23.9.19 – BARCELONA • Barcelonès

Prop de 300 persones han assistit a la conferència internacional sobre el paper dels governs locals per potenciar la formació professional dual

0
367

L’objectiu ha estat conèixer com les ciutats i els governs locals potencien la formació professional  dual

Dublín, Montreal, Brussel·les, Espoo i Munic han estat les metròpolis internacionals convidades

Aquest divendres 20 de setembre s’ha celebrat al Caixa Fòrum la conferència internacional “Dual VET management: The role of cities and local governments” amb l’objectiu de fomentar l’FP dual al territori.

La inauguració d’aquesta jornada ha anat a càrrec de Joan Subirats, tinent d’alcalde de l’Àrea de Cultura, Educació i Ciència de l’Ajuntament de Barcelona; Montserrat Ballarín, vicepresidenta de l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’AMB i Fabian Mohedano, president del Consell Català de la Formació Professional.

Joan Subirats ha explicat que el paper de l’Ajuntament de Barcelona en matèria educativa és força significatiu i ha parlat sobre l’existència d’un Consorci amb la Generalitat que permet tirar endavant polítiques educatives.

Montserrat Ballarín afirma que l’FP dual és una oportunitat per al territori perquè millora la qualificació professional, l’ocupabilitat de les persones i la competitivitat de les empreses. Té beneficis per als mateixos aprenents, per a les empreses i per als centres formatius: els alumnes aprenen en un entorn real de treball, les empreses incorporen directament personal qualificat i els centres es perfilen com a referents en el seu àmbit professional. L’AMB té el compromís d’impulsar l’FP dual al territori donant suport als municipis, servir d’instrument per als centres formatius i les empreses i contribuir a l’encaix de les necessitats de talent del nostre teixit productiu i els sistemes d’FP i FP dual.

Fabian Mohedano ha posat en valor la funció de la Fundació Barcelona Formació Professional i l’enfortiment de la xarxa d’FP.

L’objectiu d’aquesta conferència ha estat difondre diferents models i iniciatives d’èxit entre les administracions, empreses i centres del nostre territori. A més, contribueix a l’estratègia de potenciar una formació professionalitzadora de primer nivell, innovadora i equiparable al nostre entorn europeu.

Les metròpolis convidades a la conferència —Dublín, Montreal, Brussel·les, Espoo i Munic— han exposat els seus models de gestió i recursos per impulsar l’FP dual i han aprofundit en l’anàlisi sobre com els governs locals poden contribuir a la millora dels sistemes de formació professional. D’aquestes àrees urbanes, en destaquen tres per les seves singularitats:

  • Dublín (Irlanda) destaca per la descentralització en la gestió de l’FP, que està donant bons resultats . Local Education and Training Board és l’òrgan de gestió i els seus representats són escollits per ajuntaments, sindicats, famílies i empreses.
  • Montreal (Canadà) compta amb les Comissions Escolars, que destaquen per la seva elevada autonomia local en la gestió de l’oferta de formació professional. I és significatiu també el paper de la ciutadania a l’hora de definir les polítiques educatives.
  • Espoo (Finlàndia): destaquen les municipalitats finlandeses, que tenen elevades competències en la gestió d’aquest tipus de model educatiu.

 
A banda de les conferències internacionals, s’ha portat a terme una taula rodona amb diferents ciutats de la regió metropolitana —Barcelona, Granollers, Molins de Rei, Viladecans i Cornellà de Llobregat—, les quals han exposat la implementació d’itineraris d’FP dual a les pròpies estructures dels consistoris.

Héctor Santcovsky, director de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic i Social ha destacat “el paper de les ciutats en un moment en què s’estan impulsant mesures de potenciació de l’FP  tot i les limitades competències per gestionar-ne aspectes bàsics” i ha refermat “l’aposta de l’AMB per la formació professional i l’FP dual com a models clau per al territori i el desenvolupament del seu teixit productiu, així com per a les persones i per a la millora de la seva ocupabilitat”

FP DUAL

L’FP DUAL és una modalitat dins la Formació Professional que combina l’aprenentatge en una empresa amb la formació a les aules. Dins l’Estat espanyol encara és una opció minoritària, tot i que està creixent en els últims anys.

Actualment, dins de la metròpolis de Barcelona s’ofereixen més grups d’FP Dual en grau superior que en grau mitjà.

Més informació:

http://www.amb.cat/web/desenvolupament-socioeconomic/politiques-socials/formacio-professional

 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.