29.05.13 – L’ARMENTERA • Alt Empordà

Quatre municipis de l’Alt Empordà mancomunen la recollida del rebuig per estalviar costos

0
487

És una prova pilot que s’ha fet als pobles de l’Armentera, Palau de Santa Eulàlia, Sant Miquel de Fluvià i Ventalló amb contenidors més grans


(D’esquerra a dreta) L’alcalde de l’Armentera, Josep Isern; el de Sant Miquel de Fluvià, Àngel Posas; el conseller comarcal de Medi Ambient, Alfons Vila, i l’alcalde de Ventalló, Joan Albert, aquest matí en un punt de recollida.
Els ajuntaments de l’Armentera, Palau de Santa Eulàlia, Sant Miquel de Fluvià i Ventalló han mancomunat des de fa un mes la recollida del rebuig per estalviar costos i millorar la planificació. Es tracta d’una prova pilot que permetrà saber el pes dels residus de cada contenidor -que passen a ser tres vegades més grans que els que tenien- i consultar les dades en una pàgina web. Cada poble ha ajustat el servei a les seves necessitats. Així per exemple, a l’Armentera s’han reduït els punts de recollida i el consistori preveu aconseguir un estalvi del 25%, un fet que evitarà haver d’augmentar les taxes d’escombraries als usuaris. En total, es donarà servei a uns 4.000 habitants.
La prova s’ha fet amb la coordinació del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, que ha redactat els plec de condicions en funció de les característiques de cada municipi. A banda de buscar una reducció dels costos amb el transport, també s’ha aprofitat per treure els contenidors que hi havia fins ara de rebuig i substituir-los per uns altres que són tres vegades més grans, de 1.000 litres de capacitat que tenien els antics a 3.500 litres. A més, s’ha aconseguit unificar els contenidors de rebuig amb els de la recollida selectiva (paper, vidre i envasos) i ara els usuaris ho tindran tot allà mateix. Amb un sistema ‘easy’, els nous contenidors tenen més facilitats a l’hora d’obrir-se i són accessibles per persones amb minusvalidesa. 
El servei de la recollida del rebuig anava a compte del municipi i en el cas d’aquests quatre pobles de l’Alt Empordà era deficitari. Segons explica l’alcalde de l’Armentera, cada any hi havia d’afegir 7.000 euros per poder pagar el total de la factura. Ara, amb aquest sistema mancomunat, han reduït els punts de recollida i preveuen aconseguir un estalvi de fins al 25%, que evitarà haver d’augmentar les taxes d’escombraries dels ciutadans. Per la seva banda, Ventalló confia aconseguir un estalvi d’un 15%. 
En el cas de Sant Miquel de Fluvià, que ja porta tres anys amb el sistema ‘easy’ als contenidors de la selectiva, aquest nou servei els ha permès incrementar un punt de recollida el juliol i agost, que ara era de dos cops per setmana. "Tot són millores", reconeixia satisfet l’alcalde que també recordava que estan a prova de tramuntana perquè no es poden moure amb el vent. 
Un altre de les millores és que passa a ser un sistema de pesatge dels residus per cada contenidor, de manera que els pobles poden gestionar i planificar millor la recollida en funció dels informes mensuals detallats que es podran consultar a través d’una pàgina web. "En un cap de setmana de pont en què doblem la població perquè tenim turisme de segona residència pots arribar a situacions d’estrés però ara podràs preveure una recollida extra en una zona concreta", explica l’alcalde de l’Armentera. 
Actualment, la mitjana de recollida selectiva a l’Alt Empordà és d’un 17% i per tant encara hi ha molta feina a fer per aconseguir millorar aquest percentatge. Els alcaldes han coincidit que cal inculcar el reciclatge als ciutadans perquè, entre altres coses, permet reduir la factura i les tonelades de brossa sense destriar a l’abocador. És per això que també s’han distribuït tríptics informatius. La idea és poder incorporar més municipis a aquest servei compartit, com ara Cabanes, que ha incorporat aquest sistema de forma individual. 
Des del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, a través del conseller comarcal de Medi Ambient, Alfons Vila, han recordat que no ha suposat cap sobrecost per als ajuntaments respecte l’anterior prestació del servei. 
Mancomunar altres serveis
L’Armentera i Ventalló ja comparteixen la mateixa deixalleria que hi ha aquest primer municipi. Es va fer una prova pilot amb alguns nuclis de Ventalló i, davant la bona acceptació, s’ha decidit extendre-ho a tot el municipi. També ha permès poder obrir dos cops per setmana i no només un com es venia fent fins ara. 
De forma paral·lela, s’està treballant en altres projectes per mancomunar serveis amb més municipis de l’Alt Empordà. El que està més avançat és el de l’enllumenat públic per fomentar l’estalvi energètic, amb mesures com ara la incorporació de llums LED. També s’està estudiant compartir tècnics i personal administratiu. 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.