L’Ajuntament i la Cooperativa Agrícola impulsen la creació d’una associació per netejar les rieres perquè l’ACA no té diners per assumir-ho
Màquines treballant a les rieres per netejar-les.
Blanes (ACN).- El mal estat i la brutícia que s’acumula a les rieres a Blanes (Selva) s’han convertit en un problema cada vegada que plou de forma abundant. La pluja fa que el cabal de les rieres vagi creixent i que s’acabi desbordant en alguns punts, inundant sobretot camps i horts propers al riu. L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) no té diners per netejar-les. Per això, l’Ajuntament i la Cooperativa Agrícola de Blanes han decidit crear una associació per netejar les rieres. Cada propietari -uns 130- pagarà quotes anuals depenent de la superfície de terreny que tingui. Aquest diners serviran per netejar les rieres. D’entrada, calculen que posaran 25.000 euros per fer la primera actuació d’urgència.
Les rieres de Blanes estan brutes, plenes de canyes i això fa que quan plou l’aigua quedi embassada i provoqui inundacions. L’alcalde de Blanes, Josep Marigó, ha explicat que fa anys que no s’hi fa "cap actuació contundent" i això ha convertit les inundacions en maldecaps per als propietaris de camps i horts propers a les rieres. Marigó ha detallat que les força de l’aigua i l’arrossegament de sorra acumulada a les rieres ha provocat pèrdues de collites i també de maquinària i d’animals que hi havia als terrenys.
L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) és qui té les competències per fer el manteniment però com que té un endeutament molt fort, no disposa de diners per fer aquestes inversions. Un dels episodis que més mal ha causat a Blanes ha estat el provocat per les pluges torrencials que van caure la tardor de l’any passat. La rieres rurals properes al nucli urbà es van trencar en dos punts i es va constatar que a diversos indrets estaven col·lapsades de terra. Actualment la situació continua essent crítica, en especial a les rieres de Can Rabassa i Mas Cremat que conflueixen a la riera de la Vall de Burg.
A la vista que no hi havia possibilitats que l’ACA actués i, amb l’objectiu d’evitar futures pèrdues pels propietaris dels terrenys propers a les rieres, aquest estiu l’Ajuntament es va posar en contacte amb la Cooperativa Agrícola de Blanes per delimitar les zones inundables de les rieres, unes 130 finques de diversa extensió. Els serveis tècnics municipals de l’Ajuntament van supervisar l’elaboració per part d’una empresa d’un projecte de conservació correctiu sobre 10 quilòmetres de rieres que implica netejar-les de vegetació, drenar-les i reconstruir les motes.
Davant del perill que podria significar que la propera tardor es repetissin els episodis de pluja, l’Ajuntament i la Cooperativa es van reunir per elaborar un pla d’actuacions. Arran de les reunions, han decidit crear una associació per vetllar pel manteniment de les rieres rurals.
Es tracta d’una iniciativa pionera arreu de Catalunya, ja que serà una entitat privada la que s’encarregarà d’actuar sobre les rieres del municipi. Ja han constituït la comissió gestora que dóna validesa legal a la proposta.
La primera actuació d’urgència a la zona inundable suposarà un cost d’entre 20 i 25.000 euros que posaran de la seva butxaca els mateixos propietaris. Marigó ha detallat que l’import s’ha distribuït equitativament entre els propietaris afectats en base a la superfície de terreny que tenen. Aixó, segons Marigó, una persona que tingui un hortet pagarà 20 euros l’any mentre que algun propietari amb més terreny pagarà 30 euros per cada 1.000 metres quadrats de superfície.
Aquestes quotes anuals aniran baixant d’import, ja que es preveu que un cop s’hagi fet aquesta primera acció més puntual i contundent, només caldrà seguir vetllant en el futur pel seu manteniment i passar a incidir en els camins rurals, que també necessiten una actuació.
La comissió també s’ha entrevistat amb les empreses que tenen rieres afectades als seus terrenys: Nylstar i Solvay. Nylstar ja ha fet la neteja dels seus trams, mentre que Solvay va començar a fer-ho dimarts passat, totes dues a través d’una empresa contractada amb costos als seus càrrecs.
La comissió també té previst posar-se en contacte amb Adif, ja que als voltants de l’estació de Blanes també hi ha zones inundables i demanarà a l’ACA que requereixi a la companyia de gas que canviï el traçat d’una canonada que, pel seu emplaçament, impedeix que l’aigua pugui continuar el seu curs natural a la sortida d’un túnel.