14.06.11 – L’HOSPITALET DE LLOBREGAT • Barcelonès

PSC i ICV-EUiA acorden “un govern amb una sola veu” a l’Hospitalet, però mantenen obert el futur de Can Trabal

0
375

El PSC i ICV-EUiA han presentat aquest migdia el seu nou acord per governar l’Hospitalet. La coalició enfila així la seva quarta legislatura, però la primera en què és necessària perquè els socialistes han perdut la majoria absoluta. Serà un govern d’una sola veu, ha promès la batllessa Núria Marín. Els socis han d’estudiar, però, què fer a Can Trabal, la darrera zona agrícola de la ciutat que els ecosocialistes volen preservar i els socialistes transformar. Pel que fa a la immigració, PSC i ICV-EUiA han volgut passar pàgina a les seves desavinences, i han advertit que no toleraran l’incivisme a la ciutat, tampoc "el que s’expressa de forma col·lectiva, tot incitant a l’exclusió i la xenofòbia".

Fins ara, els acords de govern que el PSC i ICV-EUiA van signar a l’Hospitalet de Llobregat en tres ocasions, el 1999, el 2003 i el 2007, tenien una clàusula que deixava la porta oberta a què els grups diferissin en el seu vot en cas de no arribar a un acord. Ara ja no.

El que fou candidat d’ICV-EUiA Alfons Salmerón ha posat aquest exemple per assegurar que e nou acord suposa "un canvi substancial". "Fins ara participàvem d’un govern, amb un PSC amb una majoria absoluta, però ara ens hem d’implicar", ha indicat.

La batllessa no presentarà fins dimecres el seu nou govern, i per tant no se sap encara com es concretarà aquest canvi en el cartipàs, tot i que Marín ja avançat que "el compromís va una mica més enllà del què es tenia fins ara".

Els socis, doncs, han volgut destacar aquest dimarts, en l’acte de signatura de l’acord, les conseqüències que volen que tingui aquest canvi pel què fa als continguts. Tant Marín com Salmerón com Lluís Esteve, el segon regidor d’ICV-EUiA, han fet referència a un govern "amb una sola veu". I han destacat que, si l’acord ha trigat en arribar (fins divendres es mantenia oberta la possibilitat que Marín fos escollida amb la majoria simple dels 13 regidors socialistes), és perquè l’han volgut fer "sòlid". "És un acord fet sense presses però sense pausa", ha posat com a exemple la batllessa.

Vuit o nou mesos per estudiar què fer a Can Trabal

A pesar de tot, PSC i ICV-EUiA no han superat encara el seu desacord en la qüestió que més els distancia: què fer a Can Trabal, unes 40 hectàrees de terreny al costat de l’hospital de Bellvitge que són la darrera zona agrícola de la segona ciutat més poblada de Catalunya. Els socialistes volen urbanitzar-lo amb un parc i oficines, i Salmerón va advertir en campanya que protegir-lo com a zona agrícola seria una "condició sine qua non" per qualsevol pacte de la seva formació.

Ara els socis "estudiaran" les propostes. Marín ha indicat que les que es facin han de garantir "un espai sostenible" amb "possibilitats de desenvolupament econòmic" que reverteixi en un "benefici pels ciutadans". Dins d’aquest marc, ara els socis encarregaran "un estudi real de quines són les possibilitats de desenvolupament de Can Trabal", i després triaran. Aquest procés, ha indicat Marín, trigarà uns vuit o nou mesos.

Nova pàgina en matèria d’immigració

L’altre àmbit on socialistes i ecosocialistes van fer paleses les seves divergències és el de la immigració, especialment a finals de la passada legislatura. Llavors els dos regidors d’ICV-EUiA van votar en contra de propostes com la prohibició del burca a la ciutat i el veto a l’arrelament dels nouvinguts incívics, que van rebre el suport del PSC, a vegades de forma entusiasta. Els ecosocialestes van confiar en què les mocions fossin un efecte de "l’electoralisme" del PSC, i van advertir que si, en canvi, reflectien un gir de fons es plantejarien no revalidar el pacte.

Aquest migdia cap dels compareixents han volgut recordar aquells episodis, i Marín ha assegurat que s’ha passat pàgina. Ara l’acord de govern fixa la necessitat d’impulsar un "pacte de ciutadania" que vagi més enllà del PSC i ICV-EUiA i integri també el PP i CiU.

"No tolerarem l’incivisme que s’expressa de forma individual dificultant la convivència o el que s’expressa de forma col·lectiva, tot incitant a l’exclusió i la xenofòbia", adverteix el text del pacte de govern d’una ciutat amb uns índex d’immigració molt elevats i en la qual PxC és present al consistori amb dos regidors. "Actuarem amb fermesa davant els comportaments i manifestacions que trenquin la convivència", afegeix.

"Diàleg permanent" amb la ciutadania

Un altre aspecte en el qual Marín fa molta incidència en l’inici d’aquesta nova legislatura és la participació ciutadana. Ja va defensar la necessitat de fomentar-la en el ple d’investidura, dissabte passat, mentre dos centenars d’indignats protestaven a l’acampada que hi ha a les portes de l’Ajuntament.

Aquest migdia la batllessa ha insistit: "Entenc que el ciutadà no vol parlar només cada quatre anys". "Hem de cercar els instruments i les línies per establir aquest diàleg permanent i compartir alguna de les polítiques que en aquest moment s’estan realitzant a l’Ajuntament per tal de donar resposta a les seves inquietuds", ha apuntat, tot fent referència a un aspecte recollit a l’acord.

Advertència a la Generalitat i mà estesa al tercer sector

L’acord també adverteix que el municipi, que serà el major en mans socialistes després del canvi de govern a Barcelona, no tolerarà "cap retallada en les polítiques socials" i "no acceptarà l’incompliment per part de cap administració dels compromisos subscrits".

Els socis també es comprometen a "vetllar" perquè "els serveis a les persones finançats amb fons públics que desenvolupi l’Ajuntament siguin gestionats per entitats del tercer sector", tot recollint una demanda que els va fer la Fundació Catalana de l’Esplai en un dels pocs debats electorals que es van celebrar a la ciutat per iniciativa de les entitats de lleure hospitalenques.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.