28.1.20 – BARCELONA 

“Reconeixement i vincle, motors de convivència”, a la IX Jornada del Cercle de Comparació Intermunicipal de Mediació Ciutadana

0
492

La jornada ha presentat les dades del Cercle de Comparació de Mediació Ciutadana, una metodologia que compara indicadors de gestió, de procés i de resultats entre els ajuntaments per afavorir la millora en la prestació de serveis.

Intervenció de la diputada de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar, Lluïsa Moret, durant la presentació del Cercle de Comparació Intermunicipal de Mediació Ciutadana. Foto: Diputació de Barcelona

L’Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona ha acollit aquest dilluns la IX Jornada del Cercle de Comparació Intermunicipal de Mediació Ciutadana, amb el lema “El reconeixement i el vincle, motors de convivència”. La diputada de l’Àrea de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar, Lluïsa Moret, ha inaugurat la jornada destacant la mediació com “una eina per afavorir l’acord mitjançant el diàleg, l’entesa i el reconeixement de l’altre” i remarcant “la importància del vincle entre el veïnatge i, per extensió, amb la ciutat o el poble”.

La jornada ha comptat amb la conferència “La ciutat com espai per a la cooperació i l’empatia. Aprenentatges i oportunitats des de l’àmbit local”, de l’arquitecta i urbanista Itziar González, sobre la capacitat de crear vincles inesperats i la capacitat de l’entorn relacional per sostenir-nos. També ha parlat de substituir les propostes i solucions estàtiques pels conflictes i les dinàmiques com, per exemple, substituir el planejament urbanístic per l’urbanisme d’acompanyament.
També s’han presentat experiències de mediació en diferents ajuntaments: l’Espai en desús com a espai d’oportunitat per a la vida comunitària de l’Ajuntament de Castellfollit de la Roca -una experiència d’apoderament comunitari que es genera en un bloc de pisos en què els veïns i les veïnes tenen l’oportunitat de parlar sobre com convertir un espai buit en un espai de relació- ; el projecte Conviure a les comunitats de veïns del barri de Les Torres, de l’Ajuntament de Rubí –que desenvolupa una estratègia comunitària que capacita les persones per  trobar solucions a situacions de malestar i conflicte a les comunitats de veïns/es- , i el projecte El criquet ens uneix, de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat, amb el qual es pretén que el jovent practiqui l’esport sense prejudicis, amb respecte i reconeixement de les particularitats de cadascú.
Impacte de la mediació en els municipis de la província de Barcelona
La jornada ha presentat les dades del Cercle de Comparació de Mediació Ciutadana, una metodologia que compara indicadors de gestió, de procés i de resultats entre els ajuntaments per afavorir la millora en la prestació de serveis.
La mediació ciutadana ha tingut un impacte important als municipis de la província de Barcelona durant l’any 2019: 13.812 persones s’han implicat directament en processos de mediació i, a més, 38.781 persones han participat en activitats de formació i sensibilització entorn de la cultura del diàleg i de la pau en l’àmbit educatiu, en l’associacionisme i entre la ciutadania en general.
Dels més de 5.000 casos de mediació en què s’ha intervingut, la meitat han estat en comunitats de veïns i veïnes i han abordat temes diversos, des dels sorolls a la neteja, la gestió de la comunitat i la relació entre veïnat. També s’han atès conflictes de convivència en l’ús de l’espai públic, tant en places i carrers com en equipaments municipals; conflictes en l’àmbit associatiu, conflictes d’interessos entre veïns i propietaris i/o persones usuàries de bars, restaurants, comerços o tallers, entre altres. A més, s’ha treballat en l’àmbit escolar, en conflictes entre famílies, i en l’àmbit familiar, en casos de discrepàncies intergeneracionals o per la cura de persones dependents.
Aquestes actuacions es duen a terme tant a través dels serveis de mediació ciutadana propis dels ajuntaments o consells comarcals, als quals la Diputació de Barcelona dona suport econòmic i tècnic (actualment 46 ens locals: 42 ajuntaments i 4 consells comarcals, que donen resposta en total a 176 municipis) i del servei itinerant de mediació ciutadana que la Diputació ofereix a aquells municipis que no tenen servei propi.
La mediació és una eina per abordar el conflicte mitjançant el diàleg, l’escolta i el respecte entre les parts. Un mediador o mediadora professional imparcial acompanya les parts en conflicte per tal que puguin expressar les seves inquietuds i necessitats i, alhora, puguin entendre les de l’altra part. Per tant, és una eina que millora la convivència en un context de densificació, complexitat, individualisme, diversitat i creixement de les desigualtats a les ciutats.
La Diputació de Barcelona aposta per donar suport a l’administració local en la creació i impuls de serveis i estratègies per a la promoció de la convivència i l’abordatge dialogat dels conflictes que puguin sorgir tant a l’espai públic, com a les comunitats de veïns o en el si d’entitats; promou serveis especialitzats per treballar el vincle i la interrelació entre les persones tant quan ja existeix un conflicte com abans que es produeixi, formant i sensibilitzant a la ciutadania en la resolució dialogada de les seves desavinences.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.