“Què passarà amb els municipis després del 20N?”

0
286

El passat dijous 29 de novembre de 2011 va tenir lloc a la Sala d’actes de la Farinera Teixidor, seu d’El Punt Avui a Girona una nova edició dels Esmorzars Alcaldes.eu i que es va centrar en com finançar els municipis: “Què passarà amb els municipis després del 20N?”.

Assistents: Il·lm. Sr. Jaume Torramadé i Ribas, President Diputació Girona i Alcalde de Salt; Il·lm. Sr. Carles Puigdemont, Alcalde de Girona; Il·lm Sr. Salvador Balliu i Torroella, Alcalde Caldes de Malavella; Il·lm Sr. Fermí Santamaria, Alcalde de Llagostera; Il·lm. Sr. Estanis Puig, Alcalde de L’Escala; Il·lm. Sr. Josep Maria Corominas, Alcalde de Olot; Il·lm. Sr. Miquel Noguer i Planas, Alcalde de Banyoles; Il·lm. Sr. Jordi Fernández Iruela, Alcalde de Palafrugell; Il·lm. Sr. Enric Bagué, Alcalde de Cassà de la Selva, Sr. Joan Sala, Consell Assesor d’Alcaldes.eu; Il·lm. Sr. Joan Alfons Albó i Albertí, Alcalde de Sant Feliu de Guixols, Il·lm. Sr. Jordi Munell i Garcia, Alcalde de Ripoll; Il·lm. Sr. Albert Piñeira i Brosel, Alcalde de Puigcerdà, Sr. F. Xavier Roca, Editor i Director Alcaldes.eu; Sr. Miquel Riera, Conductor de la Trobada, Director del Diari El Punt Avui, comarques gironines.


Si vostè, en endavant, vol rebre l’informe complet dels esmorzars que es realitzen periòdicament ha de subscriure’s a la publicació: Formulari de subscripció a Alcaldes.eu

Veure el Reportatge Fotogràfic
“Bàsicament, es tracta d’un col·loqui que Alcaldes.eu anomena “en positiu”. Es tracta d’aportar experiències i idees, de cara a intentar parlar de l’actual crisi del finançament dels ajuntaments i de tots els aspectes col·laterals que això comporta..
Miquel Riera

“Alcaldes, per descomptat, però no els grups municipals, sinó el govern i la oposició estem cridats a liderar responsablement una resposta del món local a la crisi.”
Carles Puigdemont

“Si fa uns anys les preguntes o respostes que donàvem als nostres ciutadans eren farem, farem i farem, en aquests moments ho hem traduït en gestió responsable i gestió eficient.”
Jaume Torramadé

Sr. Miquel Riera: Bon dia. Gràcies per haver vingut. Aquesta és una de les primeres col·laboracions entre El Punt Avui de les comarques gironines i Alcaldes.eu.

A nivell de l’edició nacional ja s’havien fet alguns altres esmorzars a Barcelona, però la gent d’Alcaldes.eu van voler fer un primer col·loqui a les comarques gironines i des de El Punt Avui varen facilitar al màxim la realització d’aquest col·loqui. Bàsicament, es tracta d’un col·loqui que Alcaldes.eu anomena “en positiu”. Es tracta d’aportar experiències i idees, de cara a intentar parlar de l’actual crisi del finançament dels ajuntaments i de tots els aspectes col·laterals que això comporta. En tot cas, abans de començar l’alcalde de Girona, en Carles Puigdemont ens dirà unes paraules, després el president de la Diputació i després encetaríem el col·loqui. Moltes gràcies.

El Sr. Miquel Riera dóna la paraula a l’alcalde de Girona.

El món local no serà el mateix abans que després d’aquesta crisi
Il·lm. Sr. Carles Puigdemont: Bé, moltes gràcies. En primer lloc, alcaldes benvinguts a la ciutat de Girona. Gràcies a Alcaldes.eu i El Punt Avui per aquesta iniciativa. Ens heu convocat a l’entorn d’una pregunta que tots ens fem; tots esperàvem amb candeletes la celebració de les eleccions i a partir d’ara què hem de fer?
El propòsit es parlar en positiu d’una cosa que no es gens positiva i que de moment no hem aconseguit encara ni el món local, ni el món financer, ni el món d’un altre nivell abordar-ho de forma positiva i és com podem encarar positivament la sortida de la crisi? Estic convençut de que els problemes que tenim son pràcticament els mateixos; finançament, recursos, fiscals, serveis socials, de desafiament cap els reptes del món modern i per tant seria bo pensar que a iguals problemes, li escauen iguals solucions. La manera més eficient d’encarar sortides en positiu de la crisi ha de ser aquella que fa que els
problemes que son denominador comú fóssim capaços d’agrupar-los i buscar solucions comunes, en benefici del ciutadà. Els nostres ciutadans, que pateixen la crisi i demanen respostes a les administracions i principalment a la nostra, que es la més propera. Nosaltres no tenim el catàleg de tots els problemes que hi ha i als que apareixen de nou a les nostres viles i ciutats. Tots estem elaborant o en tràmit d’aprovació els pressupostos del 2012, que si surten al col·loqui hi veurem característiques comunes, no només de restricció, sinó de priorització en les nostres polítiques.

El món local no serà el mateix abans que després d’aquesta crisi. I la manera com sigui després tindrà molt a veure si volem que sigui una sortida en positiu i constructiva en el paper actiu que tinguem els electes locals. Alcaldes, per descomptat, però no els grups municipals, sinó el govern i la oposició estem cridats a liderar responsablement una resposta del món local a la crisi, perquè això ens transformarà per una bona temporada. Alguns dels que estem aquí presents hem participat en alguna trobada d’alcaldes, amb aquest mateix esperit, de manera oberta, per intentar intercanviar coneixement a l’entorn sobre coses molt puntuals, però importants: les ordenances, el desafiament de les terrasses, la llei del tabac, etc.
Tot això que s’està movent al món local es bo que el posem en comú per donar una força al país, que permeti trobar respostes eficients per a la crisi que patim. Si això ha de ser així, nosaltres estem cridats a liderar una part important de les respostes. Només volia fer-vos aquestes pinzellades a títol d’invitació a la reflexió, abans de cedir la paraula a l’alcalde de Salt i president de la Diputació de Girona.

L’alcalde de Salt i President de la Diputació de Girona agafa el torn de paraula per explicar que en pensa.

El món local no pot refusar el repte de liderar la sortida d’aquesta crisi i ho hem de fer.
Il·lm. Sr. Jaume Torramadé i Ribas: La pregunta que se’ns planteja es què passarà amb els municipis després del 20 de Novembre? Jo crec que algunes de les claus es plantegen a partir de l’elaboració d’ordenances fiscals i a partir de l’elaboració dels pressupostos de 2012, però crec que li hem donat una resposta amb les eleccions municipals de Maig d’aquest any. Jo no conec cap candidat que s’hagi presentat a aquestes eleccions portant com a bandera grans obres municipals públiques. Si fa uns anys les preguntes o respostes que donàvem als nostres ciutadans eren farem, farem i farem, en aquests moments ho hem traduït en gestió responsable i gestió eficient i aquelles coses que no es poden mantenir tractem de fer l’impossible per no posar-les en funcionament. Per tant, crec que la responsabilitat del món local va començar a les eleccions i s’ha vist que els projectes expansius han donat pas a una gestió més responsable i eficient. Hi ha una frase que sempre surt que és les crisis són oportunitats. La crisi ens obligarà a ser més eficients i responsables, més que això, ens obligarà a gestionar amb una altre visió. Aquesta visió que teníem, segurament l’haurem de canviar per una gestió millor de la que tenim.

Per últim, nosaltres som electes locals i a nosaltres se’ns troba pel carrer cada dia i al ciutadà el que no li pots donar mai es la resposta de si em parles d’un tema com el centre d’atenció primària derivar la conversa a una altre administració, perquè la gent no ho entén i espera de tu respostes que fan referència a les teves obligacions com a administració local. El món local no pot refusar el repte de liderar la sortida d’aquesta crisi i ho hem de fer. I dins del món local la Diputació ha de ser un instrument per poder-ho fer. La visió local que té una Diputació no la tenen les altres administracions i això no es pot perdre de vista i és un tant que el món local tenim a favor i que em de saber explotar.

Sr. Miquel Riera: Moltes gràcies senyor Torramadé. El col·loqui és obert, això sí es tracte d’un debat obert i intentem donar opinions en positiu. Ara plantejaré la pregunta: Què poden fer es administracions locals per superar aquesta situació de crisi? Si li sembla podem començar amb l’alcalde d’Olot.

(…)


Si vostè, en endavant, vol rebre l’informe complet dels esmorzars que es realitzen periòdicament ha de subscriure’s a la publicació: Formulari de subscripció a Alcaldes.eu

Veure el Reportatge Fotogràfic

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.