16.7.20
Per finançar la recuperació de l’coronavirus i invertir en el futur d’Europa, el Parlament sol·licita noves fonts d’ingressos per al pressupost de la UE
La pandèmia de COVID-19 ha tingut un impacte socioeconòmic sense precedents. Les últimes previsions econòmiques de la Comissió Europea apunten a una contracció de l’economia de la UE d’un 8,3% aquest any. La UE i els seus Estats membres ja han adoptat mesures excepcionals en resposta a la crisi. La Unió treballa per reparar el dany immediat provocat pel coronavirus, a el temps que continua construint una Europa més verda i més digital, l’eina principal per aconseguir-ho serà el pressupost a llarg termini de la UE.
Un pressupost de recuperació
La preparació per al pressupost 2021-2027 va començar al maig de 2018. No obstant això, a la llum de l’brot de coronavirus, al maig de 2020, la Comissió Europea va presentar una nova proposta de pressupost per abordar l’impacte de la pandèmia. La proposta de la Comissió es va produir després que el Parlament reclamés un paquet de recuperació a gran escala: un pressupost de 1,1 bilions d’euros així com un instrument de recuperació de 750.000 milions d’euros que consisteix en subvencions i préstecs. El pressupost està subjecte a negociacions entre el Parlament i els governs nacionals en el Consell.
Més informació sobre el pla de recuperació de la UE
El préstec per al paquet de recuperació de 750.000 milions d’euros serà possible a través d’una esmena de les regles que estableixen les condicions per finançar el pressupost de la UE. Per millorar la capacitat de la UE per endeutar-se en els mercats financers i després pagar el deute, la Comissió proposa augmentar la quantitat màxima de fons que la Unió pot recaptar dels Estats membres. El Parlament té previst adoptar la seva opinió sobre aquesta proposta després de l’estiu. També requerirà unanimitat al Consell, així com la ratificació de tots els estats membres.
Noves fonts d’ingressos per finançar la recuperació
Les fonts d’ingressos de l’pressupost de la UE, també anomenades “recursos propis”, s’han mantingut sense canvis durant diverses dècades. Inclouen drets de duana, així com contribucions nacionals basades en els rebuts de l’IVA i en l’ingrés nacional brut. Al llarg dels anys, el Parlament ha demanat reiteradament la reforma de el sistema de recursos propis.
A mesura que Europa es recupera de l’brot de coronavirus, els eurodiputats insisteixen en la introducció de noves fonts d’ingressos per cobrir els costos de refinançament de l’instrument de recuperació, evitar reduccions brusques en la despesa pressupostari de la UE i garantir que la resposta davant de l’ coronavirus no es converteixi en una càrrega per a les generacions futures.
El Parlament proposa nous ingressos en forma de gravàmens ambientals i financers. inclouen:
- una base imposable consolidada comuna de l’impost de societats
- impostos als serveis digitals
- un impost a les transaccions financeres
- ingressos de el sistema de comerç d’emissions
- una contribució basada en residus d’envasos de plàstic no reciclats
- un impost fronterer a l’carboni
El Parlament també ha demanat reiteradament l’abolició de tots els reemborsaments i correccions pressupostàries, que beneficien només a alguns països de la UE.