03.03.16 – LLEIDA • Segrià

Reñé dóna el primer pas amb un centenar de representants del sector empresarial i institucional per impulsar la plataforma logística de Lleida

0
312

La iniciativa ha rebut el suport del Port de Tarragona i les principals empreses en volum de negoci de Lleida s’han interessat en la creació d’un full de ruta que impulsi la plataforma logística


Jornada convocada per la Diputació de Lleida.
El president de la Diputació de Lleida emplaça els principals agents del sector econòmic lleidatà a un trobada en les properes setmanes per constituir un lobby que defineixi les principals accions a desenvolupar  
Reñé ha indicat que les comarques lleidatanes produeixen i gestionen més de 30 milions de tones en el sector agroalimentari, de les quals prop de 5 es gestionen i traslladen a través del Port de Tarragona
El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha donat aquest dijous el primer pas per crear un grup de treball amb representants del món empresarial, logístic, universitari i de l’emprenedoria per impulsar la plataforma logística de Lleida, aprofitant la potència del sector agroalimentari, el posicionament geostratègic i les comunicacions del territori.
Gairebé un centenar de representants del món empresarial han assistit a la jornada convocada per la Diputació de Lleida per conèixer i analitzar les potencialitats del territori i unir esforços per aconseguir que Lleida es converteixi en el referent logístic de Catalunya.
El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, juntament amb el president de Ferrmed, Joan Amorós; del director de la Divisió de Territori i Sostenibilitat de l’Institut Cerdà, Lluís Inglada, i de la directora de la Divisió d’Innovació i Transport/Logística de l’Institut Cerdà, Marta Sánchez, han presentat les conclusions de l’Estudi del potencial logístic de la província de Lleida.
La jornada de treball ha reunit un centenar de persones, entre les quals directius i gerents de les principals empreses en volum de negoci de les comarques lleidatanes; representants del Port de Tarragona, de la Cambra de Comerç de Lleida, de la Universitat de Lleida (UdL), de PIMEC, de la COELL, d’Asotrans, d’Edullesa, de Mercolleida, d’Afrucat, d’Actel, de GlobaLleida, del Parc Tecnològic de Gardeny, així com representants del món local, entre d’altres.
En finalitzar la trobada, el president de la Diputació de Lleida ha emplaçat els principals agents del sector econòmic lleidatà a un trobada, que es convocarà en les properes setmanes, per constituir un grup de treball que defineixi les principals accions a desenvolupar per impulsar la plataforma logística.
En la roda de premsa prèvia a la presentació de l’estudi, el president de la Diputació de Lleida ha explicat que l’estudi pretén visualitzar la capacitat logística que tenen les comarques lleidatanes i posar en valor el fet que Lleida és un nus de comunicacions excepcional on conflueixen els corredors de Barcelona-Madrid, Tarragona-País Basc i Terres de l’Ebre-Lleida-Aran-França.
Reñé ha indicat que les comarques lleidatanes produeixen i gestionen més de 30 milions de tones en el sector agroalimentari, de les quals prop de 5 es gestionen i traslladen a través del Port de Tarragona.
Per aquest motiu, ha insistit en la necessitat de tenir comunicacions més ràpides, segures i eficients que permetin les comarques de Lleida desenvolupar tot el seu potencial logístic.
Igualment, ha explicat que el secretari d’Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya, Ricard Font, coneix l’estudi i que els propers dies es farà arribar al conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, “amb l’objectiu de sumar esforços i reivindicar entre tots una mobilitat eficient i ràpida de les mercaderies que permeti desenvolupar la plataforma logística de Lleida”.
En declaracions als mitjans de comunicació, el president de Ferrmed, Joan Amorós, ha assenyalat que Lleida “té un potencial logístic importantíssim” i que ara el més important és que els lleidatans s’ho creguin i es mobilitzin, “ja que Lleida pot arribar a ser la gran plataforma logística de Catalunya i ara té aquesta oportunitat”.
Amorós ha afegit que Lleida “és un punt de confluència molt important del Corredor Mediterrani i del Corredor de la Vall de l’Ebre i hem d’aconseguir, costi el que costi, que sigui la clau de connexió dels dos corredors”.
Punts forts de Lleida per esdevenir plataforma logística de Catalunya
Per la seva part, el director de la Divisió de Territori i Sostenibilitat de l’Institut Cerdà, Lluís Inglada, ha explicat que la logística és un àmbit d’activitat molt important que és en si mateix un sector d’activitat econòmica i també és un servei que afecta a la competitivitat de tota la resta de sectors d’activitat econòmica. Per tant, “és imprescindible que sigui eficient per garantir el desenvolupament de la resta de sectors econòmics”.
Inglada ha enumerat els punts forts que ajudaran a impulsar la plataforma logística de Lleida i que són la disponibilitat de sòl logístic amb preus estables i competitius, un sector agroalimentari potent i no deslocalitzable, una geolocalització adequada i un teixit institucional públic i privat que actua de forma conjunta per unir esforços.
Per la seva part, la directora de la Divisió d’Innovació i Transport/Logística de l’Institut Cerdà, Marta Sánchez, ha afegit que l’Institut Cerdà, a través d’aquest estudi ha analitzat de forma rigorosa quin és el posicionament i quins actius tenen les comarques lleidatanes per promoure la logística.
A partir d’aquest estudi es defineixen tres línies bàsiques d’actuació com són la millora de les infraestructures, el desenvolupament de serveis intermodals i el desenvolupament de la logística al servei del territori amb les corresponents actuacions que ajudin a materialitzar aquest potencial logístic.
Principals conclusions de l’estudi
Les principals conclusions de l’estudi indiquen que el potencial de Lleida per projectar-se com a plataforma logística es basa en diferents aspectes:
  • Context socioeconòmic: Lleida és un referent al sector agroalimentari i presenta una concentració de l’activitat empresarial al voltant dels principals eixos de comunicacions
  • Infraestructures: amb una xarxa viària ben planificada al voltant de la capital, l’aeroport de Lleida i la futura connectivitat amb el corredor (façana marítima i plataforma logística de Saragossa)
  • Posició geoestratègica: està situada en una excel·lent ubicació, a la cruïlla dels dos corredors principals de mercaderies (Corredor de l’Ebre i Corredor Mediterrani).
  • Oferta i demanda: la demarcació presenta una projecció de la demanda positiva, disposa d’oferta de sòl logístic amb preus estables i competitius i compta amb eines de desenvolupament i innovació pel territori (Universitat de Lleida, IRTA, GlobaLleida, etc).
No obstant això, l’estudi determina que s’haurien de desenvolupar una sèrie d’accions estratègiques per desenvolupar el potencial logístic exposat. A més del desenvolupament de l’oferta de serveis intermodals i de la logística al servei del territori, un dels aspectes més importants és la millora de les infraestructures a la xarxa viària i ferroviària.
L’estudi planteja un full de ruta amb diferents actuacions entre les quals es marquen com a més prioritàries la finalització de les obres de l’autovia A-27 i la seva connexió amb l’autopista AP-2 i la posada en servei de l’autovia A-14 entre Lleida i l’aeroport d’Alguaire, així com el Pla d’acció per a l’impuls de la terminal intermodal del Pla de la Vilanoveta i les adaptacions de la línia ferroviària Tarragona-Reus-Lleida.
A mig i llarg termini planteja l’inici de les obres de l’autovia A-14 entre Lleida i França pels Pirineus (Almenar – Soperia), el desdoblament de la C-13 entre Lleida i Balaguer, el desdoblament de la C-14 entre Tàrrega i Montblanc i el desdoblament de la C-12 entre Lleida i Tortosa, entre d’altres.
Les principals conclusions de l’estudi amb l’objectiu de dibuixar un full de ruta que permeti d’assolir aquest propòsit de creixement econòmic i industrial, aprofitant la potència del sector agroalimentari, el posicionament geostratègic i les comunicacions del territori.
Aquesta iniciativa compta amb el suport de l’associació multisectorial Ferrmed, principal grup de pressió liderat des de Catalunya per impulsar el corredor mediterrani de mercaderies.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.