Barcelona (ACN).- El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ha celebrat com un “pas històric” que la Comissió Europea hagi inclòs el Corredor Mediterrani en la xarxa prioritària de transports, tot i que ha reconegut que “caldrà seguir treballant” en reclamar a l’Estat que inverteixi en aquesta infraestructura. En una roda de premsa aquest dimecres al Parlament, Recoder ha lamentat que el govern espanyol “no hagi pogut evitar” mantenir l’eix Madrid-Algesires en el mapa ferroviari europeu, però ha assegurat que la Generalitat lluitarà perquè el Corredor Mediterrani s’executi abans, especialment els punts que al seu parer són més importants, les connexions ferroviàries dels ports de Barcelona i Tarragona.
El titular de Territori i Sostenibilitat ha lamentat que no s’ha obtingut el 100% del que es volia, ja que en el mapa hi ha altres corredors a més del mediterrani, com l’eix Algesires-Madrid, amb una ‘Y’ cap a Saragossa i el País Basc. Això deixa marge al govern espanyol per decidir quines infraestructures impulsarà primer. “L’Estat hi té molt a dir, perquè dirà per on comencen les inversions”, ha explicat Recoder. Per això, el conseller ha explicat que des del Govern s’han avançat i dijous presentaran un mapa de quines inversions s’han de fer a la xarxa catalana per tenir el Corredor Mediterrani acabat. “Les idees i els projectes hi són, així que el govern espanyol no té excuses per no començar a executar a partir de demà”, ha afegit.
“Això no s’acaba aquí, és un pas que ha costat molt d’esforç i ha costat sang suor i llàgrimes que es prioritzi una obra que en altres estats de la UE hauria estat senzill aconseguir”, ha explicat Recoder. El conseller ha fet una analogia amb la declaració de Barcelona com a seu dels Jocs Olímpics del 92, quan es va haver de decidir quines obres s’executaven per arribar a punt a l’esdeveniment. “Ara s’ha de treballar amb força perquè el 2030 tinguem sencer el Corredor Mediterrani”, ha sentenciat.
Recoder s’ha mostrat esperançat que continuarà “la bona sintonia” de Catalunya, el País Valencià, Múrcia i Andalusia en la reclamació del Corredor i ha assenyalat que “aquesta aliança està construïda sobre l’interès comú de catalans, valencians, murcians i andalusos orientals”. “Ara hem d’empènyer perquè el corredor que s’executi sigui el nostre, ja que estem convençuts de les virtuts del CM, entre altres coses perquè és on hi ha els ports”. Així mateix, el conseller ha recordat les magnituds econòmiques que justifiquen la decisió de Brussel·les, com el volum de PIB i exportacions de l’Estat que representen els territoris del llevant peninsular.
El conseller ha lamentat “l’excés de càlcul polític” que ha envoltat l’elecció sobre les xarxes transeuropees de transport i ha posat el mapa final dels eixos ferroviaris com a exemple. Tanmateix, Recoder ha explicat que s’ha posat en contacte amb el ministre de Foment, José Blanco, per aclarir les condicions de finançament de l’obra. El conseller ha afegit que aquest dimecres a la tarda en tornarà a parlar amb el ministre en l’acte que tindrà lloc a la Llotja de Mar de Barcelona.