El Parlament Europeu va continuar treballant a la Conferència sobre el Futur d’Europa, va recolzar Ucraïna i va treballar en les normes sobre el clima el primer semestre del 2022
Elecció de la nova presidenta del Parlament Europeu
L’any va començar amb l’elecció de Roberta Metsola, de Malta i membre del Partit Popular Europeu, com a nova presidenta del Parlament. És la tercera dona presidenta després de Simone Veil (1979-1982) i Nicole Fontaine (1999-2002) i també la més jove. Metsola liderarà el Parlament fins a les eleccions europees del 2024.
Ucraïna
Arran de l’ofensiva russa contra Ucraïna, l’1 de març el Parlament Europeu va celebrar una sessió plenària extraordinària, en què el president Zelensky va intervenir des de Kíev. Des de l’inici de les hostilitats, la UE i els seus dirigents es van comprometre a donar suport a Ucraïna. A l’abril, la presidenta va ser la primera dirigent d’una institució de la UE que va viatjar a Kíev. A més de donar suport a les sancions contra Rússia i l’ajuda a Ucraïna, el Parlament va advocar fermament per atorgar al país l’estatus de candidat a la UE.
Conferència sobre el Futur d’Europa
El 9 de maig del 2022, després d’un any d’intenses discussions i debats dirigits pels ciutadans, va concloure la Conferència sobre el Futur d’Europa a la seu del Parlament a Estrasburg.
L’informe final de la conferència conté 49 propostes i més de 320 mesures que comprenen temes com el canvi climàtic, la salut, la justícia social, els valors de la UE, la democràcia, la seguretat, la transformació digital i la cultura.
Canvi climàtic
Com a part del seu compromís amb la lluita contra el canvi climàtic i l’aplicació del Pacte Verd Europeu, el Parlament Europeu va adoptar la seva posició negociadora sobre una sèrie de propostes del paquet “Objectiu 55” el 2030.
- el Règim de comerç de drets d’emissió
- el Mecanisme d’Ajust a Frontera per Carboni de la UE
- la creació d’un Fons Social per al Clima per ajudar els més afectats per la transició energètica.
Serveis digitals
El 5 de juliol, el Parlament va adoptar dues lleis històriques: la Llei de mercats digitals i la Llei de serveis digitals. La nova normativa digital de la UE estableix normes de transparència i protecció dels consumidors davant de continguts il·legals, pràctiques fraudulentes i determinats tipus de publicitat dirigida.
Itinerància
El Parlament va aprovar a l’abril una pròrroga de 10 anys de les normes sobre itinerància, cosa que permetrà als consumidors de la UE seguir utilitzant els seus telèfons mòbils quan viatgin per la UE sense pagar taxes addicionals. Va entrar en vigor l’1 de juliol.
Carregador universal
El Parlament va arribar a un acord amb el Consell perquè l’USB tipus C sigui el carregador comú per a tots els dispositius electrònics portàtils de mida petita i mitjana a la UE per a la tardor de 2024.
Igualtat
El Parlament Europeu va continuar treballant en l’avenç de la igualtat de gènere, donant suport a propostes per establir mesures vinculants sobre transparència salarial i millorar l’equilibri de gènere als consells d’administració.
Premi de cinema LUX
El Premi del Públic LUX 2022 va ser per a “Quo vadis, Aida?”, de la directora bosniana Jasmila Žbanić. En recollir el premi, la directora va establir un paral·lelisme entre la seva pel·lícula i la situació actual a Ucraïna, i va instar els eurodiputats a trobar una manera d’aturar la guerra.