El conseller d’Empresa i Ocupació creu que la via del diàleg amb el govern espanyol ha ”desaparegut radicalment”
El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, en una intervenció en roda de premsa.
El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, afirma que la recessió encara no ha tocat fons però que ”ben aviat” ho farà, segons ha explicat en una entrevista en el programa ‘Suplement’ de Catalunya Ràdio. Per al conseller, aquest canvi de tendència ja es comença a ”intuir” a partir d’alguns indicadors econòmics com ha estat l’evolució de l’atur registrat aquest mes de maig que s’ha convertit, conjuntament amb el maig del 2010, amb el millor mes de maig dels últims 12 anys a Catalunya. En relació amb la via de diàleg amb el govern espanyol, que ha caracteritzat l’actuació política de CiU des del començament de la democràcia, Puig ha dit que és una via que ha ”desaparegut radicalment”.
Felip Puig ha assegurat que en aquest procés de recessió que viu l’economia catalana des de l’any 2012 ”encara no hem tocat fons, no puc enganyar a ningú, però comença a haver-hi indicadors que ens permeten intuir que potser ben aviat tocarem fons”. Aquesta afirmació l’ha fet el conseller en el programa ‘Suplement’ de Catalunya Ràdio aquest diumenge al mati.
Entre els indicadors que permeten recuperar l’optimisme, Puig ha citat l’evolució de l’atur registrat del mes de maig, que conjuntament amb el maig del 2010, ha estat el millor mes de maig dels últims deu anys, ha dit. Per al titular de la cartera d’Ocupació, aquest canvi de tendència és molt important perquè es tradueix amb més optimisme per part dels empresaris que deixen de patir per si podran pagar la nòmina dels seus treballadors a finals de mes i ja comencen a pensar en plans estratègics a més llarg termini.
A més de l’atur, els altres indicadors que fan recuperar l’optimisme són el ritme de les exportacions, l’arribada dels turistes, la confiança dels inversors estrangers, l’economia diversificada i l’esperit de superació dels empresaris catalans.
Objectiu de dèficit ”desitjable” de l’1,9%
El conseller també s’ha referit a l’objectiu del dèficit públic i ha dit un marge de dèficit de l’1,9% seria ”desitjable” sobretot si es compara amb el 0,7% que el govern espanyol va anunciar fa dos mesos. Per Puig aquest canvi suposaria una relaxació d’1,2 punts de marge de dèficit que en xifres absolutes es traduiria en 2.400 milions menys d’exigències d’ajust per a Catalunya.
El titular de la cartera d’Empresa i Ocupació s’ha mostrat partidari de què el govern espanyol optin per fer un repartiment de l’objectiu del dèficit en forma asimètrica, de la mateixa manera que les autoritats europees no tracta de la mateixa manera als països de la Unió Europea. ”Europa no tracta igual Espanya que Àustria, ni Espanya que Alemanya”. Per tant, ha dit el conseller, ”Espanya no ha de tractar igual a Catalunya o altres regions que no tenen els problemes que tenim nosaltres”.
La via del diàleg ”ha desaparegut radicalment”
Felip Puig també s’ha referit a l’enquesta publicada per ‘El Periòdico’ i que indicava que CiU deixaria de ser el partit més votat. Puig destaca que si bé el resultat de l’enquesta assenyala que CiU perd en intenció de vot per governar Catalunya, continua sent la força més votada quan es tracta d’anar a negociar a Madrid.
Tot i això, el conseller ha reflexionat sobre aquest escenari de diàleg que ha caracteritzat la política de CiU durant els últims 30 anys. Puig creu que aquesta via del mig de diàleg amb el govern espanyol ”ha desaparegut i ha desaparegut radicalment” perquè les posicions són molt polaritzades: o a favor de la independència o a favor d’Espanya, i per tant ”la via del diàleg i de la negociació que sempre ha identificat la gent de CiU en aquests moments ha desaparegut i això pot generar una certa confusió”.