L’Energy Poverty Advisory Hub (EPAH) presenta els resultats de la seva segona ronda d’assistència tècnica, que ha donat suport a més de 30 municipis i supramunicipis de tota la UE en la seva lluita contra la pobresa energètica.
Per segona vegada, l’EPAH va convidar governs locals i organitzacions que treballen amb ells a sol·licitar assistència tècnica i rebre suport per afrontar aquest problema. Els resultats d’aquesta ronda han destacat les principals necessitats de ciutats i pobles per fer front a la pobresa energètica.
Algunes de les activitats desenvolupades inclouen identificar indicadors per diagnosticar la pobresa energètica i llars vulnerables, crear campanyes de comunicació per a comunitats energètiques i millorar la visibilitat d’oficines d’energia per connectar amb consumidors vulnerables.
El programa s’ha centrat a capacitar els municipis i permetre’ls dissenyar estratègies adaptades als seus reptes específics.
Diferents necessitats, solucions personalitzades
- Getafe, Espanya: Creació d’una guia per sistemes de calefacció i refrigeració districtuals, amb potencial de reduir costos fins a un 50% mitjançant fonts d’energia locals i renovables.
- Bükkszentkereszt, Hongria: Introducció de tecnologies de calefacció sostenibles per substituir mètodes tradicionals amb llenya, reduint riscos de salut i costos.
- València, Espanya: Formació d’agents energètics municipals per combatre la pobresa energètica estival davant onades de calor.
- Macedònia Oriental: Diagnòstic energètic que facilita la creació de plans d’acció contra la pobresa energètica a municipis com Drama i Kavala.
Conclusions principals
El projecte destaca que combatre la pobresa energètica requereix comprensió local i una visió holística, combinant solucions tècniques amb implicació comunitària. L’assistència tècnica ha ajudat a recollir dades, elaborar plans d’acció i implementar mesures d’estalvi energètic que beneficien directament llars vulnerables.