Prova pilot europea a Mallorca per protegir les platges davant el canvi climàtic

0
26

Les platges són fonamentals per a la defensa de les nostres costes davant la força de l’onatge i les seves conseqüències. A més, aquestes zones són ecosistemes crucials que protegeixen ciutats i infraestructures properes a la mar dels temporals. No obstant això, el canvi climàtic les està amenaçant greument. Factors com l’augment del nivell del mar, l’erosió costanera, la intensificació de les tempestes i la pèrdua de biodiversitat posen en perill no només les platges, sinó també es tradueixen en una pèrdua d’espai a la platja seca, la qual cosa afecta directament l’activitat turística i l’economia de la regió.

LIFE AdaptCalaMillor sorgeix com una iniciativa per adaptar el sistema de platges i l’àrea urbana de la badia de Cala Millor al canvi climàtic. L’objectiu principal d’aquest projecte és enfortir la resiliència de les infraestructures, els serveis ecosistèmics i la socioeconomia local davant els impactes a llarg termini del canvi climàtic.

Cala Millor, situada a la costa est de Mallorca, és un centre turístic costaner molt popular a les Illes Balears. Durant la temporada estival, la seva població es triplica gràcies al seu atractiu turístic. No obstant això, aquest entorn ha sofert una transformació significativa que ha afectat el seu ecosistema natural. La manca de planificació adequada ha alterat el sistema dunar natural de la platja, reduint l’extensió de la platja seca i posant en risc els recursos turístics de la zona. La urbanització ha afectat negativament la capacitat de recuperació de la platja davant l’erosió. Això ha portat a les administracions locals, autonòmiques, gestors litorals i el sector turístic a sol·licitar assessorament científic interdisciplinari per comprendre millor l’evolució costanera de la platja.

El programa LIFE de la Comissió Europea

Aquesta iniciativa s’emmarca dins del programa europeu LIFE, una de les principals eines de finançament de la Unió Europea destinada a projectes mediambientals, de naturalesa i acció climàtica, amb una significativa assignació pressupostària de 280 milions d’euros.

LIFE AdaptCalaMillor, que es desenvoluparà entre 2023 i 2027, és un projecte ambiciós que combina ciència, participació ciutadana i governança per establir un pla d’adaptació local, tenint en compte les necessitats i demandes socials de la ciutadania i les parts interessades. Per aconseguir un futur de qualitat, es duran a terme accions de sensibilització que permetin a la població sentir-se part del projecte LIFE AdaptCalaMillor. Així, es podrà generar una visió compartida sobre l’evolució i transformació de la badia. 

Art Urbà a Cala Bona per conscienciar sobre el canvi climàtic

Art urbà i participació

Aquest projecte ha triat utilitzar la força expressiva de l’art urbà per generar consciència social sobre la importància de la Posidònia oceànica i els seus valors ecosistèmics. Un nou mural al Port de Cala Bona, realitzat per l’artista urbà Sath (Sandro Thomàs), complementarà la ruta d’art urbà Color Millor, sobre l’ecosistema marí.

Fins ara, el projecte ha dut a terme diverses accions que involucren la societat i les parts interessades. “Hem realitzat més de 380 entrevistes a turistes, més de 100 a docents i més de 850 a escolars per conèixer la seva percepció sobre el canvi climàtic i així generar campanyes de sensibilització adaptades a cada públic”, destaca Aida Pericàs-Palou, investigadora del Sistema d’Observació i Predicció Costanera de les Illes Balears (ICTS SOCIB) i responsable d’aquest treball en el marc del projecte. A més, “hem format un grup de treball que millora la comunicació i coordinació entre les entitats locals, insulars, autonòmiques i estatals amb competències en la gestió i planificació de la zona costanera de les Illes Balears”, afegeix.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.