Protecció de llocs de treball i treballadors: l’informe final confirma que SURE va ser crucial per mitigar l’impacte de la pandèmia i donar suport a la recuperació

0
2021

El 2020, l’instrument SURE de gairebé 100.000 milions d’euros de la Comissió dissenyat per protegir els llocs de treball i els ingressos afectats per la pandèmia de la COVID-19 va donar suport a uns 31,5 milions d’empleats i autònoms i més de 2,5 milions d’empreses. SURE va encoratjar de manera eficaç els Estats membres a establir plans de treball a temps curt amplis i ambiciosos i mesures similars a nivell nacional, que permetessin a les empreses retenir els empleats i les competències, i donaven suport als treballadors autònoms.

L’informe bianual final d’avui sobre la implementació i l’impacte de l’instrument SURE mostra que va ser crucial tant per mitigar l’impacte de la pandèmia el 2020 com per facilitar el ràpid repunt econòmic el 2021, que va ser més ràpid que en crisis anteriors. SURE, l’instrument europeu de suport temporal per mitigar els riscos d’atur en cas d’emergència, va finalitzar el 31 de desembre de 2022.

En total, es va desemborsar un total de 98.400 milions d’euros d’ajuda financera SURE a 19 estats membres (és a dir, Bèlgica, Bulgària, Xipre, Estònia, Grècia, Espanya, Croàcia, Hongria, Irlanda, Itàlia, Lituània, Letònia, Malta, Polònia, Portugal, Romania, Eslovènia, Eslovàquia i Txeca), prop de la dotació màxima SURE de 100.000 milions d’euros. Això incloïa una assistència financera addicional de 5.000 milions d’euros que es va concedir a vuit estats membres la tardor del 2022. Durant els primers mesos del 2023 es va continuar un seguiment acurat per garantir l’absorció de tota l’assistència financera SURE, que ara està confirmada.

Per finançar l’instrument, la Comissió va emetre bons socials en nom de la UE, convertint-se en el major emissor de bons socials del món.

Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea, va dir: “SURE és la UE en el seu millor moment. El programa va ajudar a salvar milions de llocs de treball durant la pandèmia de la COVID-19 i, el més important, va donar suport a les empreses de la UE a mantenir la seva força de treball. el camí del nostre pla de recuperació NextGenerationEU, que va obrir nous camins en una resposta europea exitosa, unificada i econòmica a la crisi”.

Les principals conclusions de l’informe són:

El 2020:

  • Les mesures de suport a les polítiques nacionals van protegir de manera efectiva al voltant d’1,5 milions de persones de l’atur, amb noves simulacions il·lustratives proporcionades en aquest informe que suggereixen que els esquemes finançats per SURE van representar la major part d’aquest impacte.
  • SURE va donar suport a gairebé un terç de l’ocupació total (uns 31,5 milions d’empleats i autònoms) i més d’una quarta part de les empreses (més de 2,5 milions d’empreses) dels 19 estats membres beneficiaris.
  • Les pimes van ser les principals beneficiaries del suport SURE.
  • Els sectors més recolzats van ser els serveis de contacte intensiu (allotjament i serveis d’alimentació, comerç a l’engròs i al detall) i la indústria manufacturera.
    El 2021:

SURE va continuar protegint l’ocupació en particular durant el primer semestre de 2021, quan la pandèmia va continuar tenint un impacte negatiu greu, donant suport a uns 9 milions de persones (15% de l’ocupació total) i més de 900.000 empreses (15% de les empreses) en els 15 anys. Estats membres beneficiaris que van utilitzar SURE el 2021.

El 2022:

  • Hi va haver una clara eliminació gradual de les mesures nacionals de suport. Als quatre estats membres que van ampliar les mesures de suport fins a principis de 2022, es va mantenir el suport SURE per a 350.000 persones i 40.000 empreses.
    Fins a la data:
  • Ara s’ha gastat tota la despesa pública de SURE.
  • Gairebé la meitat de la despesa total es va destinar a programes de treball a temps parcial, i gairebé un terç es va destinar a mesures similars per a autònoms. Els règims de subvencions salarials i altres mesures similars van representar el 12%, mentre que el 5% restant es va destinar a mesures relacionades amb la salut, que incloïen mesures preventives contra la COVID-19, costos laborals addicionals per contractar i donar suport al personal sanitari i la compra d’equipament sanitari. i medicaments, incloses les vacunes.
  • Els Estats membres han estalviat uns 9.000 milions d’euros en pagaments d’interessos mitjançant l’ús de SURE, gràcies a l’alta qualificació creditícia de la UE. Això s’afegeix als efectes positius sobre els resultats socials i laborals.

Background
SURE ha estat un element crucial de l’estratègia integral de la UE per protegir els llocs de treball i els treballadors en resposta a la pandèmia de coronavirus. SURE va oferir suport financer en forma de préstecs concedits en condicions favorables per part de la UE als Estats membres per finançar programes nacionals de jornada curta i altres mesures similars, en particular per a autònoms, així com mesures sanitàries.

La Comissió va proposar el Reglament SURE el 2 d’abril de 2020, com a part de la resposta inicial de la UE a la pandèmia. Va ser adoptat pel Consell el 19 de maig de 2020 com un fort signe de solidaritat europea i va estar disponible després que tots els estats membres signessin acords de garantia el 22 de setembre de 2020. El primer desemborsament va tenir lloc cinc setmanes després que SURE estigués disponible.

Ara s’ha desemborsat i gastat tota l’ajuda financera concedida en el marc de SURE i no es pot concedir cap més ajuda financera. El cinquè informe bianual d’avui sobre SURE és, per tant, també l’informe de seguiment final de SURE. La Comissió continuarà supervisant l’amortització dels préstecs fins que s’hagin amortitzat tots els préstecs pendents.

La Comissió va emetre bons socials per finançar l’instrument SURE i va utilitzar els ingressos per concedir préstecs als Estats membres beneficiaris. Els préstecs en el marc del programa SURE van ser fonamentals per al creixement de la UE com a emissor d’estil sobirà a gran escala. L’informe sobre SURE també ofereix els informes rellevants sota el marc de bons socials de la UE. Més informació sobre aquests bons, juntament amb una visió completa dels fons recaptats amb cada emissió i els Estats membres beneficiaris, està disponible en línia aquí.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.