han interessat per la tramitació de la llei electoral a la cambra. Artur Mas ha recordat que és un assumpte que està en mans del Parlament, que és qui l’ha d’aprovar, i ha subratllat que “s’ha de fer amb els màxims suports possibles”. En aquest sentit, el president de la Generalitat ha refermat la seva “total i absoluta disponibilitat per intentar ajudar en el que pugui” en el tràmit, perquè ha dit que “és de màxim interès pel país, ja ens convé a tots tenir-la i cal que tots fem aquest últim esforç”.
D’altra banda, el cap del Govern s’ha referit als deutes de l’Estat amb Catalunya i ha assenyalat que si el Govern del PP pagués els deutes del 2008, que s’havien d’abonar el 2011 per part del Govern del PSOE, els empleats públics de la Generalitat podrien cobrar la segona paga extra. El president Mas ha recordat que aquests deutes han estat reconeguts pel Govern actual, però ha lamentat que no es transfereixin. També ha retret a l’Executiu del PP que “fa tot el possible perquè no puguem aplicar l’impost sobre els dipòsits bancaris”, que també podria permetre a la Generalitat pagar la segona extra als funcionaris.