Quins mecanismes de suport existeixen per ajudar els governs locals a facilitar la creació de comunitats energètiques a les seves ciutats?

0
4188

Quins mecanismes de suport existeixen per ajudar els governs locals a facilitar la creació de comDescobriu les eines i mecanismes presentats durant el llançament del projecte LIFE-BECKON, un projecte destinat a donar suport a les autoritats locals i regionals a desplegar comunitats energètiques.

Les comunitats energètiques són grups de ciutadans, empreses i autoritats locals que s’uneixen per produir, consumir i compartir energies renovables. En la transició de les ciutats cap a fonts d’energia sostenibles, les comunitats energètiques tenen un paper essencial a jugar. Els governs locals són fonamentals per facilitar la creació d’aquestes comunitats.

Hi ha diverses eines i mecanismes disponibles per ajudar els governs locals a crear comunitats energètiques. Aquestes són algunes de les eines clau que es discuteixen al nostre seminari web més recent, “Mecanismes de suport per a les autoritats locals per desplegar comunitats energètiques”.

Eines que s’estan desenvolupant en el projecte LIFE-BECKON
Actualment s’estan desenvolupant algunes eines com a part del projecte LIFE-BECKON, que s’ha llançat recentment.

The Technical Assistance Cookbook: Aquesta és una guia que ofereix assistència tècnica a ciutats i comunitats que volen establir comunitats energètiques. Inclou assessorament pràctic sobre procediments legals i administratius, govern, finançament i comunicació.

Programa de creació de capacitats: aquest programa ofereix oportunitats de formació i desenvolupament de capacitats a les autoritats locals, els ciutadans i les empreses. Té com a objectiu empoderar les comunitats perquè tinguin un paper actiu en la transició energètica.

Plataforma One-Stop Shop en línia: aquesta plataforma s’està desenvolupant i provant a les tres àrees pilot de Copenhaguen, Sofia i la Diputació d’Àvila. La plataforma ofereix una sèrie de serveis, que inclouen assistència tècnica, assessorament financer i suport a la gestió de projectes.

Legislació i iniciatives de la UE per a les comunitats energètiques
El paquet Energia neta per a tots els europeus promou les comunitats energètiques com a concepte social, amb l’objectiu d’aportar beneficis socials i ambientals a les zones locals, en lloc de beneficis financers.

L’estratègia d’energia solar de la UE, un dels instruments polítics clau de REPowerEU, conté mesures per accelerar el desplegament de l’energia solar per augmentar la capacitat fins a 600 GW l’any 2030, inclòs el llançament de la instal·lació de comunitats energètiques, amb subvencions per a comunitats energètiques. per elaborar plans d’inversió per a la realització de projectes d’energies renovables (es preveu que es posi en marxa el 2024).

El dipòsit de comunitats energètiques
El dipòsit de comunitats energètiques ofereix suport a les comunitats i les autoritats locals mitjançant l’anàlisi de polítiques, mapes i avaluació d’impacte. També ofereix assistència tècnica per ajudar les comunitats a establir estructures legals, sistemes de govern, campanyes d’inversió i plans de finançament. Actualment, 70 comunitats estan rebent aquesta assistència tècnica.

Aprenentatge de les àrees pilot de LIFE-BECKON: Copenhaguen (DK), Sofia (BG) i Diputación de Ávila (ES).
Les tres àrees pilot del projecte LIFE-BECKON s’enfronten a diferents reptes i oportunitats pel que fa al desenvolupament de les comunitats energètiques.

A Bulgària, tot i que no hi ha una definició legal clara de comunitats energètiques i prosumidors, el Pla Nacional de Recuperació i Resiliència ofereix oportunitats de finançament per a projectes d’energies renovables. A més, ja hi ha algunes eines útils disponibles, com ara una plataforma digital desenvolupada per al projecte Solar Cities.

Dinamarca s’enfronta a reptes reguladors i fiscals que encara dificulten el desenvolupament de les comunitats energètiques. No obstant això, la ciutat de Copenhaguen està compromesa amb la neutralitat climàtica i promou el desenvolupament de plans d’acció ciutadanes per a les comunitats energètiques mitjançant un enfocament basat en el lloc, que inclou la cooperació intersectorial, processos de govern de dalt a baix i de baix a dalt i subvencions públiques.

A Espanya, les comunitats energètiques s’enfronten a incertesa legal i normativa, manca d’estandardització, tràmits administratius complexos, suport inadequat de les autoritats competents i accés limitat al finançament. Tanmateix, a nivell local, el govern comarcal, com la Diputació d’Àvila, està donant suport a tres petits municipis (Mediana de Voltoya, El Barco de Ávila i Sotillo de la Adrada, tots signants del Pacte d’Alcaldes) per desplegar les primeres comunitats energètiques. a la comarca.

Per saber-ne més, torneu a veure el webinar-llançament del projecte LIFE-BECKON aquí i descarregueu les presentacions del webinar aquí.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.