En el marc del projecte LIFE BIO-BALANCE, Habitat for Humanity va donar suport a comunitats de baixos ingressos seleccionades a Bulgària, Hongria i Romania per trobar maneres de reduir l’ús de llenya.
Com a part del projecte LIFE BIO-BALANCE, es van implementar quatre projectes pilot locals en tres països: Bulgària, Hongria i Romania, amb l’objectiu de provar intervencions pràctiques a petita escala que millor s’adaptessin a les necessitats identificades de les comunitats de baixos ingressos que depenen de la llenya.
Les tres oficines nacionals de Habitat for Humanity (HfH) van gestionar la implementació a cada ubicació amb els ajuntaments locals, organitzadors comunitaris i coordinadors. HfH Hongria va desenvolupar dues guies sobre els projectes pilot a partir de les experiències:
- El manual de projectes pilot locals per a la reducció de la pobresa energètica i l’ús de llenya resumeix els projectes locals, les millors pràctiques resultants, les lliçons apreses durant el procés i recomanacions per a la replicabilitat.
- El manual de projectes pilot locals: Creació de capacitat i planificació multi-actora descriu els passos i els actors implicats en la implementació i el compromís dels grups objectiu en el context de la creació de capacitat local.
Estudis de cas i intervencions Els projectes pilot es van dur a terme en quatre ubicacions: una a Bulgària, una a Romania i dues a Hongria. Aquestes ubicacions variaven entre comunitats urbanes segregades, zones suburbans i petits pobles rurals. Les intervencions testades es poden agrupar en tres categories: millora de l’accés a llenya de bona qualitat, millora de l’eficiència energètica de les cases i activitats de sensibilització sobre l’ús sostenible de la biomassa.
Mesures ‘dures’ (físiques, tècniques/infrastructurals) El tipus d’intervenció “Augmentar l’accés a llenya seca” incloïa la creació de fons rotatius per a la compra de llenya i la construcció d’instal·lacions d’emmagatzematge per assecar llenya, tant a nivell individual com comunitari. Dins de les intervencions d’eficiència energètica, es van provar el canvi d’estufes de llenya, la substitució de finestres i portes, i l’aïllament de les golfes.
Mesures ‘toves’ (treball comunitari/social) Les mesures toves es van centrar en la creació de capacitat i la implicació comunitària. Es van realitzar tallers residencials i fòrums a totes les ubicacions pilot per sensibilitzar sobre l’ús sostenible de la llenya i l’eficiència energètica. A més, en un dels llocs pilots d’Hongria es va introduir un element addicional de construcció comunitària: l’organització d’un grup d’estalvi i una tresoreria comunitària. Els mètodes de difusió incloïen enquestes domiciliàries i la mobilització a través de xarxes locals, fet que va augmentar la participació i va fomentar la confiança i la solidaritat dins de la comunitat.
Lliçons apreses Els comentaris dels implementadors van subratllar el valor dels enfocaments impulsats per la comunitat. Es van identificar desafiaments clau com la inflació del cost dels materials, la manca de llenya i els obstacles burocràtics que van provocar retards en la implementació. Els èxits van incloure l’enfortiment dels vincles comunitaris, la introducció de solucions energèticament eficients i l’apoderament dels beneficiaris. Pràctiques innovadores com els fons rotatius de llenya i les instal·lacions d’assecat de llenya van resultar efectives, mentre que els programes d’intercanvi d’estufes van ser menys escalables. Les recomanacions destaquen la importància de combinar solucions tècniques amb intervencions socials per garantir la sostenibilitat a llarg termini i la replicabilitat.
Links recomenats:
- LIFE BIO-BALANCE projects webpage
- Habitat for Humanity Hungary’s Guidebooks
- Habitat for Humanity Hungary’s Study: Fuel of the Poor on household use of firewood in Central and Eastern Europe
Aquest article del blog és una contribució escrita per una autora convidada: Anna Turnai, Habitat for Humanity Hongria.
Anna Turnai és una socióloga amb una àmplia experiència en projectes socials finançats per la UE, especialitzada en la participació de les parts interessades, la investigació qualitativa i l’anàlisi de polítiques socials. Treballa amb l’equip de defensa d’Hàbitat per a la Humanitat d’Hongria en projectes de mitigació de la pobresa energètica, centrant-se en les subvencions a l’habitatge social i la coordinació comunitària.