El president espanyol valora "l’esforç patriòtic" dels governs autonòmics per reduir el dèficit públic
El president del govern estatal, Mariano Rajoy, durant la inauguració de la línia Barcelona-Girona-Figueres del TAV el passat 8 de gener
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha tancat la porta a revisar els objectius de dèficit de les comunitats autònomes, que pel 2013 estan obligades a no sobrepassar el 0,7% del PIB. En resposta a una pregunta de CiU, el cap de l’executiu espanyol ha explicat que només "un canvi", en referència a la possible flexibilització de l’objectiu de dèficit espanyol per part de la UE, podria fer que es relaxessin els objectius de les autonomies. "A dia d’avui no seria un bon missatge de cara als mercats, i el nostre finançament depèn fonamentalment d’ells", ha explicat Rajoy. Tot i això, el president espanyol ha valorat "l’esforç patriòtic" dels governs autonòmics per reduir el dèficit públic.
El diputat de CiU al Congrés Josep Sánchez Llibre ha reclamat a Mariano Rajoy durant la primera sessió de control al Govern "un canvi d’actitud" per flexibilitzar l’objectiu de dèficit dels governs autonòmics i garantir un repartiment "més equilibrat" d’aquests objectius. "No asfixiï les polítiques socials i doni oxigen a les Comunitats Autònomes perquè prestin els serveis de sanitat, educació i serveis socials des de la màxima garantia", ha demanat el diputat de la federació nacionalista.
Rajoy ha explicat que els objectius no canviaran si no hi ha una modificació important de "l’escenari" europeu. El president espanyol ha valorat, però, "l’esforç patriòtic" de les autonomies per ajustar-se a l’objectiu de dèficit -malgrat que la majoria no l’hagin acomplert- i ha destacat el compromís de l’administració central de l’Estat per "ajudar-les". En aquest sentit, el cap de l’executiu espanyol ha destacat el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) i els avançaments que ha fet l’Estat durant el darrer any.
El president espanyol també ha justificat que l’administració central de l’Estat assumís tota la flexibilització del dèficit que va permetre Europa pel 2012, passant del 5,3 al 6,3. i, en canvi, no repartís aquest punt amb els governs autonòmics. Segons ell, aquest increment del dèficit va anar a parar a la Seguretat Social i a les prestacions d’atur, "de les quals es beneficien tots els ciutadans de l’Estat".