Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha organitzat aquest divendres una sessió de formació sobre la xarxa RESCAT adreçada a personal tècnic i de serveis de l’administració local de tots els municipis de la Terra Alta, que tenen conveni de la xarxa RESCAT.
La jornada, a càrrec del responsable de Protecció Civil dels Serveis Territorials a les Terres de l’Ebre del Departament d’Interior, Miquel Alonso, forma part de les tasques de formació del Pla d’Assistència i Suport en matèria de Protecció Civil que el Consell Comarcal de la Terra Alta té homologat des del juny de l’any 2012.
A la sessió hi ha participat personal tècnic i de serveis dels Ajuntaments de: Bot, Batea, Horta de Sant Joan, Caseres, Corbera d’Ebre, Vilalba i els Arcs, Prat de Comte i Gandesa.
La sessió és prèvia a la posada en marxa de les proves periòdiques de comunicació a través de la xarxa RESCAT que realitzarà Protecció Civil de la Generalitat amb els alcaldes de les Terres de l’Ebre. Aquests exercicis mensuals es realitzaran a partir de maig entre el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil de la Generalitat i els municipis de les Terres de l’Ebre per comprovar el funcionament de la comunicació a través de la xarxa RESCAT.
Aquesta és la tercera jornada feta a les Terres de l’Ebre, un cop iniciades amb els municipis del Baix Ebre i, el mes passat, amb els alcaldes de la Terra Alta. Amb aquesta xerrada es completarà la formació dels càrrecs dels ajuntaments que utilitzaran les emissores RESCAT a la Terra Alta. I, properament, també s’organitzarà la formació amb els alcaldes del Montsià i la Ribera d’Ebre.
En la jornada s’ha explicat el funcionament de la xarxa d’emergències de Catalunya RESCAT, les competències en matèria de protecció civil així com els motius pel quals es pot fer ús de la xarxa RESCAT. També s’ha exposat la metodologia de la conversa entre terminals i com és l’ús de l’alfabet fonètic internacional en aquestes comunicacions. A més s’ha parlat de les característiques tècniques dels terminals (walkie-talkie).
La sessió ha inclòs una part pràctica amb trucades entre terminals i trucades al canal “Comarca”, que és el canal amb el qual es comunica el Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT de Protecció Civil de la Generalitat amb els municipis que estan afectats per una emergència i els municipis de tota la comarca. Aquest canal es va programar a tots els terminals que varen signar el conveni de RESCAT. Cada ajuntament adherit a la xarxa RESCAT té dos terminals per a tasques de protecció civil. També s’ha fet la simulació d’una trucada d’emergència al CECAT.
Xarxa RESCAT
És la xarxa de Radiocomunicacions d’Emergències i Seguretat de Catalunya. Aquesta xarxa, està especialment dissenyada per proporcionar cobertura, tant en nuclis de població com en entorns rurals, als cossos i col·lectius professionals, implicats en la seguretat i les emergències a Catalunya. Aquesta xarxa constitueix un sistema integrat de comunicacions que facilita la coordinació entre els col·lectius d’emergències i funciona també en situacions en que pot fallar la xarxa de telefonia fixa i mòbil.
La xarxa RESCAT constitueix un sistema integrat de comunicacions que facilita la coordinació entre els col·lectius d’emergències. A diferència de la telefonia mòbil, RESCAT pretén arribar a tots els indrets on siguin necessàries les comunicacions de seguretat, tant a nuclis de població com a la resta de territori rural i aporta un grau de fiabilitat major, per garantir la disponibilitat del servei en tot moment i especialment en situacions d’emergència. La xarxa a més, està especialment dissenyada perquè sigui robusta i fiable, sobretot en casos d’emergències, ja que no se satura per trucades de telèfons mòbils, té més cobertura al territori que la telefonia mòbil convencional i disposa de sistemes d’alimentació alternatius per suportar la manca de subministrament elèctric.
Els usuaris de la xarxa RESCAT són els cossos operatius del Departament d’Interior, altres organismes públics que depenen de la Generalitat relacionats amb la gestió de les emergències a Catalunya i els serveis municipals que tenen per funció gestionar les emergències i la seguretat a nivell local. Els principals usuaris de la xarxa Rescat són per tant, Mossos d’Esquadra, Bombers de la Generalitat, Bombers de Barcelona, Guàrdia Urbana de Barcelona, Sistema d’Emergències Mèdiques, Agents Rurals, Agència Catalana de l’Aigua, Direcció General de Protecció Civil, policies locals i els serveis de protecció civil de tots els ajuntaments sense policia local.