22.09.11 – BARCELONA • Barcelonès

Puyal: “Si perdéssim la llengua, seria responsabilitat nostra”

0
397

Barcelona (ACN).- El periodista barceloní Joaquim Maria Puyal ha pronunciat aquest dijous el pregó que dóna el tret de sortida a les festes de la Mercè. En el discurs, en el qual ha intercalat efectes sonors i cançons, Puyal ha rememorat episodis del que ha qualificat com el seu “festeig” amb Barcelona. El periodista ha reivindicat “l’orgull pel patrimoni col·lectiu” i la defensa de “les coses pròpies”, entre elles, la llengua. “Si perdéssim la llengua -que, pel camí que anem, tampoc no seria tan inimaginable-, al final de tot, seria responsabilitat nostra”, ha afirmat. Puyal ha reclamat líders “que tinguin el valor de l’autenticitat, treballin, s’exigeixin, s’esforcin i es estiguin convençuts d’allò que ens diuen”.

Les festes de la Mercè, que se celebren entre el 22 i el 25 de setembre, han estat inaugurades aquest dijous a la tarda amb el tradicional pregó, que aquest any ha pronunciat el periodista barceloní Joaquim Puyal. L’escenari ha estat un Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona replet d’autoritats i representants de la societat civil de la ciutat, entre ells l’alcalde Xavier Trias -que assisteix per primera vegada com a cap del govern municipal-, els tinents d’alcalde de l’Ajuntament i la presidenta del Parlament, Núria de Gispert. A l’acte també hi eren presents el secretari general de CiU i candidat a les properes eleccions generals, Josep Antoni Duran i Lleida o l’exministre espanyol, Narcís Serra.

El pregoner d’enguany ha fet un recorregut pels seus records de la ciutat. Fent servir efectes sonors i cançons, Puyal ha explicat la seva “història d’amor amb Barcelona”, de la qual ha responsabilitzat, en bona part, als seus pares. La veu d’una venedora de diari, el so del virolai, del ‘Diario hablado de Radio Nacional de España’, del teclat d’una màquina d’escriure, la sintonia del programa de televisió ‘Vostè pregunta’, el discurs de Pau Casals a l’ONU i la sintonia de TV3, així com cançons de Núria Feliu, Serrat, Los Clippers, Luis Aguilé, Peret, Guillermina Motta, Moncho, Sirex, Gino Paoli, The Moody Blues, Joan Isaac, Lluís Llach, Jaume Sisa, Raimon, Maria del Mar Bonet, la Companyia Elèctrica Dharma, Marina Rosell, La Trinca, Gato Pérez, Dyango, Freddie Mercury i Montserrat Caballé, Los Manolos, Sau, Sangtraït, Sopa de Cabra, Els Pets, Lax’n’Busto, Gossos, Antònia Font o Manel han servit Puyal per il·lustrar el recorregut per la història de la ciutat.

Puyal ha invocat la urbanitat i la força que tenen els ciutadans. Després de recordar les sinèrgies entre grups polítics i socials per fer front al franquisme, el periodista ha afegit: “si els catalans anem junts, som imbatibles. Per tant, quan l’objectiu comú s’ho mereix, sempre cal superar les diferències”.

Reivindicació de la llengua i la cultura

El pregó li ha servit també per reivindicar les costums i la cultura del país. Puyal ha reclamat els catalans que defensin el patrimoni col·lectiu i se’n sentin orgullosos. “No sempre hem tingut la prudència i l’orgull de defensar les nostres coses”, ha declarat, i ha inclòs entre aquestes la llengua. “La clau és estimar o defensar allò que és nostre”, ha afegit.

El periodista ha tingut un record emocionat per Pasqual Maragall, a qui ha agraït l’esforç per millorar Barcelona. L’agraïment l’ha estès a altres personalitats que també es van implicar en projectes com ara els Jocs Olímpics de 1992, que, segons ha afirmat, va fer que els ciutadans de la ciutat es retrobessin amb “l’orgull de ser barcelonins”. Puyal ha aprofitat aquest record per reivindicar lideratges. “Ens calen líders de debò. Que tinguin el valor de l’autenticitat, que treballin, s’exigeixin, s’esforcin i estiguin convençuts d’allò que ens diuen”, ha explicat Puyal. I ha afegit: “Líders de debò, que te’ls miris als ulls i te’ls creguis, amb més fons que aparença, amb més compromís que simple implicació, amb més autoritat encara que poder”.

El discurs ha acabat amb unes paraules en diferents llengües amb les què el periodista ha desitjat bones festes a tots els ciutadans de Barcelona.

L’alcalde, que ha introduït el pregoner, ha destacat l’amor per la ciutat i per la llengua de Joaquim Maria Puyal. Segons Trias, Puyal és un “pregoner d’una llengua desacomplexada” i ha afirmat que les seves retransmissions a la radio són una mostra de que el català és viu.

Invitació de l’alcalde als barcelonins

Trias també s’ha dirigit als ciutadans de Barcelona per demanar-los que participin i gaudeixin d’unes festes que mostren Barcelona com una ciutat amb una cultura i identitats pròpies, però oberta. També ha convidat a la gent de la resta de Catalunya a afegir-s’hi. Les festes de la Mercè són, segons ha dit, una oportunitat perquè la ciutat doni la millor cara i ha recordat que “cal viure-la amb civisme”.

Un cop acabat el pregó, l’alcalde ha assistit al ‘Toc d’Inici’, que ha tingut lloc a la plaça Sant Jaume i en el què els elements del bestiari de la ciutat, que formen part del Seguici Popular de Barcelona, han interpretat les seves danses, alguns d’ells amb pirotècnia. Més tard, Trias i les autoritats han assistit en el mateix escenari al primer passi de les projeccions que es faran sobre la façana de l’Ajuntament. En aquest cas, la projecció de “La Casa Màgica”.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.