10.06.13 – BARCELONA • Barcelonès

Puig dotarà en 2,6 milions la campanya turística d’aquest estiu, el triple de recursos que l’any passat

0
395

El conseller i els empresaris del sector valoren positivament la taxa del turisme que garanteix el manteniment de la fórmula 1 a Montmeló


El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, en un moment de la reunió amb empresaris del sector turístic que ha servit per constituir la Comissió del Fons per al Foment del Turisme que definirà el destí dels recursos recaptats per la taxa turística.
El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, i els empresaris turístics han constituït la comissió del Fons per al Foment del Turisme que ha de definir el destí dels recursos de la taxa turística. Puig ha dit que gràcies aquesta taxa, el Govern dotarà en 2,6 milions la campanya d’estiu d’aquest any, cosa que suposa triplicar els 800.000 euros que es van destinar en la campanya de l’any passat i que van sortir dels pressupostos de la Generalitat. Els empresaris s’han felicitat per la taxa que tot i no ser ”desitjada” s’ha vist que era ”necessària” perquè gràcies a ella, per exemple, s’ha assegurat, amb recursos del mateix sector, la partida de 5 milions per mantenir la Fórmula 1 a Montmeló.
La taxa turística la va posar en marxa el Govern el passat mes de novembre. En el transcurs d’aquests dos mesos més el primer trimestre d’aquest any, en cinc mesos, el Govern ha recaptat un total de 8,5 milions d’euros. Des seguir amb aquest tendència, el primer any d’aplicació d’aquesta taxa permetrà recaptar entre 40 i 42 milions d’euros. 
Un cop la taxa estigui desplegada i regulada en tots els establiments turístics, inclús els que avui per avui estan en trànsit de regulació com són els habitatges d’ús turístic a partir del decret que regula el registre el conjunt dels establiments turístics, el potencial de recaptació d’aquesta taxa serà d’uns 70 o 80 milions d’euros l’any, per sota dels 100 milions que inicialment es van preveure i que el conseller aquest dilluns ha demanat que s’abandoni definitivament com a previsió.
Felip Puig ha explicat que l’expectativa dels 100 milions s’ha rebaixat perquè s’han introduït una sèrie de supòsits com que els menors de 12 anys estan exclosos de la taxa o que el passatgers de creuers tampoc i d’altres supòsits que han fet baixar les previsions de recaptació. 
Impost no ”desitjat” però ”necessari” 
Joan Gaspart, de Turisme de Barcelona i empresari hoteler, que forma part de la comissió del Fons per al Foment del Turisme que s’ha posat en marxa aquest dilluns, ha explicat que tot i que la taxa era un impost no ”desitjat” pel sector, amb els pocs mesos de vigència s’ha demostrat que era ”necessària”. 
Tots els representants del sector turístic que han participat en la roda de premsa posterior a la constitució d’aquesta comissió, han assenyalat la seva satisfacció perquè el Govern havia complert amb la seva promesa de què els recursos que es generarien a partir de l’aplicació de la taxa serien finalistes per al sector i per a la seva promoció.
Garantia per mantenir la Fórmula 1 a Montmeló 
Per justificar aquesta satisfacció del sector empresarial i l’ús d’aquest diners, Gaspart ha dit que a partir de la taxa el sector turístic s’ha assegurat que el cost de la Fórmula 1 del circuit de Montmeló, uns 5 milions d’euros l’any, i amb un retorn de la inversió d’uns 120 milions també anuals, estiguin garantits en recursos propis del sector i sense necessitat d’utilitzar recursos dels pressupostos de la Generalitat. 
Gaspart ha afegit que amb aquesta taxa, el sector turístic català podrà mantenir un bon nivell de promoció per competir amb les principals regions turístiques del món, i sempre utilitzant els recursos propis que el mateix sector genera. 
El conseller ha recordat que la recaptació de la taxa turística es distribueix pressupostàriament en un 30% per als ajuntaments i en el 70% per a la Generalitat. En la partida que gestiona el Govern, el Departament d’Empresa ha posat en marxa aquesta Comissió per poder compartir amb el sector empresarial el destí d’aquests recursos. 
Amb aquests percentatges, l’estimació de repartiment per aquest primer any és d’uns 14 milions pels Ajuntaments i la resta, uns 28 milions per al Govern. En aquest diners, el Departament té previst destinar 10,5 milions a promocions directes de l’Agència Catalana de Turisme i els altres 17,5 milions per a recursos, promocions i productes turístics. 
El conseller ha seguit desgranant el destí concret dels recursos que estan en mans de la Generalitat i ha dit que d’aquests 17,5 milions que no gestiona l’Agència Catalana de Turisme, 6,5 milions serviran per dotar infraestructures turístiques com són les participacions accionarials en les pistes d’esquí on participa la Generalitat o, per exemple, els 5 milions que per sí sol costa garantir el campionat mundial de Fórmula 1 al circuit de Montmeló i que té un impacte en el secor d’uns 120 milions d’euros l’any, segons càlculs de la Generalitat i del sector. 
Seguint en aquesta partida de 17,5 milions, i descomptats els 6,5 milions per infraestructures, els restants 11 milions es reparteixen a parts iguals en campanyes i actuacions dins de l’àmbit de recursos i en el desplegament i renovació de programes de productes. 
Campanya d’estiu amb el triple de pressupost
Aprofitant aquest desplegament de dades econòmiques, el conseller ha anunciat que un efecte concret i positiu dels recursos d’aquesta taxa turística serà que la campanya turística d’estiu d’aquest any que es començarà a difondre aquest mateix mes de juny tindrà una dotació de 2,6 milions d’euros, el triple dels 800.000 euros que es van destinar l’any passat que no hi havia taxa turística i que s’havien d’utilitzar els recursos dels pressupostos de la Generalitat, molt condicionats en un entorn d’ajust pressupostari.
Aquesta campanya d’estiu d’aquest any es farà entre els mesos de juny i juliol sota l’eslògan ‘Catalunya. M’agrada Compartir”. Anirà destinada al mercat internacional però posant èmfasi als mercats més pròxims com són el turisme d’interior espanyol i el francès. També es faran actuacions rellevants amb els mercats tradicionals i fidelitzats com són l’Alemany, el Regne Unit i l’Italià. 
Els anuncis, en tots els formats d’emissió, difondran els atractius turístics tant de la costa com de l’interior de Catalunya. Els anuncis estaran acompanyats per la cançó ‘T’espero a Catalunya’ composada per Marc Parrot i interpretada per la cantant Beth. 
El conseller també ha explicat la distribució territorial de la recaptació d’aquests primers mesos de vigència de la taxa turística i ha assenyalat que el 63% dels diners venien de Barcelona ciutat, el 13% de les comarques de Barcelona, l’11% de Girona, el 6% de Tarragona, l’1% de les Terres de l’Ebre, el 2% de Lleida i el 4% de la Val d’Aran. 
Marca Barcelona
Felip Puig ha tornat a reiterar la importància de la marca Barcelona i l’ha il·lustrat dient que fora a l’estranger s’acostuma a conèixer a ”Catalunya com aquell país que té com capital Barcelona”. 
A la roda de premsa posterior a la constitució d’aquesta comissió per decidir els recursos de la taxa turística han participat Berta Cabré, presidenta de la Federació Catalana de Càmpings, Pere Olius, president de la Confederació de Catalunya de Turisme Rural, i Lluís Torrent, president de la Federació catalana d’Apartaments Turístics, que ha acompanyat al conseller i a Joan Gaspart. 
Tots ells han donat suport a la taxa i l’han valorat positivament. A més, tots ells han informat que no hi havia hagut problemes rellevants en el cobrament d’aquesta taxa, especialment entre els estrangers, ”més acostumats aquests tipus d’impostos”, ha dit Berta Cabré. 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.