Quins són els ingredients per a desenvolupar i implementar amb èxit els PAES en municipis petits i rurals?

0
4364

Descobriu les iniciatives, les eines i els bons exemples presentats durant el webinar del Pacte dels Alcaldes Europa “Desenvolupament i implementació de SECAP en municipis petits i rurals”, organitzat conjuntament amb el projecte CEESEU.

Els municipis petits i rurals tenen un paper crucial per assolir els objectius climàtics i energètics de la UE. Al voltant del 35% de la població de la UE viu a ciutats i suburbis i al voltant del 25% a les zones rurals. I les zones rurals representen al voltant del 80% de la superfície total europea. Al mateix temps, les zones rurals i els petits municipis s’enfronten a reptes i obstacles comuns per a la implementació de polítiques i projectes relacionats amb el clima, com ara la manca de recursos, tant en termes de pressupost disponible com d’expertesa interna, la manca de capacitat per implicar parts interessades i comunitats, només per esmentar un parell de factors obstaculitzadors.

Hi ha diverses iniciatives, eines i exemples inspiradors disponibles per ajudar els municipis petits i rurals a adoptar accions energètiques i climàtiques i a seguir implementant els seus PACES i els PAES conjunts. Aquests són alguns dels ingredients clau que es discuteixen al nostre webinar més recent, “Desenvolupament i implementació de SECAP en municipis petits i rurals“.

El Pla d’acció conjunt per a l’energia sostenible i el clima
Alguns municipis persegueixen un enfocament conjunt de la planificació de l’adaptació i la mitigació de l’energia i el canvi climàtic mitjançant el desenvolupament de l’anomenat PAES conjunt. Un PACES conjunt fa referència a un pla que es duu a terme col·lectivament per un grup d’autoritats locals veïnes compromeses a construir una visió comuna, elaborar un inventari d’emissions, avaluar els impactes del canvi climàtic i definir un conjunt d’accions que s’han d’implementar tant individualment com conjuntament en el territori afectat. Està especialment dissenyat per al cas dels municipis de mida reduïda amb indicativament menys de 10.000 habitants cadascun. S’anima a les xarxes intermunicipals (és a dir, unió de municipis rurals i Grups d’Acció Local, unió de municipis de muntanya, grup de municipis de conca fluvial, etc.) i aglomeracions urbanes, com una metròpoli i els seus suburbis, a plantejar-se la realització d’un PAES conjunt. dels SECAP únics. Més detalls disponibles a la Guia de referència ràpida actualitzada sobre SECAP conjunt.

El Pacte Climàtic Europeu
El Pacte Climàtic Europeu és un moviment de persones unides al voltant d’una causa comuna, que uneix persones per construir una Europa més sostenible per a tothom. Les persones, les organitzacions, les empreses i les ciutats poden implicar-se en el Pacte fent el compromís de prendre mesures reals. Proporciona conjunts d’eines i maneres innovadores d’ajudar les institucions públiques a involucrar-se amb els ciutadans en el camí de la transició verda. El Toolkit for European Youth Engagement i el Youth Climate Pact Challenge per ampliar l’acció climàtica dels joves mitjançant la co-creació. El Diàleg del Pacte Climàtic Juvenil per permetre als joves participar en la presa de decisions europees. Els Peer Parliaments for Cities per involucrar activament a grups reduïts de ciutadans per debatre una qüestió política o tema que actualment és rellevant en el context de la ciutat. Els Ambaixadors del Pacte Climàtic per fer acció de treball climàtic sobre el terreny.

“Fins i tot en un món amb IA, el món gira al voltant de les persones” – Katerina Fortun

El mercat de ciutats intel·ligents
El mercat de ciutats intel·ligents ajuda ciutats i pobles de totes les mides a oferir entorns urbans més sostenibles i ofereix tota la informació necessària per explorar, donar forma i configurar projectes de ciutat intel·ligent amb èxit en un sol lloc. Fins al moment, s’han implementat més de 80 projectes europeus d’èxit climàticament neutre i Smart City tant a ciutats petites i mitjanes com a àrees metropolitanes. Les autoritats locals poden rebre ajuda per fer la correspondència entre projectes de ciutats intel·ligents i climàticament neutres i inversors potencials mitjançant el procés de Matchmaking. Des del seu llançament el 2018, aproximadament 130 projectes s’han equipat amb inversors, amb més de 615 milions d’euros d’inversions amb l’interès de la creixent Xarxa d’Inversors.

“L’SCM està desenvolupant una eina de suport a la inversió que és bastant revolucionària en el seu tipus, com la Viquipèdia, podeu aprofundir en el contingut a mesura que aneu per obtenir les respostes que necessiteu”. – Georg Houben

El Pacte Rural
El Pacte Rural és un espai i un marc formal per impulsar la cooperació entre els governs nacionals, regionals i locals, les organitzacions de la societat civil, les empreses, els acadèmics i els ciutadans per actuar cap als objectius compartits de la visió rural de la UE. Llançat el desembre de 2021, el Pacte s’ha desenvolupat amb altres institucions, grups d’interès i membres de la comunitat del Pacte Rural. En adherir-se al Pacte Rural, les autoritats locals poden tenir accés prioritari a plataformes i esdeveniments col·laboratius i estar informades sobre l’evolució de tots els temes d’interès per a la vida rural, incloses les consultes.

“En desenvolupar les nostres eines, teníem en ment els professionals” – Silvia Nanni

The Climate Fresk
El Climate Fresk és una eina poderosa per oferir una educació climàtica de qualitat, accessible a tothom i amb la possibilitat d’escalar-se ràpidament dins d’una organització o comunitat. Proposa un joc seriós col·laboratiu basat en 42 cartes on els participants dibuixen un fresc (pintura mural) que resumeix el treball del Panell Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic.

Aprenent de la comunitat: Xarxa d’Energia Sostenible d’Europa Central i Oriental (països CEE), Grup de municipis de l’àrea del Vesuvi (IT) i Gabrovo (BG).
Els municipis petits i rurals estan avançant cap al desenvolupament i la implementació del SECAP amb diversos mètodes i enfocaments.

A l’Europa central i oriental, la xarxa CEESEN està orientant diverses autoritats locals i regionals de l’ECE cap als objectius de neutralitat climàtica de la UE 2050. Mitjançant projectes de la UE, com el projecte H2020 CEESEU, CEESEN està augmentant la capacitat dels professionals de l’energia sostenible local i regional a la CEE per planificar, finançar, implementar i mantenir eficaçment iniciatives energètiques sostenibles i justes i crear oportunitats perquè les parts interessades comuniquin la CEE. preocupacions de la regió a nivell de la UE. Fins al moment, 36 regions de 10 països de l’ECE participen activament com a membres de la xarxa.

A Bulgària, el municipi de Gabrovo està avançant amb èxit amb la implementació del SECAP, abordant els problemes del canvi climàtic i transformant els reptes en oportunitats i bones pràctiques. S’han implementat mesures clau en diversos sectors, com l’edificació, la qualitat de l’aire, el desenvolupament urbà, l’enllumenat públic, el transport, l’aigua, la gestió de residus, la preservació de sòls i boscos, campanyes públiques. L’establiment d’un Centre local d’eficiència energètica, renovació d’equipaments municipals, edificis clau i zones residencials. Desenvolupament d’un projecte innovador de gestió de residus subterranis amb sensors i d’una plataforma de seguiment dels paràmetres de qualitat de l’aire a la ciutat. A més, Gabrovo es va unir a l’estratègia forestal de la UE “Ofertes per a sòls a Europa” i ofereix constantment una campanya educativa i de sensibilització per a tots els ciutadans.

A Itàlia, tres petits municipis de la zona del Vesuvi (Palma Campània, San Giuseppe Vesuviano i Striano) es van comprometre amb accions climàtiques i energètiques desenvolupant un PAES conjunt. El PACES conjunt inclou objectius tant d’adaptació com de mitigació, i identifica tres mesures principals: agrupació de l’enllumenat públic amb reformes d’edificis en licitació pública; desplegament de comunitats energètiques per fer front a la pobresa energètica; Sensibilitzar la generació juvenil sobre temes ambientals i d’economia circular. S’ha establert una finestreta única compartida per coordinar la implementació i el seguiment del PACES conjunt.

Obteniu més informació, torneu a veure el seminari web “Desenvolupament i implementació de SECAP en municipis petits i rurals“, organitzat conjuntament amb el projecte CEESEU i descarregueu-vos les presentacions del seminari web aquí.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.