SABADELL • Vallès Occidental

Primera reunió entre Generalitat, veïns i Ajuntament de Sabadell per abordar la solució dels habitatges de Merinals

0
2615

Aquest dimecres s’ha celebrat la primera trobada de la mesa de negociació que abordarà el finançament de les accions que donin sortida a la situació dels 170 habitatges de Merinals afectats per patologies estructurals. Durant la reunió, a la qual han assistit representants de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i de l’Incasòl per part de la Generalitat, de l’Ajuntament i dels veïns, s’han abordat les actuacions que cal dur a terme als habitatges, derivades de l’estudi tècnic independent que va analitzar l’estat real dels pisos, així com les vies per finançar-les.

Tot plegat es deriva de l’acord signat l’any 2020 entre la Generalitat, l’Ajuntament i veïns que, després d’una llarga negociació, desbloquejava la problemàtica dels 170 habitatges que conformen els blocs 39, 40, 41, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 i 57 del polígon de Merinals i que havien quedat fora de la remodelació feta al barri. Segons l’acord, un estudi independent determinaria l’estat real dels pisos i dictaminaria si es podien rehabilitar o calia enderrocar-los. Les parts es comprometien a acceptar el resultat del dictamen. Així mateix, l’acord preveia una comissió de seguiment i una taula per estudiar el finançament de les accions que calgués realitzar.

L’estudi independent, elaborat pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), va determinar que la rehabilitació era factible, tot establint alhora aspectes de caràcter obligatori, és a dir, imprescindibles per garantir la seguretat; aspectes recomanables, que no són obligatoris però sí molt aconsellables; i millores, no obligatòries però que revertirien en la qualitat i valor de l’edifici.

En el marc de la trobada d’avui, i fruit de les converses prèvies entre administracions, s’ha posat sobre la taula la possibilitat que la Generalitat aporti 5,9 milions d’euros a les actuacions de rehabilitació i millora dels habitatges com també a la reurbanització dels espais públics de l’entorn, que s’incorporaria a les millores projectades.

En aquest sentit, l’Agència de l’Habitatge de Catalunya finançaria les accions obligatòries i recomanables als edificis, que sumarien 1,7 milions d’euros. Els diners serien transferits des de l’organisme autonòmic a l’Ajuntament, a través del qual es farien arribar a les comunitats de propietaris en funció de l’execució de les obres. En tot moment l’Ajuntament acompanyaria els veïns i veïnes en el desenvolupament del projecte.

Així mateix, l’AHC, mitjançant les convocatòries anuals de subvencions de pública concurrència, podria assumir el 60% del cost de la instal·lació d’ascensors. És a dir, es subvencionarien 1,6 milions dels 2,7 milions d’inversio total. El 40% restant l’haurien d’abonar els veïns i veïnes; en els casos de vulnerabilitat, però, els ajuts podrien cobrir fins al 100% de l’actuació. També es facilitarà l’accés a crèdits de l’Institut Català de Finances per facilitar el fer front a la despesa. 

Espais públics

La proposta incorpora la reurbanització per part de l’Incasòl de l’espai públic de l’entorn, un dels aspectes reivindicats pel veïnat. En aquest cas, es renovarà tot l’àmbit situat entre els carrers de La Palma, Tenerife, Brasil i Argentina, on es farà una actuació en la línia de la que s’ha realitzat en l’espai proper situat entre els carrers de Brasil, Tenerife, Fuerteventura i Argentina. Aquestes actuacions tindrien un cost total de 2,6 milions d’euros. Un cop urbanitzat, l’àmbit serà recepcionat per l’Ajuntament.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.