Per primera vegada en un simulacre, s’enviaran notificacions ‘push’ a través de la nova aplicació per telèfons mòbils
Protecció Civil de la Generalitat celebrarà aquest dimarts un simulacre de risc químic adscrites al Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya Plasecqat en què farà sonar 84 sirenes de 37 municipis diferents. La prova, que tindrà un abast de 137 quilòmetres quadrats, començarà a les deu del matí amb l’activació de les sirenes a Flix i Tortosa i s’allargarà fins a tres quarts d’una del migdia, quan s’activaran les del Port de Barcelona i la Zona Franca. Per primera vegada, s’enviaran missatges ‘push’ a través de la nova aplicació de Protecció Civil presentada fa pocs dies per avisar els ciutadans de l’activació de les sirenes.
A banda, també s’informarà en temps real a través del perfil @emergenciescat de Twitter, que actualment té més de 32.000 seguidors.
Els municipis que participaran en el simulacre són: Olesa de Montserrat, Esparreguera, Abrera, Martorell, Sant Andreu de la Barca, Castellbisbal, Hospitalet de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, el Prat de Llobregat, Sant Joan Despí, Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló, Viladecans, Les, Granollers, Canovelles, Montornès del Vallès, Sant Celoni, Gualba, Riells i Viabrea, Flix, Tortosa, Constantí, Perafort, La Pobla de Mafumet, El Morell, El Catllar, Vilallonga del Camp, Els Garidells, Els Pallaresos, Tarragona, La Canonja, Vila-seca, Salou, Castellgalí i Barcelona.
L’objectiu del simulacre és familiaritzar els habitants d’aquelles poblacions que hipotèticament es poden veure afectats per un accident químic de caràcter greu amb les senyals acústiques i les accions a tenir en compte per minimitzar el temps de resposta. L’alarma constarà de tres senyals d’un minut de durada separats per silencis de cinc segons. Per comunicar la finalització de la prova, la població sentirà un senyal continu de 30 segons de durada
La mesura de protecció més segura en cas d’accident químic seria confinar-se a l’edifici més proper i tancar-se fins a la finalització de l’avís, tancant portes i finestres i apagant la ventilació en cas que estigués engegada per evitar l’entrada de possibles gasos tòxics. També seria molt important que no es vagin a buscar els nens a l’escola o els avis al casal o residència; els responsables d’aquests centres estan formats per actuar en cas d’emergència. Altres mesures de protecció serien no utilitzar el telèfon mòbil si no fos imprescindible per no col·lapsar les línies, i no quedar-se a l’interior del vehicle si ens trobem circulant, no és un espai estanc segur.
També es important recordar que en cas de trobar-se dins un edifici potser no sentireu el so de les sirenes, ja que estan pensades per avisar les persones que són a l’exterior dels edificis.
Per tal d’informar a la població sobre la realització de l’exercici, la Direcció General de Protecció Civil s’ha posat en contacte amb els 37 ajuntaments implicats i se’ls ha enviat per correu electrònic tant material gràfic com una falca de ràdio de l’exercici. A més, s’han fet entrevistes amb les ràdios municipals d’aquestes poblacions.