6.3.19  • Alt Empordà

Primeres accions del Consell Comarcal en el marc de la promoció del projecte Bicitranscat

0
509

La visita va ser a nivell tècnic i va tenir per objectiu conèixer les diferents accions de la iniciativa basca, així com l’organització interna dels diferents socis en la consecució del projecte.


Imatge de la visita. Foto: CCAE.
Durant els mesos de gener i febrer s’han desenvolupat les primeres accions de promoció del projecte BICITRANSCAT previstes per aquest any. La primera d’elles va ser la trobada que va tenir lloc al País Basc i Navarra per conèixer el projecte Ederbidea. Fins allà es van desplaçar les responsables del Consell Comarcal de l’Alt Empordà i les de la resta de sòcies del projecte. La visita va ser a nivell tècnic i va tenir per objectiu conèixer les diferents accions de la iniciativa basca, així com l’organització interna dels diferents socis en la consecució del projecte.
Ederbidea és un projecte que té per objectiu fomentar els desplaçaments amb bicicleta en els territoris de Guipúscoa, Navarra i els Pirineus Atlàntics, la quan cosa inclou des de la creació de nous trams ciclables, a la millora de trams preexistents, el desenvolupament de la intermodalitat i la millorar la seguretat en els desplaçaments en bicicleta. Per tant, un projecte amb molts punts en comú amb BICITRANSCAT, el qual vol desenvolupar els itineraris ciclables multimodals entre Figueres i Perpinyà. Les tècniques de BICITRANSCAT van ser rebudes a la seu de Bidasoa Activa a la ciutat d’Irun, pels representats del territori basc francès i espanyol de les àrees de mobilitat de l’ajuntament d’Irun i la Diputació de Guipúscoa, de l’agència de desenvolupament Bidasoa Activa i del Departament dels Pirineus Atlàntic (cap de fila del projecte).
Durant la primera part de la jornada de treball, Vicky Alquézar i Eva Fernández de Bidasoa Activa i Sabine Etcheverry del departament dels Pirineus Atlàntics van explicar detalladament el projecte actual, incidint en presentar quins són i com seran els futurs trams ciclables, així com també mostrar tots els serveis complementaris a la via ciclable ja sigui d’infraestructura sobre el terreny (punts de recàrrega, pàrquing per a bicicletes…), com serveis d’informació als ciclistes (App de càlcul d’itineraris, horaris multimodals, entre d’altres). Les explicacions d’aquest darrer aspecte van ser d’especial interès de cares al seu trasllat a BICITRANSCAT, ja que es van poder conèixer les experiències del projecte anterior a Ederbidea, el Circuldouce, el qual ja va començar a desenvolupar alguns serveis als ciclistes. Després de la sessió de treball, els tècnics de BICITRANSCAT van poder visitar el Centre d’Interpretació del Bidasoa, així com les vies ciclables realitzades a Irun i Hendaia en el marc d’Ederbidea i Circuldouce.
El segon dia, la trobada es va traslladar a Navarra, concretament al municipi de Donetztebe-Santesteban, a la seu de la Mancomunitat de Malerreka. Allà els tècnics navarresos van presentar el seu projecte, mostrant com la creació i promoció de vies ciclables són una oportunitat pel desenvolupament local de territoris rurals en base al turisme actiu i de natura. Patxi Lazkano, de la direcció de turisme del Gobern de Navarra, va obrir aquesta segona jornada presentant les accions que s’estan desenvolupant a la Comunitat Foral. També van intervenir els representants de la resta de socis navarresos per presentar accions concretes que desenvolupen dins el projecte, com per exemple, mapes turístics transfronterers de les vies ciclables, o la restauració d’una antiga estació de tren per habilitar-la per a serveis als ciclistes. Per altra banda, es va aprofitar aquest segon dia de treball per presentar un aspecte tant important pels projectes europeus com és la seva estratègia de comunicació. Per acabar la trobada, es van visitar els trams de la futura via ciclable en territori de Navarra.
Per altra banda, la segona de les accions va ser l’organització d’un PressTrip d’un dia a Figueres, promogut conjuntament amb l’associació Empordà Turisme. En aquesta ocasió, van ser tres les instagramers i blogueres que procedents de Montpelier, Aix-en-Provence i Perpinyà van arribar a Figueres amb el Tren d’Alta Velocitat. Un cop a la ciutat, tenien preparada una visita al Museu Dalí, al Museu del Joguet i al centre comercial, així com un dinar maridat amb vins de l’Empordà. Amb aquesta acció, el Consell Comarcal vol donar a conèixer la ciutat de Figueres a través de les publicacions que les invitades fan durant i després de la visita.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.