El conseller d’Empresa i Ocupació presenta el pla estratègic pel turisme fins el 2016 i afirma que aquesta indústria forma part del projecte de país
Felip Puig, en roda de premsa aquest dimarts.
El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha anunciat que en base al comportament dels mesos que ha estat vigent la taxa turística, entre el mes de novembre i fins el mes de març d’aquest any, s’han recaptat 8 milions d’euros. Una extrapolació d’aquesta recaptació fa preveure que després del segon i tercer trimestre, que són els més rellevants en termes turístics, la recaptació rondarà els 40 milions. Puig ha afegit que el Govern manté que un cop aquesta taxa estigui rodada la recaptació arribarà als 100 milions. El conseller ha presentat el pla estratègic del sector turístic 2013-2016 afirmant que el turisme no és una activitat econòmica qualsevol sinó que forma part del projecte de país.
El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha fet aquesta primera valoració del comportament de la taxa turística en el transcurs de la seva presentació del pla estratègic del turisme 2013-2016 i amb un horitzó general encara més ampli fins el 2020. L’objectiu d’aquest pla és consolidar la indústria turística catalana, que per oferta en relació amb la superfície del territori és ja líder en el conjunt de la Unió Europea, i superar els factors negatius que encara arrossega que són l’excessiva estacionalitat del sector.
El conseller ha dit que després de dos any i mig de treball en el sector turístic català, la diagnosi que ha servit de base per dissenyar aquest pla estratègic del turisme indica que Catalunya disposa d’un bon model de sol i platja, que s’afegeix al fenomen ”fabulós” que suposa la marca Barcelona. El pla estratègic preveu consolidar aquests dos models i desenvolupar un nou model que ja fa anys que va augmentant el seu pes que és el turisme d’interior i de muntanya.
La idea del pla estratègic és estudiar com adaptar l’oferta turística catalana al nous clients procedents de països emergents que s’estan intentant captar a través del desplegament del pla de màrqueting que el Govern va aprovar recentment i que vol promocionar l’oferta turística catalana arreu del món.
En el transcurs de la seva intervenció, Puig ha dit que a Catalunya el turisme no és una activitat econòmica qualsevol si no que forma part del projecte de país. Un país que té històricament una vocació de societat oberta que fa que sigui un territori dels més atractius del món en l’àmbit turístic, ha dit.
El conseller ha desgranat el teixit econòmic de Catalunya i després de defensar la vocació industrial de Catalunya; ”Catalunya serà industrial o no serà”, ha dit, ha afegit que a més d’aquesta vocació industrial el país té una vocació turística i logística que fan d’aquest tres sectors els pilars de creixement de l’economia catalana.
Taxa turística
En relació amb el comportament dels primers mesos de vigència de la taxa turística, Puig ha dit que entre els mesos de novembre i desembre de l’any passat i el resultat del primer trimestre d’aquest any la recaptació del sector ha estat d’un 8 milions d’euros. A partir d’aquesta xifra, i fent una extrapolació del que poden suposar el segon i el tercer trimestre d’aquest any, que són els mesos més rellevants en termes turístics, la recaptació que es pot tancar el mes de novembre podria arribar a superar els 40 milions d’euros.
El conseller ha demanat prudència en aquest extrapolació que està feta ”a vol d’ocell” perquè es basa només en el 12% de les pernoctacions d’un any, que són les nits que s’han contractat entre el mes de novembre del 2012 i el mes de març d’aquest any. Seria més fàcil fer una extrapolació en unes xifres que suposessin el 60% de les pernoctacions, ha justificat. Tot i aquestes xifres, el conseller s’ha reafirmat en la previsió de què un cop la taxa estigui rodada i tots els establiments registrats la recaptació d’aquest impost arribarà als 100 milions d’euros l’any.
El conseller ha recordat que els recursos captats per aquesta taxa es repartiran en un 30% pels Ajuntaments i el 70% restant per polítiques de promoció engegades pel Govern, sempre consensuades amb les empreses i associacions del sector.
Aquest consens amb el sector no només és un comportament pel que fa al 70% dels recursos. Puig ha dit que el Govern treballa perquè del 30% de recursos que tenen els Ajuntaments es puguin fer inversions compartides entre el sector, la Generalitat i els Ajuntaments.