En una entrevista a Ràdio Estel, Artur Mas alerta que s’ha posat en perill la integritat física dels ciutadans en el cas de la detenció d’una cèl·lula jihadista i critica l’actitud del Govern espanyol
El cap del Govern afirma que “l’Estat ens nega el dret a decidir el nostre futur perquè ens veu com una possessió”
El president Mas en un moment de l’entrevista.
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha advocat aquest matí, en una entrevista a Ràdio Estel, per mantenir la solidaritat amb Espanya durant un temps negociat, en cas que Catalunya esdevingués un Estat. “No s’hauria de tallar el corrent de solidaritat des del primer moment, sinó que hauria de continuar, però parlant de tu a tu, entre un Estat català i espanyol, fixant uns límits, uns criteris i un temps”, ha afirmat Mas. I ha afegit “aquesta solidaritat ha de tenir un sentit final, i és que serveixi perquè els territoris que reben aquests recursos prosperin econòmicament, creïn riquesa i puguin aspirar a poder viure per ells mateixos, com és el cas de Catalunya”.
A preguntes de la periodista Mercè Raga, que ha conduït l’entrevista, sobre si en un Estat propi Catalunya s’estalviaria les retallades, el president ha assegurat que “les xifres són contundents i no deixen lloc a dubtes”. Així, ha explicat que si el país no tingués el dèficit fiscal que té “tindríem entre 12.000 i 14.000 milions d’euros més”, i “si tenim en compte que les retallades que hem hagut de fer per no tenir diners s’eleven a 5.000 milions d’euros, sense aquest dèficit fiscal amb Espanya no només no s’hauria d’haver aplicat aquestes retallades sinó que ens en sobrarien entre 7 i 9 mil milions d’euros per atendre moltes altres coses”, ha dit.
“L’Estat ens veu com una possessió”
En un altre moment de l’entrevista, Artur Mas ha reafirmat el dret de Catalunya “a poder decidir el seu futur com a qualsevol altra nació”. “No és un privilegi ni un dret especial, sinó simplement un dret natural de qualsevol poble, i no se li pot negar”, ha continuat dient el cap del Govern. I ha afegit “se li nega legalment per part de l’Estat espanyol perquè és un Estat possessiu, no ens veu com un alter ego sinó com una possessió, amb una manca de respecte molt gran”.
En aquesta línia, Artur Mas ha expressat el seu convenciment que “l’Església catalana hauria d’estar i crec que està a favor del dret a decidir del poble de Catalunya”, que és, ha explicat, l’opinió majoritària del poble català, independentment del resultat que hi hagi d’exercir aquest dret.
Perill per a la integritat física dels ciutadans
Sobre les interferències de la policia nacional en la tasca de la policia catalana per a la detenció d’una cèl·lula terrorista jihadista, el president ha criticat el fet que aquest cas “en un Estat diferent de l’espanyol, hauria provocat autèntics estralls i provocat dimissions en cadena”, i ha continuat “el que passa és que a Espanya mai passa res en aquest sentit, es poden fer les bestieses més grans imaginables i que tot acabi gairebé en res o en una acusació contra el que és la víctima”.
El cap de l’Executiu ha alertat de la gravetat d’aquest cas perquè, ha dit, ha posat en perill la integritat física del mosso d’esquadra infiltrat i la de tots els ciutadans. Per això, ha fet la següent pregunta “us imagineu que això hagués estat al revés?, que un mosso d’esquadra hagués posat en perill la integritat física d’un policia nacional i que, a més a més, hagués posat en perill la desarticulació d’una cèl·lula potencialment terrorista que hauria pogut atemptar contra la població de Catalunya o del conjunt d’Espanya?”. I ha continuat “en canvi, el que ha passat és que s’ha convertit en un atac del Govern central cap a les institucions catalanes, dient-nos que no estem preparats, que som deslleials, que no mereixem res”. “Això és l’essència de l’Estat espanyol, dissortadament és així”, ha reblat.
Denúncia de Sor Lucía Caram
En aquesta línia, el president ha dit “que no em sorprendria” que, tal i com Sor Lucía Caram ha denunciat, el Govern espanyol estigués pel mig en la polèmica de les monges Caram i Forcades amb el Vaticà per la seva implicació política. Artur Mas ha assegurat que “no puc afirmar que el Govern espanyol hi estigui al darrere perquè no en tinc coneixement”, però ha afegit “que algú ha mogut algun fil en algun estament a Madrid per intentar posar el dit a l’ull de Sor Lucía Caram, d’això gairebé hi podeu posar la mà al foc”.
“Lucía Caram té els posicionaments que té, els diu amb tota claredat, és molt valenta, té un gran coratge i, a més a més, té les idees molt clares, i té la valentia d’expressar-les amb rotunditat i al mateix temps amb equilibri, per tant, amb saviesa”, ha dit el cap del Govern, i ha continuat “quan cal denunciar una cosa, ho fa amb tota l’energia; quan cal enfrontar-se amb algú, ho fa amb tot el coratge, i això segurament molesta”.
Preguntat sobre el paper que ha de tenir la família, el cap del Govern ha assegurat que “la família és a la societat el que és l’empresa a l’economia”, i ha destacat el paper que ha jugat la primera per esmorteir els efectes de la crisi. “Si no haguéssim estat organitzats a base de família com a cèl·lula de l’estructura social, molta més gent hauria quedat desprotegida en aquests últims 7 o 8 anys de crisi, aquí la família ha jugat un paper d’integració, cohesió, i d’estima”, ha subratllat.
El president s’ha referit també al seu futur com a líder polític, després, ha dit, de presentar-se i guanyar cinc vegades seguides des del 2003, i a la pregunta de si té data de caducitat, ha respost “sí, tinc data de caducitat, i la primera no la poso jo, que podria, sinó la gent a les urnes, com ha recordat que ha passat al Regne Unit, on han dimitit els representants de les tres principals formacions que han perdut les eleccions.